Τρίτη, 19/03/2024 | 06:15

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Οι αντεγκλήσεις Ελλάδας-θεσμών τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση

603 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/04/2016, 3:43 μμ | 0 σχόλια

Στον αέρα βρίσκονται ξανά οι διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα γίνονται προσπάθειες να κλείσουν τα μέτωπα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές και εντελώς διαφορετική «νοοτροπία» μεταξύ των θεσμών στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι για το εάν το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για «τεράστιες διαφορές νοοτροπίας» μεταξύ των θεσμών και κρατών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης (σ.σ.: λέγεται ότι είναι ο κ. Βίζερ) φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως ενδέχεται να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα αν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην συνάντηση της Παρασκευής. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι πολύ πιθανή: «Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος που να επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τότε ενδεχομένως να ακολουθήσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή, ενώ εκτίμησε πως το πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει σύγκλιση.

Θέμα εγείρεται και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την οπτική των θεσμών» είπε ο αξιωματούχος. Όπως τόνισε, αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά στη νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι στην εφαρμογή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: Συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Δηλαδή να ψηφιστούν ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα δάνεια» αλλά και τα προληπτικά μέτρα και μετά να υπάρξει συμφωνία.

Όλη η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή λύση σε έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Στο μεταξύ, σε tweet του, ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel αναφέρει πως κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό διαφέρει σημαντικά από την θέση των θεσμών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα