Παρασκευή, 19/04/2024 | 20:15

ΝΟΔΕ Πρέβεζας: Επιτακτική ανάγκη το σχέδιο νόμου, για τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

591 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/02/2017, 6:53 μμ | 0 σχόλια

Μετά τη δημοσίευση στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο των στοιχείων για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ, γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη κατάθεσης σχεδίου νόμου σχετικά με τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπέρμετρα υψηλή τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την χρήση της τηλεόρασης εφόσον δεν χορηγούν την νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί μπορούν να κινήσουν ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους.
Είναι προφανές ότι πλήττονται κυρίως οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες και αποτελούν την πλειοψηφία στην Π.Ε. Πρέβεζας, λόγω αδυναμίας απορρόφησης του κόστους αυτού.
Όπως δήλωσε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας κα Κεφαλογιάννη: «Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να δράσει. Κάθε ημέρα που περνάει είναι εις βάρος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών. Να πάψει να παραμένει σιωπηλό και αδρανές και να ενημερώσει για το πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έστω και τώρα, απαιτείται σοβαρή, θεσμική και άμεση αντιμετώπιση. Απαιτείται δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία, με στόχο τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».


Άννα – Μαρία Ανατολιωτάκη
Τομεάρχης Τουρισμού ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα