Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:48

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ “Αδελφοί δήμοι” Γιάννινα και Kiryat Ono

1288 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/02/2018, 2:55 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ένα ακόμα βήμα ώστε Γιάννενα και Ισραήλ να έρθουν πιο κοντά γίνεται αυτές τις μέρες στο Δήμο Ιωαννιτών καθώς από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι κι αύριο φιλοξενείται, στο πλαίσιο των διεργασιών αδελφοποίησης με τη πόλη του Kiryat Ono, η  επίσημη αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου, με επικεφαλής το Δήμαρχο του Kiryat Ono, κ. Israel Gal, συνοδεία μελών του δημοτικού τους συμβουλίου, αποτελούμενη από αντιδημάρχους, γενικούς γραμματείς και συμβούλους.

Το πρόγραμμά της φιλοξενίας της αντιπροσωπείας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης περιελάμβανε ενημερωτικές ξεναγήσεις στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και την συμμετοχή τους σε παραδοσιακά μας έθιμα και εκδηλώσεις της περιοχής μας, λόγω των εορτών της Αποκριάς.

Σήμερα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, ενώ ακολούθησαν διεργασίες – συναντήσεις πάνω σε θέματα και τομείς που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο Δήμων όπως Προγραμμάτων & Τεχνολογίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικών θεμάτων, Κινητικότητας, Τουρισμού, Πρωτογενούς Ανάπτυξης κ.α.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη γνωριμία της φιλοξενούμενης αντιπροσωπείας με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

“Καλωσορίζουμε τους νέους μας φίλους από το Ισραήλ”, είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους από το Kiryat Ono.

“Εγκαινιάζουμε μια δυναμική σχέση η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει καρπούς και για τους δύο Δήμους”, σημείωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι δύο Δήμοι επέλεξαν να αδελφοποιηθούν.

 

“Επιλέξαμε το δήμο του Kiryat Ono, ο οποίος παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αρχικά στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων, καθώς θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε έναν <<πρεσβευτή>> της πόλης μας στο Ισραήλ, σε μια χώρα που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και με την οποία σύντομα θα συνδεόμαστε και αεροπορικά μέσω του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Επίσης στο Kiryat Ono εδρεύουν σπουδαία πανεπιστημιακά Ιδρύματα ενώ φημίζεται και για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις του από τις οποίες επιζητούμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία με τις δικές μας επιχειρήσεις και φυσικά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τέλος στόχος μας ήταν φέρουμε ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς καθότι τα Γιάννινα έχουν βαθιά χαραγμένα στην ιστορία τους το εβραϊκό στοιχείο”, είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος του Kiryat Ono, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, δήλωσε θαυμαστής των Ιωαννίνων τονίζοντας πως “τώρα διαπίστωσα από κοντά γιατί οι Ισραηλινοί επιλέγουν μαζικά να επισκέπτονται τα Γιάννινα”.

Ο κ. Gal υποστήριξε ότι οι δύο λαοί, Έλληνες και Ισραηλινοί, έχουν πολλά κοινά προσθέτοντας πως η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα συνεισφέρει στην ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων σε πολλούς τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, ο αθλητισμός κ.α.

“Είμαι ευτυχής για το γεγονός πως Γιάννινα και Kiryat Ono θα είναι πλέον αδελφοποιημένοι Δήμοι και θα εργαστούμε ώστε αυτή η φιλία να αποτελέσει την αφορμή για να συνδεθούν ακόμα περισσότερο οι λαοί μας”, υπογράμμισε ο κ. Gal.

Την αντιπροσωπεία από το Ισραήλ καλωσόρισαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.κ. Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας.

Ο κ. Γκόντας τόνισε πως τα Γιάννινα έχουν ιστορικούς δεσμούς με τους Εβραίους οι οποίοι επισφραγίζονται με την αδελφοποίηση των δύο δήμων, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Νάτσης σημείωσε πως μετά από χρόνια ακούγεται η εβραϊκή γλώσσα στο Δημοτικό Συμβούλιο των Ιωαννίνων θυμίζοντας ότι οι Εβραίοι των Ιωαννίνων έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης ενώ ο κ. Μπαρτζώκας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την αδελφοποίηση των δύο δήμων μεταφέροντας την εμπειρία του από το Ισραήλ και την αγάπη που δείχνουν οι κάτοικοι του στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, που ήταν κι αυτός παρών μίλησε για την επισφράγιση των ραγδαία βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που “η κοινότητά μας συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων”.

Τέλος και ο αναπληρωτής πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θωμάς Μπάρκας, καλωσόρισε την αποστολή από το Kiryat Ono, χαρακτηρίζοντας τιμή για την πόλη την παρουσία της στα Γιάννινα, ενώ τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία με τα  αντίστοιχα ακαδημαϊκά Ιδρύματα του Ισραήλ.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα