Παρασκευή, 29/03/2024 | 08:59

Απολογισμός Πεπραγμένων Έτους 2016 Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Νεολαίας & Άθλησης

661 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/03/2017, 8:05 μμ | 0 σχόλια

Συνεχίζοντας απερίσπαστοι την προσπάθειά μας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταφέραμε να φέρουμε αποτελέσματα στον τομέα της αρμοδιότητάς μας που ήταν η Νεολαία και η Άθληση.

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση μετασχηματίζεται σε κοινωνική κρίση που μαστίζει τη μέση Eλληνική οικογένεια και ιδιαίτερα τη νεολαία μας. Η καλπάζουσα ανεργία και η συνακόλουθη απογοήτευση βασανίζει τους νέους μας και τους στερεί σε πολλές περιπτώσεις από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Δυστυχώς αρκετοί από τους νέους μας έχουν ήδη ή σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Συχνά, μάλιστα, πρόκειται για επιστήμονες και αυτό αποτελεί την χειρότερη μορφή μετανάστευσης και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού για τον τόπο μας.
Ο ρόλος μας στη στήριξη της νεολαίας μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται ακόμη πιο καίριος.
Η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό των νέων υποστηρίζοντας κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση της νεολαίας, όπως πχ σχετικά με την ενημέρωση των νέων για τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκεφτήκαμε σχολεία και μιλήσαμε με τους μαθητές για τον αθλητισμό αλλά και για τα προβλήματα που μαστίζουν τη νεολαία μας. Ειδικότερα δώσαμε έμφαση στις εξαρτήσεις (αλκοόλ-τσιγάρο-ναρκωτικά) αλλά και νέα μορφή εξάρτησης που είναι η καθήλωση στην οθόνη του υπολογιστή για ατελείωτες ώρες. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν στις πρωτοβουλίες μας και στα μηνύματα που μεταδώσαμε, γεγονός που αποδεικνύει πόση ανάγκη υπάρχει για σωστή ενημέρωση πάνω στα θέματα που τους αφορούν.
Όσον αφορά τον Αθλητισμό, καταφέραμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τους οικονομικούς περιορισμούς,  να παρουσιάσουμε έργο.
Η Περιφέρεια διοργάνωσε ή στήριξε αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες, μάλιστα, συχνά, είχαν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Ενδεικτικά αναφέρω 2 περιπτώσεις:  Σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων τους Δήμο Ιωαννιτών και την ΕΠΣ Ηπείρου, διοργανώσαμε  στις 22 Φεβρουαρίου 2016 αγώνα ποδοσφαίρου με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων.  Τα έσοδα  διατέθηκαν στο Γηροκομείο Ιωαννίνων, στο Ίδρυμα Δουραχάνης και στην ΕΛΕΠΑΠ.
Σε συνεργασία με τη Unicef, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Δήμο Ιωαννιτών συνδιοργανώσαμε για τα προσφυγόπουλα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων παλαιμάχων του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με την ομάδα παλαιμάχων της  F.C. BARCELONA. Τα έσοδα, αλλά και αθλητικό υλικό διατέθηκε για τα παιδιά των προσφύγων.
Ενθαρρύναμε τον εθελοντισμό συνεργαζόμενοι στενά με εθελοντικές οργανώσεις όπως πχ η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, κ.α.
Σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις, Άκτιος Δρόμος, από το αρχαίο στάδιο της Νικόπολης μέχρι την Πρέβεζα, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των μνημείων μας, ιδιαιτέρως των αρχαίων αθλητικών χώρων, στο  Γύρο της Λίμνης Παμβώτιδας, στο  Run Greece στα Ιωάννινα, στο Ζαγόρι Mountain Running, κ.α.
Επίσης, διοργανώσαμε σεμινάρια σε δήμους, γύρω από αθλητικά θέματα, για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, κανονισμούς αθλημάτων, κλπ, όπως στο Δήμο Νικολάου Σκουφά και αλλού, ενώ συνεργαστήκαμε με δημάρχους για τη βελτίωση αθλητικών χώρων, κ.α. Ήμασταν πάντοτε κοντά σε αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, για τη διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, σχετικά με τον αθλητισμό και τη διάδοσή του.
Σημειώνουμε ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα με το δημοσιονομικό έλεγχο στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, που απέτρεψαν τη συμμετοχή μας σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις, παρά τη θέλησή μας και ιδιαίτερα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου.


Όπως και πέρυσι η Περιφέρεια αγκάλιασε και υποστήριξε όλα τα αθλήματα και τις αθλητικές εκδηλώσεις, ανεξάρτητα από τη δημοτικότητά τους, όπως πχ με τη διοργάνωση Συνεδρίου Προπονητών του Handball στην Πρέβεζα και διοργάνωση Τουρνουά Handball στην Κόνιτσα, κ.α. Διακατεχόμενοι από την πεποίθηση ότι ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, χαρίζει υγεία και ευεξία, ακόμα και τις μέρες της κρίσης, αποδείξαμε ότι μπορούμε και μέσω του αθλητισμού να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας έμπρακτα,  είτε με άμεση οικονομική ενίσχυση, είτε με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.
Πρέπει, τέλος, να τονίσω τη συμβολή του αθλητισμού και δη των αθλητικών διοργανώσεων στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της επισκεψιμότητας που δημιούργησαν, (αθλητικός τουρισμός) που όχι μόνο κάνει γνωστό τον τόπο μας, αλλά και προσφέρει άμεσα εισόδημα στους Ηπειρώτες.
Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχα την τιμή να με ορίσει Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Νεολαίας και Άθλησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό,  αλλά και για τη διαρκή και έμπρακτη στήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, τόσο του ιδίου όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και την καλόπιστη κριτική και τις υποδείξεις τους, τους άμεσους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ηπείρου, γιατί μέσα από τις γνώσεις τους, την εμπειρία και την προθυμία τους, μου παρείχαν σημαντική βοήθεια στην υλοποίηση του έργου μου.
Το προσωπικό μήνυμα που θέλω να καταθέσω είναι ότι  υπηρετούμε πρωτίστως τον Αθλητισμό και έπειτα τον Πρωταθλητισμό.  Ο Αθλητισμός βελτιώνει την καθημερινότητά μας, μας ενδυναμώνει σωματικά και ψυχικά και μας διδάσκει το μέτρο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας κατά το αρχαίο ρητό «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου
για Θέματα Νεολαίας και Άθλησης


Περικλής Βασιλάκης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα