Παρασκευή, 19/04/2024 | 03:17

ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

964 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/08/2017, 4:02 μμ | 0 σχόλια

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στους συγγενείς του αείμνηστου Πρεβεζάνου Δημητρίου (Τάκη) Γεωργίου («Νάνου») για τη δωρεά μιας σειράς 269 ιστορικών φωτογραφιών και carte-postale.
Ο Δημήτριος Γεωργίου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στην ιστορία του αθλητισμού της Πρέβεζας καθώς, αφενός μεν υπήρξε πολυνίκης αθλητής με πανελλήνιες διακρίσεις στον ακοντισμό, αφετέρου δε διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία πολλών ιστορικών αθλητικών σωματείων της πόλης αλλά και στη διεξαγωγή σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων στην Πρέβεζα.

Αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του στην αναβίωση των «Ακτίων», που εξελίχθηκαν σε αξιόλογους αθλητικούς αγώνες στίβου, καθώς και η συμμετοχή του στην ίδρυση του πρώτου ναυταθλητικού συλλόγου της πόλης και στη διοργάνωση αγώνων υγρού στίβου στο λιμάνι της Πρέβεζας. Με την ευκαιρία αυτής της δωρεάς δημοσιεύουμε κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες της συλλογής. (Εικ. 1: Ποδοσφαιρική αναμέτρηση Νικοπόλεως – Πύρρου Ιωαννίνων, 1932. Εικ. 2: Απονομή τίτλου πρωταθλητή Ηπείρου στον ακοντισμό στον Δημήτριο Νάνο, 1947-8. Εικ. 3: Παρέλαση 25ης Μαρτίου 1955. Εικ. 4-5: Αγώνες κολύμβησης στο λιμάνι της Πρέβεζας)
Ευελπιστούμε ότι και άλλοι συμπολίτες μας θα ακολουθήσουν το αξιέπαινο παράδειγμα των δωρητών. Θυμίζουμε ότι τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας δέχονται ιδιωτικά αρχειακά τεκμήρια (ιστορικά έγγραφα, βιβλία ή φωτογραφίες) τα οποία μπορούν είτε να παραδοθούν στην πρωτότυπη τους μορφή για φύλαξη στην υπηρεσία μας είτε να δοθούν προσωρινά για ψηφιοποίηση ώστε κατόπιν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα