Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:18

Επισκέψιμη η ψηφιακή βιβλιοθήκη Ζαγορίου

744 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/08/2017, 4:17 μμ | 0 σχόλια

Βιβλία και συλλογές σπανίων εκδόσεων που βρίσκονται σε σχολικά κτίρια του Δήμου Ζαγορίου, ψηφιοποιήθηκαν και πλέον είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (www.uoi.gr) και ειδικότερα στο link http://dsl-zagori.project.uoi.gr.

Η είσοδος στον παραπάνω σύνδεσμο θα γίνεται, σύντομα, και από την ιστοσελίδα του Δήμου .

Το έργο της ψηφιοποίησης αυτών των βιβλίων είχε παρουσιαστεί την άνοιξη σε ημερίδα στην Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου και αναλυτική αναφορά έγινε και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Ζαγορίου και στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το υλικό αυτό είναι πλέον διαθέσιμο, όπως ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο Ζαγορίσιο και μη.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης με θέμα «Η ιστορία και η διακίνηση του διδακτικού βιβλίου στο Ζαγόρι. Καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των συλλογών».

Η μελέτη υλοποιήθηκε μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη του Ιδρύματος κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται καταλογογραφημένα και ψηφιοποιημένα (μερικώς ή πλήρως) βιβλία και συλλογές σπάνιων εκδόσεων που βρίσκονται σε σχολικά κτίρια του Δήμου Ζαγορίου.

Πρόκειται για μια συναγωγή βιβλίων με ποικίλη γεωγραφική προέλευση από πόλεις και τυπογραφεία της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τα μέσα του 20ου αιώνα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων: εγχειρίδια γραμματικής (ελληνικής και ξένων γλωσσών), επιστολογραφίας, ρητορικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, θεολογίας και ασκητικής, παιδαγωγικής, μυθολογίας, γεωγραφίας, φυσικής και αστρονομίας, γεωμετρίας και αλγέβρας, εμποριολογίας καθώς και εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Νεοελλήνων και Φαναριωτών, Λατίνων και δυτικο-ευρωπαίων, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και διάφορες μελέτες.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα