Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:11

Ιατρικός σύλλογος Πρέβεζας: Λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς

775 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/09/2017, 3:23 μμ | 0 σχόλια

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Διακρίνεται σε 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καραρροϊκο), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7-21 μέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 μέρες μετά.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Πρόσφατα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-17 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη της Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι 3-9-2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμοί), αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σήμερα, τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται είναι:

α) Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) όλων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

β) Έκτακτα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης, του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η δόση.

Το εμβόλιο MMR είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκόσμια. Εφιστούμε την προσοχή στους γονείς ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Συστήνουμε τέλος, όλοι οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μεγαλύτερα παιδιά να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες μέρες τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στον παιδίατρό τους.

Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θωμάς Δήμας Δημήτριος Σουμαλεύρης

Ο Ι.Σ. Αθηνών ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας διενεργεί τους ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων

Δημοσιεύθηκε 07 Σεπτεμβρίου 2017

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει άμεσα εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων όπως ορίζει ο νόμος.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του καθώς οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και προκαλεί σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των Φορέων που έχουν αυτή την ευθύνη.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Το υπουργείο Υγείας έχει μεγάλες ευθύνες για τους άδικους θανάτους ασθενών από πολυανθεκτικά μικρόβια. Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται αυστηρά η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή στην Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη ιατρούς. Τώρα πληροφορούμαστε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων. Θεωρούμε ότι τίθεται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και καλούμε το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν ευσταθούν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες .

Επίσης καλούμε το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΙΣΑ θα προσφύγει στα εθνικά και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα