Τρίτη, 16/04/2024 | 12:01

Χρήστος Σπίρτζης: «Την Ιόνια θα την χρησιμοποιήσουμε μέχρι το Πάσχα…» – «Η Αμβρακία Οδός θα γίνει. Είναι δέσμευση»

665 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/02/2017, 9:53 μμ | 0 σχόλια

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, συνόδευσε στην Πρέβεζα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος και εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της πόλης, Άγιο Χαράλαμπο, σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2017.
     Μετά το πέρας της λιτάνευσης και της ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου ως επίτιμου Δημότη Πρέβεζας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προέβη σε δηλώσεις για τα έργα υποδομής της περιοχής μας καθώς και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
     Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την εξέλιξη των οδικών αξόνων της Ιόνιας  και της Αμβρακίας, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε :  «Την Ιόνια θα την χρησιμοποιήσουμε μέχρι το Πάσχα, όπως και το Κόρινθος – Πάτρα στο σύνολό της. Μπορεί να υπάρχει μία πολύ μικρή καθυστέρηση σε δύο τμήματα, λόγω των απαλλοτριώσεων που είχαν καθυστερήσει πάρα πολύ να γίνουν και να βγουν οι δικαστικές αποφάσεις. Είναι περίπου τρία χιλιόμετρα συνολικά. Αυτό μπορεί να μας φέρει μία καθυστέρηση ενός μηνός, γι’ αυτό το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά όλη η υπόλοιπη Ιόνια από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα είναι έτοιμη. Θα μας δοθεί η ευκαιρία τη Μεγάλη Εβδομάδα –σε δύο μήνες – να τα πούμε πάλι από κοντά. Και στην Πρέβεζα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, για να γιορτάσουμε με όλους τους Ηπειρώτες και όλη τη Δυτική Ελλάδα την κατασκευή και την παράδοση των δύο αυτών αυτοκινητοδρόμων, που τους βγάζουν από την απομόνωση» και συμπλήρωσε ««Η Αμβρακία Οδός θα γίνει. Είναι δέσμευση. Γνωρίζετε τα προβλήματα που υπήρχαν όταν παραλάβαμε ως Κυβέρνηση τις τέσσερις εργολαβίες. Η απόφαση που έχουμε λάβει είναι η μία εργολαβία να ολοκληρωθεί με την υπάρχουσα σύμβαση – αυτή που είναι πιο κοντά στη Λευκάδα. Και έχει ήδη ξεκινήσει η υπηρεσία να καταγράφει τις υπολειπόμενες εργασίες, ώστε να βγει ένα έργο-σκούπα και να τελειώσουμε αυτό το δρόμο. Είχαμε μία συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε και μία συνάντηση – και με το Δήμαρχο – για να ολοκληρωθεί και η μελέτη που έχει αναθέσει το Υπουργείο, αλλά κυρίως η κατασκευή της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό».
     Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης σύνδεσης Πρέβεζας – Ιόνιας Οδού, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε «Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η μελέτη ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Θα γίνει μία διαβούλευση για να βρούμε βέλτιστες τεχνικές σε σχέση με το κόστος του έργου και θα προχωρήσουμε πάρα πολύ σύντομα» και διευκρίνισε «Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
      Σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση, που διεξάγει η Κυβέρνηση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:
     «Η άποψή μας είναι ότι, όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, γίνεται μία σοβαρή διαπραγμάτευση από την Ελληνική Κυβέρνηση, τεκμηριωμένη, με σχέσεις και με σχέδιο. Η χώρα έχει εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεών της σε σχέση με το πρόγραμμα. Απαιτούμε πλέον να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το παιχνίδι που παίζεται αυτή την περίοδο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Υπάρχουν πολιτικές και μεγάλες ενδογενείς αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που υπάρχουν. Μη βλέπετε τη διαφωνία του Δ.Ν.Τ. με τα Ευρωπαϊκά Όργανα ως τεχνοκρατική αντίθεση, μόνο, εμπεριέχει και άλλου είδους αντιθέσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πιστεύω, επίσης, ότι δε συμφέρει καμία πλευρά να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι συμφέρον όλων των πλευρών να προχωρήσουν. Άρα, έχω την αισιοδοξία ότι  πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» και πρόσθεσε «Επειδή είμαι μηχανικός, είναι ωραία η δημοσιογραφική έρευνα με τις στατιστικές πιθανότητες, αλλά η πολιτική δε γίνεται έτσι. Αυτό σημαίνει ότι ακραίες λύσεις δεν υπάρχει λόγος να τις έχουμε για δημόσια διαβούλευση. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα πάμε σε ακραίες λύσεις και τοποθετήσεις, σαν και αυτές, που διαχρονικά οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης – και ο κ. Σόιμπλε – πετάνε κάθε τρεις και λίγο».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα