Πέμπτη, 28/03/2024 | 10:21

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας Ανακοίνωση : Ο Θάνατος μας η Ζωή τους

1500 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/10/2017, 12:02 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 24/10/17 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ. ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΕΛ (Λ.ΕΙΡΗΝΗΣ) στις 16:00 μμ

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  διοργανώνει στα Ιωάννινα στις 24-10-17 το επονομαζόμενο αναπτυξιακό συνέδριο. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η κυβέρνηση και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και αλλού. Αυτή η πρωτοβουλία έχει κατά τη γνώμη μας καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα μιας και αυτό που επιδιώκεται είναι να παραπλανήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή μας πως η ανάπτυξη που φέρνει θα ωφελήσει τάχα και αυτούς.

Πράγματι, η συγκυβένηση όπως και όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων δείχνουν πολύ μεγάλη σπουδή για την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δράσης και στην περιοχή μας, ενδιαφέρονται ειλικρινά για την καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη μαεστρία προσπαθούν να πείσουν πως αυτή η ανάπτυξη ταυτίζεται και με την κοινωνική ευημερία.

ΌΧΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Η ανάπτυξή τους, τα κέρδη τους δεν συνεπάγονται και την ευημερία μας, αλλά αντίθετα η επιχειρηματική τους δράση χρησιμοποιεί εμάς, τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων ως καύσιμη ύλη. Εμείς, ως σύγχρονες Ιφιγένειες θα πρέπει να θυσιάσουμε τις ζωές μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας ώστε να βρούνε κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια τους.

Στο συνέδριο που θα γίνει δεν πρόκειται να πει κανείς πως αυτή η ανάπτυξη που σχεδιάζουν μας θέλει να δουλεύουμε με 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, με το φόβο της απόλυσης σε ένα εντατικοποιημένο περιβάλλον, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία, μας θέλει να παράγουμε μόνο, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να καταναλώσουμε ούτε το ελάχιστο, από όλα όσα παράγουμε, εμείς και τα παιδιά μας.

Στο συνέδριο θα πουν πως η περιοχή μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος, πως θα αξιοποιηθούν κοιτάσματα πετρελαίου κ.ο.κ. Ωραία, και τι σημαίνει αυτό; Προφανώς σημαίνει πως οι επιχειρηματίες που θα αντλήσουν το πετρέλαιο θα θησαυρίσουν και πως η περιοχή μας όπως και σε κάθε περιοχή που αντλούνται κοιτάσματα πετρελαίου θα ζει με το φόβο του πολέμου.

Στο συνέδριο ο πρωθυπουργός θα πει πως σκοπός της κυβέρνησης θα είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Ωραία και τι σημαίνει αυτό; Προφανώς σημαίνει τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού. Σημαίνει παραχώρηση φιλέτων γης όπως τα στρατόπεδα της πόλης μας στους μεγαλοεπιχειρηματίες για λίγα ψίχουλα, ενώ για τους εργαζόμενους η τουριστική ανάπτυξη δεν σημαίνει τίποτε άλλο από εργασιακές συνθήκες γαλέρας με πενιχρές αμοιβές. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν και η τουριστική επισκεψιμότητα αυξάνει χρόνο με τον χρόνο, οι απολαβές των εργαζομένων σε αυτό των κλάδο καθώς και τα κέρδη των μικροεμπόρων στον τουρισμό βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Στο συνέδριο θα πουν πως σκοπεύουν να αναπτύξουν  τον πρωτογενή αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και την μεταποίηση σε αυτόν. Θα μιλήσουν για τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει και αυτός ο κλάδος αλλά ποτέ δεν θα πουν πως οι εργαζόμενοι τίποτε δε θα καρπωθούν από αυτή. Δε θα πουν πως από τα ποιοτικά τρόφιμα που θα παράξουν οι εργάτες τίποτε δε θα φτάσει στο τραπέζι τους γιατί προορίζονται για άλλες αγορές που θα πουληθούν σε  πιο κερδοφόρα τιμή.

Τέλος θα μιλήσουν για δημιουργία δομών Υγείας και ευεξίας (νέα πτέρυγα στο ΠΓΝΙ, Νοσοκομείο Λευκάδας Ιαματικά λουτρά Πρέβεζας κ.α), αλλά σίγουρα τίποτε δε θα πουν για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που λιώνουν στις βάρδιες κακοπληρωμένοι, σε συνθήκες οριακές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με πενιχρά μέσα τον κόσμο. Φυσικά δε θα μιλήσουν για τη συνολική υποβάθμιση των νοσοκομείων όλων των νομών της Ηπείρου, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που οδηγεί σε φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ασθενείς- πελάτες. Σε αυτό το στόχο τάσσονται οι αναβαθμίσεις όπως και στο σχεδιασμό για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού (τομέας Υγείας- ευεξίας- εξωσωματικές, ιαματικός τουρισμός κ.α.). Ο στόχος γενικά για αύξηση των τουριστών προϋποθέτει κάποιες υπηρεσίες υγείας.

Τα ΤΟΜΥ που διαφημίζονται ως ΠΦΥ στην ουσία είναι ένα είδος φραγμού της μετάβασης των ασθενών στα νοσοκομεία και καμία  σχέση δεν  έχουν με τις ανάγκες υγείας και πρόληψης. Τα προγράμματα κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων για τον τομέα της υγείας και πρόνοιας που χρηματοδοτούνται από διάφορες πηγές στόχο έχουν την διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και  τη μεταφορά κρατικών ευθυνών  στην υγεία- πρόνοια στους ΟΤΑ, τις ΜΚΟ, τη φιλανθρωπία. Άλλωστε βασικό συμπλήρωμα της ανάπτυξης είναι τα κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, οι ΜΚΟ, τα ΚΔΑΠ και  οι παιδικοί σταθμοί των επιχειρηματιών, η φιλανθρωπία των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής.

 

Αυτός ο τρόπος οργάνωσης τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας που βάζει στο κέντρο του το κέρδος και στην άκρη τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δεν μπορεί να μας δώσει τίποτε παραπάνω από την στυγνή εκμετάλλευση και τη  ατομική δυστυχία. Αυτό που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση ότι μπορεί να εξανθρωπίσει μια τέτοια κοινωνία είναι και το μεγάλο ψέμα αυτού του συνεδρίου. Όλα γίνονται με σκοπό την εξαπάτηση και τον εφησυχασμό των εργαζομένων της περιοχής μας.

Εμείς, ως Σύλλογος εργαζομένων, όμως ούτε εξαπατόμαστε και πολύ περισσότερο δεν εφησυχαζόμαστε. Αντίθετα παλεύουμε σταθερά και οργανωμένα για να αποκαλύψουμε αυτή τη φενάκη και να καταδείξουμε στους εργαζόμενους πως ο δρόμος που μας προτείνουν οδηγεί με ακρίβεια στα κάτεργα των επιχειρήσεών τους.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, με τα σωματεία και τις εργατικές ενώσεις που πιστεύουν πως αυτή η ζωή, αυτή η μισή ζωή, δεν είναι μονόδρομος. Που πιστεύουν πως οι δυνατότητες τόσο της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας μπορούνε πλέον να μας εξασφαλίσουν θέση στην παραγωγή, στην μόρφωση, ποιοτική διαβίωση, ελεύθερο χρόνο και γενικά μια ανθρώπινη ζωή που μας τη στερεί η λογική του επιχειρηματικού κέρδους . Γι αυτό και εμείς σαν στόχο μας θα πρέπει να έχουμε την ανατροπή αυτής λογικής, και το μοναδικό μονοπάτι που μπορεί να την ανατρέψει είναι αυτό της οργανωμένης πάλης των ταξικών συμφερόντων μας.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα