Παρασκευή, 19/04/2024 | 14:59

Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

745 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/09/2017, 5:30 μμ | 0 σχόλια

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, μας βρίσκει ακόμη στην κρίση. Μια κρίση που πλήττει τόσο εμάς σαν μαθητές, όσο και τους γονείς μας ως εργαζόμενους-ανέργους και την κοινωνία συνολικά. Δεν πάει άλλο με τις ανεπαρκείς υποδομές των σχολείων μας και με ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων. Συνεχώς η παιδεία και η ίδια η γνώση υποβαθμίζεται με μια σειρά νόμων και αναδιαρθρώσεων τα τελευταία χρόνια. Κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών αποτελεί το καινούριο νομοσχέδιο για την παιδεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το οποίο βρίσκεται στα σκαριά ήδη απ την προηγούμενη χρονιά. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις λίγους μήνες πριν, στο Υπουργείο Παιδείας στο κέντρο της Αθήνας κλπ. Εκατοντάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να εναντιωθούν στις τεράστιες αλλαγές που έρχονται για μας και για την παιδεία, όπως για παράδειγμα η μαθητεία στα ΕΠΑΛ η προσπάθεια εφαρμογής ενός «νέου Λυκείου» για λίγους και «εκλεκτούς» που δε θα χωράει την πλειοψηφία από μας και θα μας πετάει εκτός.

Πιο συγκεκριμένα με τον καινούριο νόμο όχι μόνο δεν καταργούνται οι πανελλαδικές, αλλά αντιθέτως μας επιβάλλουν να εξεταζόμαστε πανελλαδικά (ήδη απ τη Β΄ Λυκείου) δύο φορές το χρόνο (στο τέλος του 1ου τετραμήνου και στο τέλος της σχολικής χρονιάς). Η ουσία της υγιούς μάθησης εκμηδενίζεται, καθώς το σχολείο πλέον τυποποιείται στο φουλ. Το σχολείο όπως το ξέραμε θα «σταματάει» στην Α΄ Λυκείου και μετά θα δίνουμε συνέχεια εξετάσεις (κεντρικά…οργανωμένες) ακόμα και για να παίρνουμε απολυτήριο! Αντίθετα η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει τόσο καιρό λέγοντας ότι θα τις καταργήσει συνολικά. Όλο και λιγότεροι θα έχουν πρόσβαση σ αυτό το «νέο Λύκειο», καθώς οι ανάγκες για φροντιστήρια μεγαλώνουν. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα στέλνονται στην τεχνική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΣΕΚ κλπ) όπου μάλιστα θα μας υποχρεώνουν μέσω της μαθητείας να δουλεύουμε 9 μήνες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους.

Η απάντησή μας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ είναι μονόδρομος :
Οργάνωση – Συντονισμός – Αγώνας διαρκείας

Είναι ανάγκη να αντισταθούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για το σχολείο της αγοράς που χτίζουν, αλλά και για να παλέψουμε για ένα άλλο σχολείο, που θα βασίζεται στις ανάγκες μας. Για να παλέψουμε για ένα ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, με μόρφωση ολόπλευρη και όχι τεμαχισμένη σε δεξιότητες, όπου δεν θα μας βάζουν εμπόδια στις σπουδές μας με ένα σχολείο που μοιάζει με εξεταστικό κάτεργο.

Για να οργανώσουμε τον αγώνα μας είναι ανάγκη να κάνουμε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολείο, ώστε να συζητάμε για όλα τα προβλήματα μας και πώς εμείς θα απαντήσουμε. Στις γενικές μας συνελεύσεις θα πρέπει ο καθένας να έχει το δικαίωμα να πει την άποψή του και να καταθέσει τις προτάσεις του, ώστε να αποφασίσουμε όλοι μαζί συλλογικά και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Αναγκαίος είναι ο συντονισμός με τα άλλα σχολεία της περιοχής αλλά και κεντρικά με όλα τα σχολεία.

Ποιος είναι ο Ανυπότακτος Μαθητής;

Ο Ανυπότακτος Μαθητής προσπαθεί να συμβάλλει ώστε να ξαναβγούμε όλοι οι μαθητές στο δρόμο μαχητικά. Ο Ανυπότακτος δημιουργήθηκε για να δώσει μορφή και λόγο στην αμφισβήτηση . Δρα παρεμβαίνει και αναπνέει μέσα στις μικρές και μεγάλες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε καθημερινά. Γιατί δεν μπορούσαμε να βλέπουμε το Σύστημα και την Κυβέρνηση να διαλύει τις ζωές και τα όνειρα μας και εμείς να μένουμε άπραγοι. Καταλάβαμε ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να νικήσει και για αυτό διαλέξαμε τον δρόμο της συλλογικής πάλης και ζωής . Μπορεί να είμαστε ο καθένας διαφορετικός όμως μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει πρώτα απ’ όλα η ανάγκη να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα όνειρα μας να ζήσουμε σε έναν κόσμο καλύτερο. Μας ενώνει η επιθυμία να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχια και εκμετάλλευση. Μας ενώνει το μίσος ενάντια σε αυτό το σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα , το μίσος ενάντια στου υπαίτιους την ανεργίας και της εξαθλίωσης που βιώνουμε που είναι το Σύστημα με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την Ε.Ε και όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όπως προσπαθούν να μας πείσουν Δεν ανεχόμαστε το φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό στα σχολεία μας, είτε απ’ την κυβέρνηση που γκετοποιεί τα προσφυγόπουλα, είτε από οποιονδήποτε άλλο χύνει το φασιστικό δηλητήριο. Μας ενώνει το πείσμα να επιβάλλουμε Παιδεία και Σχολείο για όλους, αντίστοιχο των αναγκών μας . Οργανωθήκαμε για να μπορούμε να συζητάμε τα προβλήματα αλλά και να βρίσκουμε λύσεις ,να παράγουμε πολιτική πρακτική και σχέδιο για το μαθητικό κίνημα να αποτιμάμε και να μαθαίνουμε από τα λάθη. Γιατί καταλάβαμε ότι απέναντι σε έναν καλά οργανωμένο εχθρό πρέπει να οργανωθείς και εσύ, αν θες να είσαι επικίνδυνος απέναντι στο σύστημα αλλά και χρήσιμος και αποτελεσματικός για το κίνημα και τις ανάγκες τις δικές μας, των από κάτω.

anypotaxtos-mathitis.gr/

Facebook: Ανυπόταχτος Μαθητής – τηλ. επικοινωνίας: 6976572696

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα