Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:46

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Για εμάς η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα και πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό».

823 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/09/2017, 2:23 μμ | 0 σχόλια

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μπορούμε να αποτυπώσουμε συνοπτικά τις συνθήκες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στα τελευταία χρόνια.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση συνοψίζεται στο αίτημα για δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και ποιοτική εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς. Το νεοφιλελεύθερο δίλημμα για μαζική ή ποιοτική εκπαίδευση για λιγότερους είναι σαθρό ιδεολόγημα, που δε βρίσκει θέση στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για εμάς η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα και πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό.

Υπερασπίζοντας, ουσιαστικά, αυτή τη θέση, η κυβέρνηση σταμάτησε τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης της παιδείας το 2016 και προχώρησε σε αύξηση των δαπανών στο 2,85% του Α.Ε.Π., αύξηση που εκτός από ουσιαστική είναι και συμβολική, καθώς υλοποιήθηκε σε καθεστώς δημοσιονομικής στενότητας και οικονομικών – πολιτικών εκβιασμών.

Απέναντι, λοιπόν, στα σχολεία χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς του παρελθόντος, στη μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών κατά 34% ( από το 2009 έως το 2014), στις διαθεσιμότητες – απολύσεις 2.800 εκπαιδευτικών και διοικητικών των Α.Ε.Ι., στην ποινικοποίηση κάθε μαθητικής κινητοποίησης, στην ακύρωση της προϋπηρεσίας χιλιάδων αναπληρωτών, η κυβέρνηση προχώρησε συντεταγμένα σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων:

· οργανώθηκε σε δύο τετράμηνα ο σχολικός χρόνος των Γυμνασίων, μειώνοντας τον εξεταστικό χρόνο και φόρτο του μαθητή, που ήταν ελάχιστα ωφέλιμος και αντιπαιδαγωγικός.

· Λειτούργησε έγκαιρα η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και η αντισταθμιστική εκπαίδευση με αποκεντρωμένα σχολικά κέντρα, προκειμένου να στηριχθούν οι μαθητές από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

· Θεσμοθετήθηκε ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, εξασφαλίζοντας ενιαία παροχή γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους μαθητές της επικράτειας.

· Καταργήθηκε η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο και αποδυναμώθηκε ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της Λυκειακής βαθμίδας.

· Υλοποιήθηκαν βασικές προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος στη δομή και στο περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, καθώς οργανώθηκε ενιαία Ά τάξη, τομέας στη ΄Β τάξη, ειδικότητα στη ΄Γ τάξη, μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μαθητευόμενους και πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.( νόμος 4386/16).

· Επανασυστάθηκαν όλοι οι τομείς των ΕΠΑΛ που είχαν καταργηθεί και επέστρεψαν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες.

· Ιδρύθηκαν 600 ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης στα σχολεία και προσλήφθηκαν χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή.

· Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκηρύχθηκαν 1.000 θέσεις ΔΕΠ και αποκαταστάθηκε η μονιμότητα των ερευνητών Ά και ΄Β βαθμίδας.

· Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επέστρεψαν οι απολυμένοι διοικητικοί υπάλληλοι.

· Καταργήθηκε η διαθεσιμότητα και η αυτοδίκαιη αργία.

· Καταργήθηκε η πολιτική επιστράτευση των απεργών ( νόμος 4235/15) και η υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

· Θεσπίστηκε ένας δημοκρατικός τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων και στελεχών εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ψηφοφορία και έκφραση της γνώμης των εκπαιδευτικών για τους προϊσταμένους τους, ανατρέποντας την πυραμιδική αντίληψη ιεραρχίας στη διοίκηση.

· Αναιρέθηκε το καθεστώς αδιοριστίας με το διορισμό εκπαιδευτικών διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008.

· Μέσα από τον διάλογο δύο περίπου χρόνων με τους εκπαιδευτικούς φορείς, δίνονται για διαβούλευση προτάσεις σχετικές με την ποιοτική αναβάθμιση και την αυτοτέλεια του Λυκείου, ώστε σταδιακά να προσεγγισθεί ο στόχος της ελεύθερης πρόσβασης στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι με τη ξεκάθαρη κοινωνική μεροληψία μας υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων και την πεποίθησή μας σε ένα δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό και δημοκρατικό σχολείο, θα εντείνουμε την προσπάθειά μας για ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, το οποίο θα έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα