Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:26

«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ»- Μιχάλης Ράπτης Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων

687 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/03/2017, 10:51 πμ | 0 σχόλια

Συνεχίζεται η ροή του εκπαιδευτικού Προγράμματος ΄΄Προσφυγικές Ροές, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαφορετικότητα΄΄ που υλοποιεί το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου και τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων σε σχολικές μονάδες της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Δράσης «Μια Βαλίτσα Κόσμος».
Σήμερα 21η  Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού – μαθητές/τριες  του Γυμνασίου Βελισσαρίου Ιωαννίνων έζησαν και αυτοί το βιωματικό παιχνίδι «Αναζητώντας Πατρίδα», μπαίνοντας έστω και για λίγο στη θέση ενός πρόσφυγα.
Το πρόγραμμα έως τώρα υλοποιήθηκε σε επτά (7) Γυμνάσια της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων και συμμετείχαν σε αυτό πάνω από διακόσιοι (200) μαθητές/τριες με στόχο την  ευαισθητοποίησή τους και τη διαμόρφωση εκ μέρους τους θετικής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.
Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι εκπαιδεύτηκαν στο βιωματικό κομμάτι του προγράμματος και τριάντα (30) εκπαιδευτικοί, ως επί το πλείστον Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι οποίοι εθελοντικά θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες.    
Μέσα από τους ρόλους που υποδύθηκαν, συντονιστές – εκπαιδευτικοί – μαθητές/τριες, έγιναν κοινωνοί του επικίνδυνου ταξιδιού των προσφύγων προς αναζήτηση ασφαλούς περιβάλλοντος. Στη συζήτηση που ακολούθησε τα παιδιά, αντιλαμβανόμενα τον ξεριζωμό, μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση και την κατάσταση που μπορούν να βιώνουν οι πρόσφυγες.
«Είναι λυπηρό το τι μπορούν να ζουν αυτοί οι άνθρωποι και το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται εχθρικά από κάποιους», «κατάλαβα ότι πολλά από αυτά που έχω στη ζωή μου είναι πολυτέλειες και θα πρέπει να τα εκτιμώ περισσότερο», «Γνωρίζω κι εγώ παρόμοιες εμπειρίες από τον πατέρα μου που ήρθε με τα πόδια στα Γιάννενα και κάποιος τον βοήθησε, παρέχοντάς του σπίτι για λίγες μέρες και τροφή», «ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει»,
ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν από τους μαθητές/τριες.
Η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η ευθύνη, η αποδοχή, ο σεβασμός, η ισότητα, η προσφορά προβάλλουν έντονα μέσα από τις δράσεις του προγράμματος και για άλλη μια φορά καλούμαστε να τις κάνουμε πράξη.
Ευχαριστούμε τα μέλη και τους συνεργάτες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού που συντόνισαν την κάθε δράση, ιδιαίτερα δε, την κ. Ειρήνη Κάππου,  Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα, διαπολιτισμικότητα» που επισκέφθηκε την πόλη μας για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών – συντονιστών/τριών, αλλά και για την εφαρμογή του προγράμματος σε σχολικές μονάδες.
Ελπίζουμε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί και σε άλλες σχολικές μονάδες, ώστε να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων

Μιχάλης Ράπτης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα