Σάββατο, 20/04/2024 | 16:27

Ο Επικήδειος λόγος του δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα, για τον ήρωα Ανθυπασπιστή Βασίλη Τριάντη

785 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/05/2017, 11:16 πμ | 0 σχόλια

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/5/2017 στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλλάκι, η νεκρώσιμη ακολουθία των λειψάνων του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήρωα Ανθυπασπιστή Βασίλη Τριάντη και στη συνέχεια η ταφή τους στο Κοιμητήριο του Καναλλακίου.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ανέφερε τα εξής:

«Με βαθειά συγκίνηση και σεβασμό συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλλάκι, για τη νεκρώσιμη ακολουθία των λειψάνων του ήρωα Βασίλη Τριάντη.

Για μας, δεν είναι μόνο η κηδεία ενός ακόμη τραγικού θύματος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Δεν είναι μόνο η κηδεία ενός ακόμη αγνοούμενου, που δεκαετίες μετά μπορεί να αναπαυθεί η ψυχή του. Δεν είναι μόνο η δίκαιη ανθρώπινη ανάγκη των συγγενών του να θάψουν το νεκρό τους.

Εμείς σήμερα εδώ, αποχαιρετούμε ένα δικό μας παλληκάρι, ένα δικό μας άνθρωπο. Έναν ήρωα, που για μας είναι ο αδερφός που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Κηδεύουμε το γιό του Αντώνη Τριάντη και της Αλεξάνδρας, από την Άνω Σκαφιδωτή, που έχει αδέρφια τον Θανάση, τον Κώστα και την Όλγα.

Είμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στον Βασίλη με λόγια καρδιάς αλλά και πίστης. Γονατίζουμε μπροστά στα λείψανά του, με την πρέπουσα τιμή, για τα όσα πρόσφερε σαν άνθρωπος, σαν πραγματικός πατριώτης, σαν αγωνιστής αυτού του τόπου.

Ο Βασίλης Τριάντης γεννήθηκε στο χωριό του. Η ημέρα της τουρκικής εισβολής, τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου. Εκεί τέλειωσε τόσο σύντομα τη ζωή του. Ηρωικά μαχόμενος «υπέρ πατρίδος».

Αυτές οι τελετές χρειάζονται για να εξυμνούμε τον ηρωισμό των νεκρών μας και για την παρηγοριά των συγγενών τους. Χρειάζονται, όμως, και για να θυμόμαστε το παρελθόν, να αξιολογούμε το παρόν και να οριοθετούμε το μέλλον. Ενωμένοι, σαν Ελληνισμός, στο παρελθόν μεγαλουργήσαμε. Διχασμένοι, κλάψαμε πάνω σε εθνικά ερείπια και βρεθήκαμε με χαμένες πατρίδες. Σήμερα, που η Ελλάδα περνά δύσκολες καταστάσεις, επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι.

Γνωρίζουμε τους κινδύνους, αλλά ξέρουμε ταυτόχρονα και τις προσδοκίες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Φεύγοντας από εδώ, πρέπει να πάρουμε μαζί μας, την ελπίδα και το όραμα. Πρέπει να μη μας νικήσουν ο φόβος και η απαισιοδοξία, αλλά να αρπάξουμε τις ευκαιρίες, να δούμε μπροστά μας τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχουμε σαν λαός.

Δίπλα από τον φόβο, υπάρχει πάντα η ελπίδα. Αυτή την ελπίδα πρέπει να βρούμε.

Να δώσουμε την ευκαιρία στην ελπίδα. Και να τη δώσουμε ενωμένοι, με φάρο το φωτεινό παράδειγμα όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Ελληνισμού.

Αείμνηστε ήρωα Βασίλη. Ο σεβασμός, η βαθιά εκτίμηση για τη θυσία σου και η αγάπη όλων μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Η πρότασή μου θα είναι, το Δημοτικό Συμβούλιο της ιδιαίτερης πατρίδας σου, σε ένδειξη τιμής, να δώσει στην κεντρική πλατεία της Άνω Σκαφιδωτής το όνομα:

«Πλατεία ήρωα Βασίλη Τριάντη»

Δόξα και τιμή στον ήρωα Βασίλη Τριάντη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα