Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:18

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα.

1497 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/11/2017, 1:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από το γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα, έφτασε το ακόλουθο δελτίο τύπου.

Με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση (ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Κ.Κ.Ε., Ε.Κ. , Ποτάμι) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο

«Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις», το βράδυ της Δευτέρας (20/11).

 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικής αναδιανομής και δικαιοσύνης υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα τους άνεργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα χορήγησης  κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης – θετικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας – η οποία οφείλεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αύξηση της απασχόλησης, στην εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος και στην επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.

 

Ειδικότερα, το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κοινωνικό μέρισμα για φέτος  θα διανεμηθεί σε 3,5 εκατομμύρια περίπου πολίτες και ο σχεδιασμός  για την κατανομή του προβλέπει τα εξής:

  • 720 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, αφορολόγητης και ακατάσχετης, προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ορίστηκαν χθες με νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργείου Οικονομικών.  Τα ποσά θα διανεμηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

  • 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων – αφορά το διάστημα Ιουνίου 2012 έως Ιουνίου 2016. Έτσι, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, 600.000 συνταξιούχοι θα λάβουν επιστροφή.

 

 

  • 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Δ.Ε.Η., ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της.

 

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη αποδεικνύει στην πράξη τις  κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα