Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:22

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας και τον διοικητή

766 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/02/2017, 12:16 μμ | 0 σχόλια






Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Κωτσαντή γραμματέα της Τ.Ε.,  πραγματοποίησε συνάντηση στο χώρο του Νοσοκομείο Πρέβεζας  στις 20/2/2017, αρχικά με το Σύλλογο Εργαζομένων και ακολούθως με το Διοικητή του Νοσοκομείου, προκειμένου να έχει μια από πρώτο χέρι ενημέρωση για τα υπάρχοντα προβλήματα στη λειτουργία του, αλλά και τις εξελίξεις που κυοφορούνται μετά την δημοσιοποίηση προσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «διασύνδεση Νοσοκομείων» με ορατό τον κίνδυνο ενοποίησης των Νοσοκομείων Πρέβεζας-Λευκάδας.
Στην συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων εκτιμήθηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την ευθύνη σαν πιο ικανή για αυτό, να προχωρήσει την από ετών κυοφορούμενη κατάργηση Νοσοκομείων, μια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα κατάφεραν λόγων των αντιδράσεων των υγειονομικών και των εργαζομένων γενικότερα. Να προχωρήσει δηλαδή την υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει την λειτουργία των μονάδων υγείας με βάση τα έσοδα και έξοδα που έχουν οι δομές υγείας και όχι με βάση την ανάγκη για  κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων μας επεσήμανε πως ήδη το σχέδιο υλοποιείται με τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Παρόλο που είναι απαραίτητες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας στην επαρχία, για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις  που υλοποιούν τις πολιτικές της, είναι «ζημιογόνες»  επιχειρήσεις γιατί δεν έχουν έσοδα. Συνεπώς πρέπει με βάση αυτή τη λογική να υποβαθμιστούν, να κλείσουν.  Έτσι πλέον το ΚΥ Καναλακίου εφημερεύει εναλλάξ με το ΚΥ Πάργας και μάλιστα χωρίς ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες.
Μας επισημάνθηκε επίσης με έμφαση, πως με βάση την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, σε ανάλογο κίνδυνο βρίσκεται και το Νοσοκομείο Πρέβεζας, καθώς μέσα σε ένα πλαίσιο πολύχρονης απαξίωσης του, έχουν προκύψει μεγάλες ελλείψεις στη χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, στις υποδομές, στα αναλώσιμα κλπ.  Έτσι στην ιατρική υπηρεσία  έχουν καταργηθεί ιατρικά τμήματα και ειδικότητες ενώ αποδυναμωμένες είναι και η νοσηλευτική, η τεχνική και η Διοικητική υπηρεσία.  Ταυτόχρονα  οι υπηρεσίες φύλαξης και εστίασης έχουν παραχωρηθεί σε εργολάβους.
Ενημερωθήκαμε ακόμη πως η πρόσφατη και για λόγους εντυπωσιασμού, πρόσληψη των καθαριστριών στο όνομα της κατάργησης του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας, γίνεται με συμβάσεις προσωρινής εργασίας και χωρίς δικαιώματα, ενώ ήδη παραμένουν απλήρωτες. Ενώ είναι γνωστό πως η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων γενικά, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Επιπλέον, η σύσταση νέων Οργανισμών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο  πλαίσιο γενικότερης «αναδιάρθρωσης» του υγειονομικού χάρτη της χώρας, για το Νοσοκομείο Πρέβεζας  προβλέπει συνολική παραπέρα ελάττωση του ανθρώπινου δυναμικού και αναδιάρθρωση των ψυχοκοινωνικών δομών «ΨΥΧΑΡΓΩ» και «ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ» με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων σημείωσε πως στην κατεύθυνση αντίδρασης σε τέτοιο ενδεχόμενο και έχοντας σαν θέση πως η ποσοτική και ποιοτική σύνθεση των μονάδων υγείας πρέπει να στηρίζεται μόνο στο κριτήριο πλήρους υγειονομικής κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, και υλοποιώντας απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων, μετά από συζητήσεις με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, διατύπωσε την δική του πρόταση για το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και το κατέθεσε σαν πρόταση των εργαζομένων στην Διοίκηση.
Επισημάνθηκε ακόμα πως το προσχέδιο νόμου «για τη διασύνδεση των Νοσοκομείων όμορων νομών» που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο, αποτελεί εστία κινδύνου για πιθανή απαξίωση του ΓΝ Πρέβεζας και τη συγχώνευση του με το Νοσοκομείο Λευκάδος.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου τόνισε πως θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, σε συντονισμό με τα σωματεία και τους φορείς του μαζικού κινήματος του Νομού μας, για την απόκρουση μιας τέτοιας εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό έχει προσκαλέσει σωματεία και συλλόγους της περιοχής σε σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 5/3/2017, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στις 10.30 το πρωί.
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Κόμματος εκφράστηκε η συμπαράσταση και η στήριξη στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου, καθώς και η προσπάθεια για ανάδειξη των ζητημάτων της υγείας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Διοικητή του Γ.Ν. Πρέβεζας.
 
Ενημερωθήκαμε  πως και φέτος ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το 2017 παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2016, δηλαδή ελαττωμένος περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2010. Παρά την δραματική ελάττωση της χρηματοδότησης και τις τεράστιες ελλείψεις σε δομές, προσωπικό, μέσα και υπηρεσίες, ο Διοικητής μας ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες και ότι υπάρχουν μικρά επί μέρους θετικά αποτελέσματα.
 Ενημερωθήκαμε ακόμα πως η κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου και των επί μέρους τμημάτων είναι σοβαρά προβληματική και πως υπάρχει μια πιθανή προοπτική παρέμβασης μόνο στον εξαερισμό των χειρουργείων (διαθέσιμα 200.000 ευρώ).
Επίσης υπάρχει σημαντική έλλειψη ειδικευόμενων (κυρίως στην Παθολογική κλινική) και τα κενά καλύπτονται μερικώς από αγροτικούς γιατρούς. Ακόμη το παιδιατρικό μένει μια εβδομάδα χωρίς κάλυψη εφημερίας. Αναφέρθηκε πως η καθυστέρηση πληρωμής των καθαριστριών οφείλεται κατά τον κ. Διοικητή σε τεχνικό πρόβλημα των αρμόδιων υπηρεσιών.
Αρχικά επισημάναμε στον κ. Διοικητή, πως οι πολιτικές τις ΕΕ και των φιλο-ΕυρωΕνωσιακών κυβερνήσεων στη χώρα μας (αλλά και σε όλη την ΕΕ), που απαξιώνουν τις δομές υγείας και υποβαθμίζουν δραματικά τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες, που για την παροχή τους πλήρωσαν με τις ασφαλιστικές υγειονομικές τους εισφορές καθ’ όλο τον εργασιακό τους βίο οι εργαζόμενοι, αποτελούν τεράστια και αδίστακτη κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων από το αστικό κράτος.
Επισημάναμε ακόμη πως οι επί πλέον πληρωμές σήμερα για υπηρεσίες, υλικά και φάρμακα, η κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, οι περικοπές και η φορολόγηση των ΑΜΕΑ, η  κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, η απουσία μέτρων προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, η άρνηση παροχής υπηρεσιών σε χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους, έχουν δημιουργήσει μια  ζούγκλα για τους εργαζόμενους και αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως το βάθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το καπιταλιστικό σύστημα, τις ενώσεις και τις κυβερνήσεις του, δεν έχει τέρμα  και συνεπώς αυτό το σύστημα δε μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο στους λαούς και τις κοινωνίες παρά μονάχα, εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.
Επισημάναμε με έμφαση, πως με δραματικά ελαττωμένο προϋπολογισμό, το όποιο κριτήριο θετικότητας δεν μπορεί να είναι η ελάχιστη βελτίωση πάνω σε μια βάση τεράστιων ελλείψεων,αλλά το αν το Νοσοκομείο μπορεί να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με πληρότητα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αμοιβής και με σεβασμό των δικαιωμάτων των υγειονομικών.
Τονίσαμε πως η κτιριακή υποδομή απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, η δε η πιθανή επί μέρους παρέμβαση (εξαερισμός) στο χώρο του χειρουργείου όχι μόνο δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα της κτηριακής υποδομής, αλλά δεν διασφαλίζει ούτε την χορήγηση πιστοποίησης των χειρουργείων.
Απαιτήσαμε την άμεση πληρωμή των καθαριστριών και πως κανένα πρόσχημα ή υπηρεσιακό πρόβλημα δεν μπορεί να καθυστερεί δεδουλευμένα εργαζομένων.
Ταυτόχρονα επισημάναμε πως το σύνολο, το μέγεθος και η παράταση αυτών των προβλημάτων ανοίγει το δρόμο για την προβλεπόμενη στο πρόσφατα δημοσιοποιημένο προσχέδιο «για τη διασύνδεση  των Νοσοκομείων όμορων νομών» υλοποίηση κατάργησης του Νοσοκομείου Πρέβεζας και την ενοποίησή του με το Νοσοκομείο Λευκάδος, παρά την αναφορά του Διοικητή πως δεν έχει ενημέρωση για μια τέτοια εξέλιξη. Πιθανά με βάση αυτό το στόχο απαξιώθηκε συνειδητά το Νοσοκομείο για χρόνια τώρα, Η προσφορά του ακόμη και μετά αυτή την απαξίωση αποκαλύπτεται αδιάσειστα με το ότι, ενώ το 2014 αντιμετώπισε 45.000 περιστατικά, το 2016 αντιμετώπισε 70000 περιστατικά. Με μόνη ουσιαστική δυνατότητα την αυτοθυσία του αποδεκατισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, επισημάναμε πως για το ΚΚΕ δεν αρκούν πλέον ούτε οι όποιες προσπάθειες της διοίκησης στα πλαίσια υλοποίησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ούτε η αυτοθυσία των υγειονομικών σε αυτές τις απαξιωτικές συνθήκες εργασίας.
Για το ΚΚΕμόνο οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας μπορεί να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές.
Σε ένα τέτοιο αγώνα καλούμε τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους γενικότερα μέσα από την οργάνωσή τους  στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς ταξικούς φορείς. Για να συγκροτηθεί η μεγάλη μαχητική κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιοβιοτεχνών σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή. Για να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στις πολιτικές που τους εξαθλιώνουν, να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν και να υλοποιήσουν το στόχο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, εκείνης δηλαδή της εξουσίας που μόνο αυτή θέλει και μπορεί να κάνει πράξη το όνειρο του λαού μας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο, καθολικό και δωρεάν για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 
 
Πρέβεζα 22 Φλεβάρη 2017
 
 
 
 
 
 
Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα