Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:49

Καταστροφική φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο- Το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια

633 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/03/2017, 11:15 πμ | 0 σχόλια

Καταστροφική φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο- το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος.
H πυρκαγιά έχει κατασβεστεί. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κινητοποίηση ήταν άμεση, ενώ είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημίας- ωστόσο είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.
Τέλος, ο κ. Πατσουρίδης σημείωσε πως τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ ήδη έχει μεταβεί στο Διδυμότειχο εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Σημειώνεται πως η φυσική φθορά του τεμένους, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1389 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄, με την πάροδο των ετών ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.
Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιείτο κυρίως ως μουσειακός χώρος ενώ αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.
Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 03:00 και αμέσως σήμανε συναγερμός στον τοπικό σταθμό της πυροσβεστικής.
Επί τόπου έφτασαν ισχυρές δυνάμεις με 20 πυροσβέστες και 10 οχήματα, οι οποίοι ενισχύονταν διαρκώς.
Τα αρχικά στοιχεία, πάντως, δεν δείχνουν εμπρησμό και οδηγούν προς την κατεύθυνση των εργασιών που γίνονταν στο χώρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους που πραγματοποιούνταν με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Το Τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421), ενώ εγκαινιάστηκε το 1420.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα