Παρασκευή, 29/03/2024 | 08:09

Στη φυλακή ο 96χρονος λογιστής του Άουσβιτς

1374 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/11/2017, 4:26 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, πρώην μέλος των Ες-Ες και λογιστής στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, θα εκτίσει κανονικά στη φυλακή την ποινή 4 ετών που του είχε επιβληθεί το 2015, παρά την προχωρημένη ηλικία του (96 ετών), όπως ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο.

«Με βάση τη γνώμη των ειδικών, το δικαστήριο θεωρεί πως ο καταδικασθείς είναι σε θέση να εκτίσει την ποινή του παρά το προχωρημένο της ηλικίας του», ξεκαθαρίζει τώρα το δικαστήριο, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του Γκρένινγκ.

Ο Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1942. Ο ίδιος ορκίστηκε πως δεν έδωσε ποτέ «ούτε ένα χαστούκι», χωρίς αυτό να αλλάζει την απόφαση των δικαστών, αφού το κατηγορητήριο δεν τον χαρακτήριζε υπεύθυνο για οποιαδήποτε άμεση βιαιοπραγία, τοποθετώντας τον ωστόσο στην γραφειοκρατική αλυσίδα του μηχανισμού εξόντωσης.

Ο 96χρονος βρέθηκε ένοχος για αρπαγή χρημάτων από εκτοπισμένους, τα οποία έστελνε στη συνέχεια στο Βερολίνο.

Επίσης πιστεύεται πως παρέστη «τουλάχιστον μία φορά» στη διαδικασία της επιλογής, στην είσοδο του στρατοπέδου, για τον διαχωρισμό όσων θεωρούνταν ικανοί για βαριά εργασία και άρα θα κρατούνταν προσωρινά ζωντανοί, από εκείνους που θα κατευθύνονταν προς άμεση εξόντωση.

Το Άουσβιτς χτίστηκε το 1940 κατόπιν διαταγής του Χάινριχ Χίμλερ και αποτελείτο από τρία κύρια στρατόπεδα (Άουσβιτς Ι, ΙΙ και ΙΙΙΙ) και 39 δευτερεύοντα, σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο Όσβιετσιμ της Πολωνίας.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους εκεί: Εβραίοι, Ρομά, Πολωνοί διανοούμενοι και Σοβιετικοί κρατούμενοι.

Από αυτούς 900.000 εξοντώθηκαν σχεδόν αμέσως σε θαλάμους αερίων (και λοιπές μαζικές εκτελέσεις) και 200.000 ακόμα εξοντώθηκαν σταδιακά από τον υποσιτισμό και τις κακουχίες ή στο πλαίσιο ιατρικών πειραμάτων.

Πηγή: skai.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα