Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:21

Πρέβεζα: WIN MERTENS: Σκόνη μουσικής μαγείας, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης

1481 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/07/2017, 11:20 μμ | 0 σχόλια

Και η ζωή και η μουσική για να αποκτούν αξία, χρειάζονται λίγη μαγεία. Κι από αυτό το μοναδικό και σπάνιο συστατικό είχε η συναυλία του WIM MERTENS στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης το Σάββατο 29 Ιούλη 2017. Μάλιστα το ιδιαίτερο γεγονός ήταν ότι η συναυλία του Παγκόσμιας ακτινοβολίας συνθέτη, ήταν Ωδή για τη Νικόπολη. Η αφίσα έγραφε Win Mertens Ensemble, “Dust of Truths” Ancient Odeum of Nicopolis. Τελικά αυτή η σκόνη, έκρυβε μαγεία σε όλα τα επίπεδα. Ο χώρος ήταν ακριβώς όπως έπρεπε και από ηχητική κάλυψη, αλλά και οι φωτισμοί, ταξίδεψαν τον κόσμο που βρέθηκε στο αρχαίο ωδείο της Νικόπολης και γέμισε ασφυκτικά τον χώρο. Οι αλλαγές των χρωμάτων ήταν τόσο αριστουργηματικά δοσμένες, που νόμιζες ότι από τραγούδι σε τραγούδι, μεταφερόσουν αλλού, εξίσου όμορφα, με πριν.  Άριστος ξεναγός ο σπουδαίος Βέλγος συνθέτης, συνοδευόμενος από άριστους μουσικούς, οδήγησε με νότες το κοινό εκεί που εκείνος ήθελε και με τους τρόπους που εκείνος είχε επιλέξει. 

Αποτέλεσμα; Ο κόσμος να απολαύσει μια μοναδική και σπάνια βραδιά και να αποδοθούν δίκαια τα εύσημα στους διοργανωτές, στις ψυχές που στηρίζουν και εξελίσσουν το Preveza Jazz Festival. την Εφορεία αρχαιοτήτων και τους φορείς που στήριξαν αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, για την περιοχή μας. Από φορείς διακρίναμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννη Γιαμά, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Κοσμά Κορωναίο, τον πρόεδρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Πρέβεζας Βαγγέλη Συγκούνα, τη διευθύντρια της “Τοπικής Φωνής” Βασιλική Ζέρβα κ.α. O σπουδαίος Βέλγος συνθέτης Wim Mertens (Βιμ Μέρτενς) επέστρεψε στην Πρέβεζα απλώνοντας σκόνη μουσικής μαγείας στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Ένα χώρο που έχει την δική του ξεωριστή ιστορία και που ο Βέλγος δημιουργός ταίριαξε απόλυτα. Με πάνω από 65 δίσκους στο ενεργητικό του και φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, ο Μέρτενς αγαπήθηκε για τον μινιμαλισμό της μουσικής του και τις ποικίλες επιρροές του από κλασική, ποπ, τζαζ και άμπιεντ μουσική. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσίασε τη σύνθεση «Dust of Truths», που αποτελεί το τελευταίο μέρος του μουσικού τριπτύχου Cran aux Oeufs (2015-2016). Ο Μέρτενς εμπνεύστηκε το εν λόγω έργο από την Πρέβεζα, από τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο πριν από τρία χρόνια στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη. Στο δεύτερο μέρος, το κοινό απόλαυσε μία επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα: «Earmarked», «Often a bird», «Struggle for pleasure», «Maximizing the Audience», «The belly», «No testament», «Close Cover» και πολλά άλλα.

 Αξίζει να συγχαρούμε για μία ακόμη φορά τους διοργανωτές και θέλω να ξεκαθαρίσω με κάθε ειλικρίνεια τα εξής: Ήμουν διστακτικός και την τελευταία στιγμή αποφάσισα να πάω στη συναυλία και δεν το μετάνιωσα. Επίσης επειδή ορισμένα πράγματα και πρέπει να λέγονται και να γράφονται άσχετα αν οι εκφραστές τους, τα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, θέλω να πω ότι όταν ο Γιώργος Μήτσιος επιμένει για κάτι (όπως επέμενε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συναυλία) έχει απόλυτο δίκιο να επιμένει. Έχει συνδέσει το όνομά του με σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα στην περιοχή μας (συναυλίες όπως του Έρικ Μπάρτον, των στράνγκλερς, του Μπρέγκοβιτς κ.α.) και μαζί με τους φίλους του, στο Preveza Jazz Festival επίσης, ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη συναυλία των Νουβέλ Βάγκ. Είναι σίγουρο ότι το βάρος μιας τέτοιας διοργάνωσης, έφερε πίεση και οι διοργανωτές, αν δεν τέλειωνε η συναυλία δεν θα ηρεμούσαν εντελώς. Έπρεπε να κυλήσουν και κύλησαν όλα στην εντέλεια. Πάντως ενώ έβλεπες το δημιουργικό άγχος των διοργανωτών λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συναυλία, είναι άνθρωποι που ακόμα κι αυτές τις στιγμές, δε χάνουν το χιούμορ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν μετά την ερώτηση που έγινε στον Σπύρο Κανιώρη, από φίλο του: “Σπύρο εγώ που θα καθίσω;” Εκείνος απάντησε με φυσικότητα: Στα πόδια μου! Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη της συναυλίας ο WIN MERTENS μετά την Πρέβεζα, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, είχε την προγραμματισμένη συναυλία του στο Ηρώδιο. Αυτή η συναυλία πάντως ήταν κι ένα καλό μάθημα, για σένα και για μένα, που θέλουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μουσική, δεν έχει όρια, φραγμούς και περιορισμούς. Εσύ κι εγώ λοιπόν, χωρίς να ακούσουμε κάποιον ή κάτι, μην είμαστε στην άρνηση και μην απορρίπτουμε και μην… Εθελο… κωφεύουμε. Δίνονται μοναδικές και σπάνιες ευκαιρίες στο κοινό της Πρέβεζας, σε σύγκριση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας (ίσως πλην πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας) να έρχονται παγκόσμιας εμβέλειας Καλλιτέχνες και κάποιοι τους φέρνουν. Κάποιοι κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για να τους φέρουν. Τους αξίζει τουλάχιστον, ένα μεγάλο, Ευχαριστώ!
Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα