Παρασκευή, 29/03/2024 | 03:31

Ιωάννινα : Συνέργειες και πλούσιο πρόγραμμα από το ΔΗΠΕΘΕ

1262 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/12/2017, 2:09 μμ | 0 σχόλια

 

 

«Συνέργεια. Συν + έργο. Συνεργασία, συνδυασμένη δράση. Μια λέξη που αποτυπώνει την ανάγκη για συνεργασία, την ανάγκη να θωρακίσουμε τα «θεμέλια» για να προάγουμε τον πολιτισμό. Με τη συνέργεια η προσπάθεια όλων όσων αγαπούν τον πολιτισμό, το καλό θέατρο και όλα όσα απορρέουν από τις δράσεις ανάδειξης του πολιτισμού, γίνεται πιο δυνατή, πιο ισχυρή, δίνοντας την ώθηση σε όσους συμμετέχουν να πετύχουν το στόχο τους».

Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου, έδωσε το στίγμα του Δημοτικού Θεάτρου για τον φετινό χειμώνα, σημειώνοντας πως με γνώμονα τη συνέργεια και μετά την επιτυχημένη χρονιά εξωστρέφειας που ολοκληρώθηκε για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, φέτος «πρωταγωνιστεί» το άνοιγμα σε συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή, στο ΔΗΠΕΘΕ και στους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης της Ηπείρου.

«Φέτος δημιουργούμε παραστάσεις, κάνουμε συζητήσεις, λέμε ιστορίες, εντός και εκτός των τειχών του ΔΗΠΕΘΕ, προσκαλούμε όλους τους Ηπειρώτες να είναι μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από τις φετινές του δράσεις το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων, επιδιώκει την έκπληξη, το διαφορετικό, το μη αναμενόμενο και αναζητά τη συναισθηματική πρόκληση, διεκδικώντας τη συγκίνηση, με το μεγαλεπήβολο στόχο να κάνει τη ζωή μας πιο ωραία, πιο ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν για εμάς συνέργειες, αν δεν έχουν ως βάση, τους τοπικούς μας καλλιτέχνες, τις τοπικές επαγγελματικές θεατρικές ομάδες. Το ΔΗΠΕΘΕ φέτος, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το «σπίτι» του, το Καμπέρειο Θέατρο», δήλωσε η κα. Βακαλοπούλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Φίλιππα Παπανικολάου.

Όπως τονίσθηκε αυτή είναι μόνο μία από τις συνέργειες του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων για τη χρονιά 2017-2018. Ακολουθούν και πολλές ακόμη, με μοναδικό στόχο να απολαύσουμε όλοι μαζί ξεχωριστές δράσεις. «Ξεκινάμε, λοιπόν. Στο ΔΗΠΕΘΕ, στο «σπίτι» των δυνατών συνεργειών», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η κα. Βακαλοπούλου, παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ, για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το οποίο έχει ως εξής:

  • Η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, ανεβάζει φέτος το έργο «Προσομοίωσεις» του Δημήτρη Βαρτζιώτη. Πρόκειται για μια παράσταση σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της Όλγας Ζήση. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία της σχέσης ενός ερευνητή με έναν νοήμονα υπολογιστή. Ο ερευνητής είναι πλέον μεσήλικας [αεροναυπηγός στην ειδικότητά του] και διηγείται την ιστορία αυτής της σχέσης με τον καθηγητή του πάνω σε θεμελιώδεις αρχές της έρευνας του, μέσα σ’ ένα εργαστήριο όπου ουσιαστικά ζει και το οποίο συνδυάζει το παλιό παρωχημένο εργαστήριο της ηρωικής περιόδου της τεχνολογίας και της επιστήμης μεταξύ των δεκαετιών ‘30 – ‘70, αλλά και των σύγχρονων εργαστηρίων. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Καμπέρειο» από 26 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
  • Η Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανεβάζει φέτος το έργο «Φτάσε όπου δεν μπορείς» βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι μια συμπαραγωγή του δικτύου ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη», όπως ανακηρύχθηκε το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι θεατές έρχονται σε επαφή με το έργο του μεγάλου λογοτέχνη, τις σπουδαίες ιδέες που πραγματεύεται, τις μοναδικές αθησαύριστες λέξεις του, τις μεγάλης πνοής φράσεις του. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η αναζήτηση σχέσεων ανάμεσα στη ζωή και το έργο του αλλά και η αέναη αναζήτηση της ελευθερίας. Με αυτή την παράσταση ανταποκρινόμαστε σε έναν από τους βασικούς στόχους του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ που είναι η ανάδειξη του παιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του θεάτρου και η προσπάθεια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των πολιτών της περιφέρειας μέσω του σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων. Από 15 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου, πρωινά κατόπιν συνεννόησης με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και κάθε Τετάρτη βράδυ για το κοινό.
  • Στο πλαίσιο των Θεατρικών Παραγωγών – Συμπαραγωγών, ανεβαίνει η παράσταση του Τόμας Έλιοτ «Φονικό στην Εκκλησιά», μια συμπαραγωγή με το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» και το «Λυκόφως» του Γ. Λυκιαρδόπουλου. Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης, Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Τέχνης», ενώ οι παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο» θα δοθούν στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Δρώμενα και εκδηλώσεις

Σε ότι αφορά τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ, και εδώ η δράση θα είναι πλούσια τον φετινό χειμώνα.

Το ΔΗΠΕΘΕ ξεκινά το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Καμπέρειο Θέατρο, στις 9 το βράδυ. Ο ηθοποιός Στέλιος Μάϊνας, συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα. Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ο λόγος του Παπαδιαμάντη,  η υποκριτική του Στέλιου Μάϊνα και οι ήχοι των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα Κωσταντάτου και Ουρανίας Πάντζιου, μπλέκονται γλυκά δημιουργώντας  τα φετινά Χριστούγεννα.

Ακολουθούν οι «Λογοτεχνικές γέφυρες». Τέσσερεις εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και την ποίηση.

Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «Σημάδια στον χρόνο», και οι ποιητές αφήνουν τα σημάδια τους στο χρόνο και συνομιλούν για το αύριο. Μία συνάντηση με τους ποιητές Σωτήρη Παστάκα και Κυριάκο Συφλιτζόγλου, που θα γίνει στο Θέατρο «Καμπέρειο» τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 8.00 το απόγευμα. Θα ακολουθήσουν οι εκδηλώσεις «Παράλληλα των μύθων» στις 15 Ιανουαρίου, «Μέσα από ευρυγώνιο φακό» στις 29 Ιανουαρίου και «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία» στις 23 Απριλίου.

Και φέτος το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσιάζει τα «Δρώμενα εορτών Χριστουγέννων 2017-18». Οι φετινές παραστατικές δράσεις, θα έχουν συνεργασίες με το Ωδείο Νέες Τέχνες ARS Nova, μια χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση με αφήγηση παραμυθιού, εμπλουτισμένη με τα τμήματα κιθάρας, κρουστών και χορωδίας.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κουκλοθεάτρου από το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης Βυσσινόκηπος, της Εβίτας Αγγέλη, με ιστορίες χριστουγεννιάτικες. Ακόμη, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, και φέτος θα παρουσιάσει τις Παραστάσεις Αφήγησης Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών με τη συνεργάτιδα του Θεάτρου, αφηγήτρια, Μαρία Μαχαίρα και τον μουσικό Αντώνη Καρασταμάτη, με ελεύθερη είσοδο και φυσικά τις Αποκεντρωμένες εκδηλώσεις σε χωριά και συνοικίες των Ιωαννίνων.

Κλείνοντας η κα. Βακαλοπούλου, σημείωσε πως για μια ακόμη χρονιά το έργο της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ, έχει κερδίσει ήδη τους μικρούς μαθητές, καθώς ο «Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι», έχει ήδη αποσπάσει το χειροκρότημα 5.700 μαθητών, αριθμός που αναμένεται να φτάσει και φέτος τις 10.000. Το κοινό μπορεί να απολαύσει την παράσταση στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα