Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:15

Όλγα Γεροβασίλη: Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι καλές διεθνείς πρακτικές είναι πλέον σύμμαχός μας

736 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/06/2017, 11:54 πμ | 0 σχόλια

Χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο Ελληνο-Κορεατικό Forum Συνεργασίας 2017, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σε θέματα «ICT & Smart Government and Eco-Friendly Smart City», στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων
Αξιότιμε κ. Πρέσβη,
Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημαντική αυτή εκδήλωση που σηματοδοτεί για το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ένα ακόμα παραγωγικό βήμα προς την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Κορέας στο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Από τους πρώτους μήνες που ανέλαβα το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συνεργαστώ με τον Πρέσβη κ. Γιόνγκ Τζιπ Αν, διαπιστώνοντας από κοντά τα επιτεύγματα και τις φιλόδοξες πολιτικές της κορεατικής κυβέρνησής στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη συμμετοχικότητα και την προσβασιμότητα, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Πολιτικές, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ήδη από τον Μάιο του 2016, όταν επίσημα και οι δύο χώρες συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού στη διερεύνηση συγκεκριμένων δράσεων συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέσαμε σαν στόχο την κατάρτιση ενός, από κοινού συμφωνηθέντος, οδικού χάρτη που θα οδηγεί στην συνομολόγηση σχετικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ των αρμόδιων φορέων των δύο χωρών.
Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει προχωρήσει έκτοτε τη συνεργασία αυτή και βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της επεξεργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες ενός σχετικού σχεδίου διμερούς συνεργασίας, ευελπιστώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα έχει οριοθετηθεί πλήρως η συνεργασία αυτή.
Σήμερα, το Ελληνο-Κορεατικό Forum Συνεργασίας 2017 μάς δίνει μια ακόμη ευκαιρία, με τα στελέχη των δύο χωρών να βρίσκονται εδώ και να εξειδικεύουν τις θεματικές που θα αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας μας.
Προσωπικά, βρίσκω ιδιαίτερα σημαντική τη θεματική για τις τεχνολογίες πληροφορικής και την έξυπνη διακυβέρνηση που ξεκινά αμέσως μετά. Είναι πολύ σημαντικό να επανατοποθετήσουμε τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης και να ενσωματώσουμε προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα ο πολίτης ή η επιχείρηση να μην χρειάζεται να επανέρχεται για το ίδιο θέμα όταν συνεργάζεται με το Δημόσιο, αλλά και να μάθουμε να λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και ανοικτά δεδομένα. Και αναφέρομαι στο Once-Only Principle και την ανοικτή διακυβέρνηση, που θα αναπτύξουν οι ειδικοί επιστήμονες στη συνέχεια.
Όμως για εμένα, το να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε τις αρχές αυτές στη λειτουργία των ΚΕΠ και στις υπόλοιπες δομές του Δημοσίου, αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η διεθνής πρακτική είναι πλέον σύμμαχός μας, ώστε να επιλέξουμε την βέλτιστη, με όρους αξιοπιστίας αλλά και ταχύτητας εφαρμογής, λύση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται, άλλωστε, και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Για την κυβέρνησή μας και εμένα προσωπικά, η συνεργασία με χώρες που όχι μόνο έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα αλλά στην ουσία ορίζουν την πρωτοπορία στο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα.
Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές και, δίνοντας το λόγο στους ειδικούς ομιλητές που ακολουθούν, θα ήθελα να ευχηθώ για μία δημιουργική και εποικοδομητική συνέχεια.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα