Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:40

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το αναπτυξιακό συνέδριο στα Γιάννενα

1113 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/10/2017, 5:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Λαέ της Ηπείρου,

 

Το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με όλο το μηχανισμό της τοπικής εξουσίας στην Ήπειρο στις 23 και 24 Οκτώβρη στα Γιάννενα αποτελεί πρόκληση για το λαό της περιοχής που μαστίζεται από τη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί κομμάτι του πάζλ της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης στην Ήπειρο, της διαμόρφωσης όρων για την αύξηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και της δημιουργίας «φιλικού» περιβάλλοντος για τη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου στη περιοχή.  Εντάσσεται στη συνολική τους προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βαθιά δομική κρίση του συστήματος σε βάρος της εργασίας, του περιβάλλοντος και υπέρ του κεφαλαίου.

Επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός πιο επιτελικού τοπικού κράτους που θα ληστεύει χωρίς «γραφειοκρατία». για τη συγκέντρωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, για τουριστική ανάπτυξη χωρίς «τα εμπόδια» των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, για την παραπέρα επιχειρηματικοποίηση-ιδιωτικοποίηση παιδείας-υγείας-δημοσίου πλούτου.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι μαζί εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούμε να συνεργαστούμε για το «κοινό καλό».

Στο όνομα της «φτωχής» Ηπείρου όπου κάποιοι πλουτίζουν υπερβολικά και άλλοι φτωχαίνουν, στήνουν μια «επιχειρηματική δικτατορία» σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και όποιος αντιστέκεται είναι ενάντια στην «ανάπτυξή» τους, δημιουργεί προβλήματα στους επενδυτές που «μοιράζουν» δουλειές στο κόσμο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. 

 

Η πολιτική και η άθλια προπαγάνδα τους δεν πρέπει να περάσουν. Η επιβολή των 113 προαπαιτουμένων μνημονιακών μέτρων στο όνομα της 3ης αξιολόγησης που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να κρυφτούν.

Ούτε μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι χιλιάδες απλήρωτοι και απολυμένοι στην Ήπειρο, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι λαϊκές κατοικίες και τα χωράφια που βγαίνουν στο σφυρί, η ακρίβεια και τα μειωμένα μεροκάματα, η συρρίκνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η φορολελασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι εργασιακές γαλέρες στο τουρισμό, η ανεργία στην οικοδομή , η μαζική μετανάστευση των νέων, η υπολειτουργία των νοσοκομείων και η προσαρμογή υγείας-εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και του κέρδους όπου όλα αγοράζονται και πουλιούνται.

Ούτε φυσικά μπορούν να κρυφτούν οι τράπεζες που τη γλίτωσαν με δικά μας λεφτά. Ούτε φυσικά όσοι πλουτίζουν στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στο εμπόριο από τη συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων, με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να έχει πάρει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ –ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΠΟΤΑΜΙ-ακροδεξιών) στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων αυτών.

 

Η σκληρή πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας πάει χέρι-χέρι με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-πολυεθνικών στα πλαίσια του ακήρυκτου πολέμου που συνδέεται με τον έλεγχο σε Ιόνιο-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο και έχει να κάνει με ΑΟΖ-κοιτάσματα-δρόμους εμπορίου και ενέργειας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα καλό πλασάρισμα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους έλληνες επιχειρηματίες στη τελική μοιρασιά.

 

Λαέ της Ηπείρου

 

Είναι βαθιά γελασμένοι η κυβέρνηση και όλο το περιφερειακό και τοπικό κράτος ότι θα αποσπούν συνέχεια συναίνεση και ανοχή από το λαό. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα με τον κυβερνητικό θίασο.

Σήμερα απαιτείται πολιτική αντικαπιταλιστικής σύγκρουσης και ρήξης γιατί υπάρχει άλλος δρόμος προς όφελος των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο οποίος δεν περνάει από τα υπουργικά γραφεία και την Βουλή, δεν κινείται εντός της ΕΕ των «θεσμών» και τη «προτασολογία», ένας άλλος δρόμος που θα αμφισβητεί τα ιερά και όσια του συστήματος για να μπορέσουμε να ζήσουμε.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α καλεί:

σε οργανωμένο ξεσηκωμό για την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

σε πάλη για την ήττα και ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, χωρίς ανοχή σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, με ένα ισχυρό ανασυγκροτημένο  εργατικό και λαϊκό κίνημα.

 

Λαέ της Ηπείρου

Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάζεται αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης για:

 

1) Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής-μαύρης εργασίας. Άμεση κατάργηση των προκλητικών εργασιακών διακρίσεων σε βάρος της νεολαίας μέχρι 25 χρονών. Μείωση του χρόνου εργασίας τώρα για να δουλέψουν οι άνεργοι. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

2) Αυξήσεις μισθών-αποδοχών τώρα. Με συλλογικές συμβάσεις, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.

3) Ελευθερία-δημοκρατία για τους εργαζόμενους και το Λαό. Με συνδικάτα ελεύθερα από κράτος-κυβερνήσεις και εργοδότες. Με πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τον συλλογικό και μαζικό αγώνα.

4) Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών (νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, πρόνοια, γη). Καθολική, αξιοπρεπή  δημόσια παιδεία – υγεία –πρόνοια. Κατάργηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων / ξεπουλήματος και του ΤΑΙΠΕΔ.  Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές και το κεφάλαιο από το Υπερταμείο με τον έλεγχό των δανειστών αποτελεί έγκλημα ενάντια στον λαό. Να καταργηθούν τα διόδια.

5) Δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ενιαίος  δημόσιος φορέας τροφίμων με κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

6) Εθνικοποιήσεις-κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, των τραπεζών , των μεγάλων επιχειρήσεων (π,χ κρατικοσυνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ), της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

7) Δραστική μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων, των νέων επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχιάς αγροτιάς. Μεγάλη αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου. Κατάργηση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

8)  Κανένα σπίτι και χωράφι στα χέρια τραπεζίτη. Να διαγραφούν τώρα όλα τα χρέη του φτωχόκοσμου και των ανέργων στο κράτος και στις αιματοβαμμένες Τράπεζες! Κατάσχεση της περιουσίας των καπιταλιστών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους

9) Να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από κυβέρνηση-ΕΕ. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με πλήρη δικαιώματα. Να γραφτούν τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία. Πάλη για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού. Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και τις πολεμικές προετοιμασίες! Καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές.

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα παραπάνω μέτρα είναι η κατάργηση των ευρωμνημονίων διαρκείας, η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα, η έξοδο από το ευρώ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και διαγραφή του χιλιοπληρωμένου «χρέους» γιατί δε χρωστάμε στα παράσιτα τους καπιταλιστές, το κράτος τους και τους τραπεζίτες.

 

Η πρότασή μας αυτή μπορεί να αρχίσει να επιβάλλεται σήμερα από τον πολιτικό αγώνα των εργαζόμενων, το εργατικό λαϊκό μέτωπο ρήξης – ανατροπής και στο σύνολό της μπορεί να υλοποιηθεί από τον οργανωμένο λαό σε σύγκρουση με τη κυρίαρχη πολιτική και με τη συγκρότηση λαϊκών οργάνων επιβολής της θέλησής μας, στους χώρους δουλειάς και σπουδών στις πόλεις στις γειτονιές και τα χωριά για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που ο πλούτος και η εξουσία θα είναι στα χέρια των εργαζομένων.

 

ΟΛΟΙ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 6:30 μ.μ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοπικές και κλαδικές επιτροπές της Ηπείρου

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα