Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:16

Γράμμα της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας», προς όλους τους εργαζόμενους και άνεργους της περιοχής.

651 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/07/2017, 11:55 μμ | 0 σχόλια

4ο μνημόνιο:

όλα για το κεφάλαιο και τις επενδύσεις,

όλα για το πλεόνασμα των κερδών τους.

Για τον εργαζόμενο τα “αποφάγια”»!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες, άνεργοι της Πρέβεζας

Η εργατική δυσαρέσκεια πρέπει να βρει αγωνιστικούς δρόμους.

Οι προσπάθειες που γίνονται για να σπάσει η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια υπονομεύονται σε περιεχόμενο, μορφές, οργάνωση και προοπτική από τον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό και τον «ταξικό» εργατοπατερισμό.

Αν τα τρία προηγούμενα μνημόνια ήταν «προγράμματα» βίαιης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα για να υπερβεί ο ελληνικός καπιταλισμός την κρίση του και να διαφυλάξει τη θέση του στην ΕΕ, το 4ο είναι μνημόνιο «αιματηρής ανάπτυξης».

Αποτελεί ένα σύνολο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Σταθεροποιεί το προηγούμενο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και θεμελιώνει το δόγμα: «όλα για το κεφάλαιο και τις επενδύσεις, όλα για το πλεόνασμα των κερδών τους. Για τον εργαζόμενο τα «αποφάγια» των 400 ευρώ, οι ανατροφοδοτούμενοι κύκλοι ανεργίας-ολιγόμηνης εργασίας με ελάχιστα δικαιώματα, η εκ περιτροπής εργασία, οι ομαδικές απολύσεις χωρίς κανένα νομικό εμπόδιο, οι βίαιες κατασχέσεις των αποθεμάτων της φτωχολογιάς, τα συσσίτια και το δωρεάν ράντζο στα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους».

Αυτή είναι η σημερινή «ισορροπία» που θέλει το κεφάλαιο: το 1% να κατέχει το 60% του πλούτου. Οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη να μειώνονται στο 25% και στο 20% και για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα να εκτοξεύονται στο 50%. Οι τροπολογίες «της νύχτας» υπέρ εμπορικών μεγαθηρίων. Η προσφορά ελεύθερων χώρων, παραλιών, λιμανιών και πάρκων στους επιχειρηματίες και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για τους ανέργους και τους κατατρεγμένους.

Γι’ αυτά περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Μόνο που τα μέτρα αυτά δεν τα υπογράφει ο λαός παρά μόνο οι βουλευτές που ζουν στον κόσμο της κ. Φωτίου και της κ. Αχτσιόγλου.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες και άνεργοι Πρέβεζας,

Το 4ο μνημόνιο ανατρέπεται μόνο με ταξική, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστική στρατηγική. Με αυτή θα αλλάξει ο συσχετισμός στο εργατικό κίνημα. Με λογική ρήξης με τα κέρδη και όχι με «παρακάλια» για επενδύσεις . Με λογική σύγκρουσης με την εργοδοτική δεσποτεία, και το ευρωμνημονιακό καθεστώς που τη στηρίζει. Όχι με υποταγή στην ανταγωνιστικότητα, την ελαστική εργασία και τα νέα project σύγχρονης χειρωνακτικής και διανοητικής εργασίας που ξεζουμίζουν, ειδικά τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, είναι εχθρικές σε αυτή τη στρατηγική. Είναι απομεινάρια του παρελθόντος. Επιβιώνουν με την ανοιχτή συναλλαγή με τον ΣΕΒ, με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κυβερνήσεις.

Διέξοδο δεν αποτελεί το ΠΑΜΕ η ηγεσία του οποίου αναπαράγει με την τακτική του τον εργατοπατερισμό στα συνδικάτα.

Πολλοί κατανοούμε αυτή τη στρατηγική ανάγκη. Ήδη έχουμε κάνει αισθητή την εμφάνισή μας σε αρκετά σωματεία και κλάδους, στον κόσμο της επισφαλούς εργασίας. Πρέπει όμως να γίνουμε περισσότεροι, να οργανωθούμε περισσότερο, να πάρουμε περισσότερες και πιο τολμηρές πρωτοβουλίες ενάντια στην εργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Να διευρυνθεί δηλαδή η ταξική πτέρυγα ενός νέου εργατικού κινήματος και σε αυτή την υπόθεση σε καλούμε να συμμετάσχεις.

Την εμφάνιση της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων- ανέργων Πρέβεζας» τη θεωρούμε πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα. Η προσπάθεια αυτή παρά τις αντιφάσεις και τα πισωγυρίσματα, έχει εξελιχτεί σε υπολογίσιμο κέντρο αγώνα στο κίνημα. Εμφανίζει αντιπροσωπευτικότητα από διάφορους κλάδους και χώρους εργασίας. Βάζει πολιτικό στίγμα και τακτική. Ριζοσπαστικοποιεί τις αντιστάσεις, οργανώνει την αλληλεγγύη και προβάλλει το συνδικαλισμό της βάσης και των συνελεύσεων. Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολλές. Κυρίως αφορούν τη συσπείρωση δυνάμεων στους χώρους του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και στην ελαστική εργασία, που σε μεγάλο βαθμό είναι και ασυνδικάλιστη.

Η «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας» θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων που θέτουν και κατανοούν την ανάγκη ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος με πιο ριζοσπαστικές και ενωτικές πρωτοβουλίες μέσα αλλά και έξω από τα συνδικάτα με άλλες μορφές συλλογικότητας.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες και άνεργοι της Πρέβεζας,

Η συναίνεση-ανοχή των εργαζομένων στην κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει. Δεν πείθει ιδιαίτερα το δίλημμα «4ο μνημόνιο με νεοσυντηρητική αριστερά ή δεξιά στην κυβέρνηση». Τη «γραβάτα» που επιχειρεί να πνίξει την εργατική τάξη και τους αγώνες τη φοράνε πλέον και οι δύο. Το θέμα είναι να μην παγιδευτούμε ξανά σε σενάρια «εκλογικής αναμονής» ή σε νέους επίδοξους σωτήρες των καμερών και των διαταξικών αντιμνημονιακών καλεσμάτων ή σε «εθνικές» επιτροπές για τη διευθέτηση του χρέους.

Χρειάζεται να συγκροτηθούμε σε ένα αγωνιστικό ενωτικό κέντρο που θα διακηρύξει τον ανένδοτο αγώνα απελευθέρωσης των εργαζομένων και του λαού από μνημόνια, ΕΕ, ΔΝΤ και επιχειρηματική δικτατορία. Με σχέδιο και υπομονή. Με διακηρυκτικό πλαίσιο αναγκών και διεκδικήσεων του σύγχρονου εργαζόμενου που θα σπάει τη «ζητιανιά» και τη διαπραγμάτευση της εξαθλίωσης. Που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουμε, θα μπλοκάρει την πολεμική προετοιμασία, θα οργανώνει τη δημοκρατία της «ταξικής πάλης» απέναντι στο σύγχρονο αντεργατικό δίκαιο και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Και κυρίως να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας ως δημιουργούς της ιστορίας, να αντιλαμβανόμαστε τα πιο ριζοσπαστικά της σκιρτήματα, να την «ακούμε περισσότερο», να νοιώθουμε τμήμα της. Να μην αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας ως εκλογικό πελάτη ή αντικείμενο για να «βγάζει συμπεράσματα».

Το μέτωπο και το αγωνιστικό κέντρο είναι κοινό. Υποφέρουμε και στη δουλειά και στη γειτονιά και στην εκπαίδευση. Εξάλλου σήμερα όλα είναι «δουλειά», όλος ο χρόνος πρέπει να πάει στο κεφάλαιο. Στη μάθηση, στη διασκέδαση, στο γήπεδο, στην τηλεόραση, στη βόλτα στο πάρκο. Δουλειά και την Κυριακή. Δε μας αξίζει αυτό το μέλλον. Αυτή η πορεία μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Συνέλευση Συντονισμού Εργαζομένων-Ανέργων Πρέβεζας

επικοινωνία 6941645142 facebook: @ synsynprevezas

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα