Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:44

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

690 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/04/2017, 1:38 μμ | 0 σχόλια
·        

Με δυο χρόνια καθυστέρηση φέρνετε σήμερα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, τώρα που αποδεικνύεται ότι με την πολιτική σας έχετε διαλύσει εντελώς την αγορά. Γιατί σήμερα όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει στη χώρα προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας.

· Όποιος έχει έστω και μια στοιχειώδη επαφή με την αγορά καταλαβαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει κερδοφόρα μία εταιρεία και να επιβιώσει μέσα σ’ αυτό το οικονομικό πλαίσιο που έχετε δημιουργήσει. Γιατί, πώς μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση μετά τη σκληρή, σχεδόν τιμωρητική φορολόγηση που επιβάλατε, μετά τις αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και τα χρέη στα ταμεία, με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ που επιβαρύνουν το τελικό προϊόν και τις υπηρεσίες, με τα capital controls που παραμένουν, με τους καταναλωτές, μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να εξανεμίζεται και με τους πολίτες να περιορίζουν την κατανάλωσή τους ακόμη και στα απολύτως απαραίτητα, λόγω της τεράστιας ανασφάλειας που νιώθουν για το μέλλον;

· Με την πολιτική σας δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όταν το 70% των κερδών τους πρέπει να το αποδώσουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι όπως πορεύεστε, με αυτήν την πολιτική δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να μετακομίσουν εκτός συνόρων, όπως έχουν κάνει ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις.

· Οι αριθμοί μαρτυρούν την τραγική κατάσταση στην οποία έχετε οδηγήσει την πραγματική οικονομία. Από την αρχή του χρόνου κάθε μέρα κλείνουν ενενήντα (90) επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕE 18.500 χιλιάδες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο του 2017, εξαιτίας των οφειλών, της έλλειψης ρευστότητας και της αβεβαιότητας, δημιουργώντας ένα νέο τεράστιο κύμα ανεργίας, αφήνοντας τριάντα τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο, χωρίς δουλειά. Άλλες τόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, λόγω των συνθηκών που εσείς δημιουργήσατε στην αγορά. Μάλιστα, από την αρχή του έτους έχουν κοκκινήσει ξανά δάνεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 80% ήταν ρυθμισμένα.

· Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά από τις τράπεζες, τα οποία είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω. Την ίδια στιγμή το πρώτο δίμηνο του 2017 σημειώθηκε τεράστια αύξηση των κατασχέσεων από την Εφορία για χρέη άνω των 500 ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις, ακόμα και σε ακίνητα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνον τον Φεβρουάριο έγιναν πάνω από 21.000 κατασχέσεις, γίνονταν δηλαδή σχεδόν 1.000 κατασχέσεις την ημέρα.

· Κι εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ενώ γνωρίζετε την κατάσταση, καθυστερείτε εδώ και δεκατέσσερις μήνες να κλείσετε την αξιολόγηση, διατηρώντας αυτήν την αβεβαιότητα.

· Τελικά, ο νέος λογαριασμός που μας φέρνετε είναι βαρύς και για την κοινωνία και για την οικονομία. Μας φέρνετε ένα τέταρτο μνημόνιο που έχει ξεκάθαρα την υπογραφή σας, τη σφραγίδα της δικής σας πολιτικής. Ετοιμάζεστε να ψηφίσετε νέα μέτρα, νέες περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου ακόμα και κάτω από 6.000 ευρώ, δυο ακόμα «κόκκινες» γραμμές που θεωρητικά είχατε και με ευκολία καταπατήθηκαν, προκειμένου να καταφέρετε να παραμείνετε στην εξουσία.

· Να ξέρετε καλά ότι, εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουμε τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής και να ψηφίσουμε τα όποια μέτρα φέρνετε στη Βουλή. Εσείς τα παίρνετε, εσείς θα αναλάβετε και την ευθύνη.

· Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ίδια προχειρότητα προσπαθείτε και με το παρόν νομοσχέδιο να δώσετε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων, αλλά στην πραγματικότητα ο νόμος αυτός θα παραμείνει ανεφάρμοστος.

· Πρώτον, δεν φτιάχνετε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, γιατί ουσιαστικά ο τελικός συμβιβασμός πρέπει να επικυρωθεί από τα δικαστήρια. Δηλαδή, φορτώνετε ακόμα μεγαλύτερο διοικητικό βάρος στα Πρωτοδικεία, τα οποία θα είναι αδύνατον να διαχειριστούν τον όγκο των υποθέσεων που θα φτάνουν σε αυτά. Μας λέτε ότι δυνητικά είναι δικαιούχοι τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στο κόκκινο. Τι θα γίνει αν καταθέσουν αίτηση οι μισές; Έχετε υπολογίσει πόσα χρόνια θα χρειαστούν τα πρωτοδικεία, για να αποφασίσουν για διακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις;

· Δεύτερον, προβλέπεται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αιτήσεων, αλλά η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν είναι καν έτοιμη. Και όπως δήλωσαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα χρειαστούν τουλάχιστον δώδεκα μήνες για να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα. Και εσείς επιμένετε ότι όλα θα είναι έτοιμα σε τρεις μήνες, πράγμα αδύνατον. Ως τότε, προτείνεται να γίνεται κατάθεση αιτήσεων σε περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή, θα καλείτε τους επιχειρηματίες να συγκεντρώσουν είκοσι πέντε δικαιολογητικά, να στηθούν στις ουρές και να περάσουν από δεκαεννέα στάδια διεργασίας. Πιστέψτε με, το χάος που θα δημιουργήσετε θα είναι χειρότερο από αυτό που προκαλέσατε με τον ΕΦΚΑ.

· Τρίτον, χάνεται η ευκαιρία για αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς και δεν προσφέρεται καμία βιώσιμη λύση στις επιχειρήσεις που παλεύουν να μείνουν όρθιες.

· Για να επιτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, πρέπει να είναι πραγματικά εξωδικαστικός και όχι δικαστικός συμβιβασμός. Πρέπει να ξεφύγει από τα υπάρχοντα εργαλεία, μακριά από καταχρηστικές πρακτικές, όπως η διαδικασία του άρθρου 99 για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των πιστωτών. Πάνω από όλα κάθε παρέμβαση στήριξης των επιχειρήσεων που υποφέρουν πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να είναι εφαρμόσιμη για να έχει θετικά αποτελέσματα.

· Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αυτό δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις. Οι επιχειρήσεις, λόγω της προχειρότητας, δεν σώνονται. Αντίθετα οδηγούνται σε νέες περιπέτειες, σε νέα ταλαιπωρία και χωρίς αποτέλεσμα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα