Παρασκευή, 19/04/2024 | 04:34

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη σε Φόρουμ για την προβολή και αξιοποίηση των Ηπειρωτικών προϊόντων

1305 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/11/2017, 5:32 μμ | 0 σχόλια

 

 

Λάθη και παραλείψεις στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας – Τουρισμού»  που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο οποίος παρέστη με τη διπλή του ιδιότητα του Περιφερειάρχη Ηπείρου και του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

 

«Η εκπόνησή της ήταν μια σωστή ενέργεια, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτε όταν δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά γεγονότα», τόνισε για να προσθέσει ότι έφυγε προβληματισμένος από το περιεχόμενο της μελέτης, η οποία  δεν έχει  την παραμικρή αναφορά σε Ηπειρωτικά προϊόντα με τα οποία καλύπτεται όλη η Ελλάδα.

 

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε παρουσία υπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων,  αγνοεί εντελώς την παραγωγική δομή της Ηπείρου, αναφέροντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για προϊόντα τα οποία κυριαρχούν στην Ελληνική αγορά, όπως:

  • Τα κοτόπουλα του Πτηνοτροφικού  Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» και Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας,  τα οποία καλύπτουν το 85% της Ελληνικής αγοράς.
  • Το εμφιαλωμένο νερό με τις δύο μεγάλες βιομηχανίες  «ΖΑΓΟΡΙ» και «ΒΙΚΟΣ» να  καλύπτουν το 50% της Ελληνικής αγοράς.
  •  Τα αυγά, με τα οποία καλύπτεται το 80% της Ελληνικής αγοράς.
  • Τα τυροκομικά προϊόντα «ΔΩΔΩΝΗ», «Ήπειρος», «Καράλης», «Μπάφας» κ.α.
  • Τα κρασιά, το τσίπουρο, (για το οποίο ζήτησε να προωθείται ως εμφιαλωμένο) καθώς και για άλλα.

 

«Όταν μια μελέτη που γίνεται για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, δεν γίνεται με την πρέπουσα σημασία, τελικά δεν βοηθά στην εξωστρέφεια των   προϊόντων και των παραγωγών μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, μνημονεύοντας έρευνα καθηγητή του ΤΕΙ Άρτας, σύμφωνα με την οποία αν όλα τα τουριστικά καταστήματα της Ελλάδος διέθεταν φέτα και όχι λευκό τυρί, τότε η τιμή παραγωγού  για το γάλα θα ανέρχονταν σήμερα στο 1,25 ευρώ το κιλό.

 

«Κι αυτό δεν βοηθάει ούτε τον τουρισμό, ούτε την ποιότητα ώστε να τα αναζητούν και στο εξωτερικό οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, που καταλήγοντας  πρόσθεσε  ότι απαιτείται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί η εξωστρέφεια των ποιοτικών προϊόντων της Ηπείρου, τα οποία πλέον ξεκινάνε από το επίπεδο  της οικοτεχνίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα