Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:44

Πρέβεζα: Έναρξη του διήμερου εκδηλώσεων, για την παγκόσμια ημέρα χορού -Παρουσία του Χρήστου Τεντζεράκη

984 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/04/2017, 8:23 μμ | 0 σχόλια

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας χορού, προγραμματίστηκε διήμερο εκδηλώσεων με χορευτικά της ευρύτερης περιοχής στην Πρέβεζα. 

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, η έναρξη του διήμερου έγινε στον αύλιο χώρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Πρέβεζας, παρουσία του Χρήστου Τεντζεράκη, 

προέδρου  του Πανελλήνιου Σωματείου “Αρχείο Ελληνικού Χορού – Εταιρεία έρευνας, μελέτης και προβολής του Ελληνικού παραδοσιακού χορού” και πλήθους κόσμου.
 Κατά τον χαιρετισμό του ο Τεντζεράκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο χορός αποτελεί δια μέσου του σώματος, έκφραση του νου και της ψυχής. Όλα τα είδη του χορού ενισχύουν την αίσθηση της διακριτής ταυτότητας και του ωμού ανίκητου. Η τέχνη του χορού βιώνει μια εποχή, μεγάλης λαμπρότητας και το υψηλότερο ίσως επίπεδο ανάπτυξης στη μακρά ιστορία της, καθώς η πλούσια κληρονομιά του παρελθόντος, προάγεται με την πολυμορφία των νέων χορευτικών, εκφραστικών ειδών, που δημιουργούνται. Η παγκόσμια ημέρα χορού, καθιερώθηκε το 1982, με σκοπό την ενθάρρυνση όλων των χορευτών ερασιτεχνών και επαγγελματιών, να μοιραστούν αυτό το πάθος τους και τη δημιουργηκότητά τους, με όλο τον κόσμο. 

Όλοι οι επετειακοί εορτασμοί, διεθνείς μέρες, εθνικές επέτειοι, τοπικές εξαιρετικές μέρες, αποτελούν τελευταίες μνήμες. Είναι προσπάθειες ενθύμησης, ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και ευαισθητοποίηση σε διάφορα κοινωνικά, εθνικά, θρησκευτικά και άλλα θέματα και γεγονότα. Σκοπός και μήνυμα της ημέρας, είναι να γιορτάσει αυτή τη μορφή τέχνης και με την ευκαιρία να φέρει κάθε μορφή χορού, μαζί, ώστε η οικουμενικότητά του, να συμβάλλει στην υπέρβαση όλων των πολιτικών, πολιτιστικών και εθνικών εμποδίων και να φέρει τους ανθρώπους μαζί, κοντά στην Ειρήνη και στη Φιλία. Να υπενθυμίσει, ότι ορισμένες ανάγκες, για συλλογικότητα, έκφραση και δημιουργία, διακριτή ταυτότητα και αξίες, που αποτυπώνουν όλα αυτά, είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να κατανοήσουμε αυτόν τον κοινό πυρήνα, ώστε να ενισχυθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση μεταξύ των διαφόρων μορφών χορού, των κοινωνιών και των πολιτισμών που αντιπροσωπεύουν. 

Πως όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Ο χορός ως πρακτική, συνολική, κοινωνική πρακτική συνδέεται από την ίδια του τη φύση, με τη χαρά, το κέφι και το κέφι περιγράφεται ως μία κατάσταση, όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν, επικοινωνούν μεταξύ τους και σε αυτή την ατμόσφαιρα της ψυχικής ευφορίας, μικραίνουν οι αποστάσεις η καταλύονται κιόλας οι αποστάσεις και όλη η ομήγυρης, γίνεται μία παρέα. Αυτή ατμόσφαιρα του κεφιού, της ισότιμης επικοινωνίας, του μοιράσματος, συμβάλλει έμπρακτα στο ξεπέρασμα, του φόβου και προάγει την κατανόηση της διαφορετικότητας και τον σεβασμό του άλλου. 

Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν. ” Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα του διήμερου των εκδηλώσεων παρακολούθησαν και Σύριοι Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κανάλι, το τελευταίο διάστημα. 

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων συμμετείχαν ο σύλλογος Καρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας, ο πολιτιστικός σύλλογος Καναλίου, ο σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, ο πολιτιστικός σύλλογος Παντοκράτωρα, ο πολιτιστικός Περιβαλλοντικός σύλλογος Νεοχωρίου και Αγίας Τριάδας, ο πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Σκάλας Λούρου, ο σύλλογος γυναικών του Αγίου Θωμά, ο χορευτικός όμιλος “Πρέβεζα” ο μορφωτικός σύλλογος Θεσπρωτικού και το χορευτικό τμήμα του δήμου Πρέβεζας. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δήμητρα Κοψάρη και η τεχνική κάλυψη του ήχου, ανήκει στον Χαράλαμπο Γουρνάρη!

Την Κυριακή 30 Απριλίου ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας χορού, στην πλατεία Ανδρούτσου στην Πρέβεζα το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συμμετοχή του αθλητικού γυμναστικού συλλόγου “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ” (Βασιλική Ζαντραβέλη-Σιαμαντά Ελένη), Πολιτιστικός σύλλογος Καναλίου (Σπυριδούλα Σιάση), Πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος Νεοχωρίου και Αγίας Τριάδας Ιορδάνης Ιάμοβ, Pa Pailar Φαίη Σουίδα, Fitness Studio Σπυριδούλα Σιάση, χορευτική ομάδα Αγαθής Λαμπρακούλη, Dance Flame Όλγα Παλάντζα και Χορευτική ομάδα Μαριέττας Γκούμας (χοροχώρος έκφραση)

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα