Σάββατο, 20/04/2024 | 04:29

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ

876 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2017, 11:08 πμ | 0 σχόλια






Μαχητικό, μαζικό, πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Απρίλη στα Γιάννενα.
Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Λευκάδας-Βόνιτσας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας και Άρτας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων, Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.
Από την Πρέβεζα επίσης δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο έδωσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, ΟΤΑ Α΄Βαθμού, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Οδηγών.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργάτες και λαϊκά στρώματα της περιοχής, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, όπως της Ιατρικής, του Φυσικού, Iστορικού, Αρχαιολογικού, Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Απαράδεκτη ήταν η στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας που όχι μόνο δεν συμμετείχε αλλά απείχε και από όλη την προηγούμενη διαδικασία οργάνωσης του μεγάλου συλλαλητηρίου (πανηπειρωτική σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, εξορμήσεις, συζητήσεις κ.α.). Τα ταξικά σωματεία της Πρέβεζας καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπέρασμα από την στάση που κράτησε και στο ζήτημα της Υγείας – Πρόνοιας το Ε.Κ.Π., που λειτουργεί ως εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Το συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που προηγήθηκαν σε μια σειρά εργοστάσια, χώρους δουλειάς, χώρους υγείας κλπ. όπου άνοιξε για τα καλά το ζήτημα του λαϊκού δικαιώματος για την υγεία, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μέρος και να τοποθετούνται για το ζήτημα, αλλά και για την αναγκαιότητα συμμετοχής στην οργάνωση του αγώνα συνολικά ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης.
Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ αμέσως μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
«Υψώνουμε φωνή ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών τη ζωή και την υγεία μας», τόνισε, μιλώντας στη συγκέντρωση η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων. «Σήμερα συζητάμε, συμφωνούμε, και υψώνουμε τη γροθιά μας απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τις πραγματικές αιτίες της βάρβαρης κατάστασης στην υγεία- πρόνοια: την πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών», πρόσθεσε. 
Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Σήμερα από την Ήπειρο στέλνουμε το μήνυμα ο αγώνας για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος ο αγώνας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία και πρόνοια είναι αγώνας επιβίωσης για την Εργατική Τάξη. Αγώνας από τον οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθούν οι ταξικές δυνάμεις».
Και κατέληξε αναφέροντας: «Δίνουμε συνέχεια στο αγωνιστικό μας κάλεσμα, στις πόλεις μας με τα ταξικά σωματεία την 1 Μάη με σύνθημα του αγώνα μας και περιεχόμενο: με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους προσφυγιά».
Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην υγεία που επικρατεί σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, με τα νοσοκομεία των αντίστοιχων περιοχών να υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών, τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια δράσεων, από τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της υγείας στην περιοχή. Έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Πρέβεζα που συμμετείχαν δεκάδες υγειονομικοί, εργάτες, λαός, γιατί η υπόθεση της υγείας δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά πρωτίστως τις λαϊκές οικογένειες».
Σε άλλο σημείο ο ομιλητής, ανάφερε ότι, «το καπιταλιστικό κέρδος είναι η αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνουν υγειονομικοί, ασθενείς και λαός και αυτό πρέπει να ξεριζωθεί. Το ζήτημα της υγείας είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι ταξική επιλογή η στρατηγική που υλοποιείται χρόνια τώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης, που μπουκώνει με εκατ. ευρώ τους επιχειρηματίες, τους απαλλάσσει από φόρους, την ίδια ώρα που ληστεύει τους παραγωγούς όλου του πλούτου, δηλαδή το λαό. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».
Ο Χρήστος Βεργίνης, κατέληξε λέγοντας: «Βαδίζουμε στο δρόμο που μπορεί να φαντάζει δύσκολος. ‘Έχει συσσωρευτεί όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτεί εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελος μας. Σε αυτό το δρόμο θα κερδίζουμε δικαιώματα αλλά και θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία. Με πολιτισμό και αθλητισμό σε μια εποχή με ασύλληπτα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα που τώρα καταστρέφονται γιατί δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή, διότι δε αποφέρουν το μέγιστο κέρδος στους καπιταλιστές».
«Οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση σε εργολάβους τομέων όπως είναι η καθαριότητα θα οδηγήσουν στην παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο ολόκληρων των δομών», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπούργος, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε ο ομιλητής, «είναι οι εργαζόμενες σε εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας που ενώ δουλεύουν σε συνθήκες δύσκολες και πρέπει να διατηρούν τους χώρους καθαρούς για την υγεία των νοσηλευομένων, την ίδια στιγμή οι ίδιες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί ή και απλήρωτες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δικής τους υγείας».
Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης ο Χριστόφορος Χριστογιάννης, από το σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, o Μάκης Αραβανής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κέρκυρας και ο Γιάννης Ιωαννίδης, από την Ιατρική σχολή Ιωαννίνων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν:
·        Στη μεγάλη εκδήλωση-συναυλία με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια την Παρασκευή 28 Απρίλη στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου.
 
·        Στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα 1 Μάη στις 10.00 π.μ. στο Φόρο και στις 12.00 στο μνημείο Κάππα στον Άγιο Θωμά.
 
 
Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα