Παρασκευή, 26/04/2024 | 01:28

Νίκος Μπελαβίλας «Αυτοί που ορίζουν τα εκπαιδευτικά πράγματα είναι μόνο τα υπουργεία Παιδείας των δημοκρατικών κρατών».

832 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/02/2017, 4:06 μμ | 0 σχόλια
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Νίκος Μπελαβίλας, για την άμεση επανέναρξη των μαθημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στη Φιλιππιάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στους  εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., το μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Φεβρουαρίου, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.
Νωρίτερα, ο Νίκος Μπελαβίλας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα, όπου συνάντησε τον διοικητή, Μιλτιάδη κλάπα, και στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμαρχο Ζηρού, Νίκο Καλαντζή.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την οποία άνοιξε ο Συντονιστής της Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδήμος, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Νίκος Μπελαβίλας περιέγραψε την εκπαιδευτική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα σε όλες τις Δομές  Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) της χώρας , με ομαλό τρόπο, πλην της Φιλιππιάδας, τόνισε ότι ο συντάκτης του εξώδικου που απέστειλαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων τριών σχολείων της Φιλιππιάδας προς το υπουργείο Παιδείας «πρέπει να έχει μία πρόσκληση από τον Εισαγγελέα, γιατί προτρέπει τους γονείς να προβούν σε παράνομες πράξεις » και υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων έχει αναχθεί «σε πολιτικό και κοινωνικής ηρεμίας ζήτημα», ξεπερνώντας υγειονομικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις.
Αρχικά,  ο αναπληρωτής Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας στην τοποθέτησή του είπε: «Δεν εκπροσωπώ ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας. Ήρθα εδώ με απόφαση της ομάδας του υπουργείου Παιδείας που διαχειρίζεται το προσφυγικό. Έχω την ευθύνη του συντονισμού ως αναπληρωτής του γενικού γραμματέα για το πρόγραμμα των παιδιών των προσφύγων και μετά από μία πολύ έντονη ανησυχία και ενημέρωση και από το διοικητή του camp, τον Μίλτο Κλάπα και από τους υπευθύνους της εκπαίδευσης, αποφασίσαμε να γίνει αυτή η επίσκεψη στη Φιλιππιάδα, για να έχουμε πλήρη και από τα μέσα μία εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Η Φιλιππιάδα, λοιπόν, είναι το τελευταίο camp που δεν άνοιξε. Έχουν ανοίξει και λειτουργούν 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Τα μισά, σχεδόν, από τον Οκτώβριο, τα άλλα μισά μετά από τις γιορτές. Άνοιξε το Ικόνιο μετά τις δραματικές στιγμές που είδαμε εκεί,  με ομαλότητα, με πανηγύρι, με όλα τα παιδιά πια να συμμετέχουν. Ούτε αποχή συντελέστηκε ,ποτέ. Άνοιξε το Ωραιόκαστρο, άνοιξε το σχολείο  στο Κερατσίνι ,ακριβώς, δίπλα από το σημείο  που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας – το σχολείο, που έζησε τις εντάσεις εκείνων των ημερών. Κι εκεί τα πράγματα πήγαν περίφημα. Και, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι  τα πράγματα γενικά πήγαν καλά, η Φιλιππιάδα δεν έχει ανοίξει ακόμα. Υπήρξε όπως ξέρετε ένας ατυχής συνδυασμός πραγμάτων, δηλαδή  την κρίσιμη στιγμή, το Νοέμβριο, είχαμε ένα-δύο προβληματικά περιστατικά και εκεί ακαριαία αντέδρασαν οι τοπικοί υπεύθυνοι της εκπαίδευσης και έκλεισαν τη δομή – κάτι που δε θα κάναμε σε ένα ελληνικό σχολείο-. Όταν έχουμε δύο περιστατικά ηπατίτιδας Α σε ελληνικό σχολείο, δεν κλείνουμε το σχολείο.
Όμως ,απόφαση όλων μας ήταν προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά των προσφύγων και τα παιδιά των Ελλήνων και προκειμένου να μην υπάρξει καμία αναστάτωση, να «ρίξουμε» τα προσφυγόπουλα και να κάνουμε πράγματα που δε θα τα κάναμε για τα Ελληνόπουλα. Για τα Ελληνόπουλα σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε μία πρόληψη να απομακρυνθεί το παιδί και να πάει σπίτι του για μερικές ώρες και να δοθούν οδηγίες στην οικογένειά του. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα. Ήρθα για να προσπαθήσω μαζί με τον συντονιστή του ΚΕΕΛΠΝΟ που είμαστε σε επαφή συνεχώς -με τους υγειονομικούς είχαμε πριν από λίγο μία πολύ καλή συνεργασία μαζί με τον συντονιστή του camp και με τους περιφερειακούς διευθυντές χθες και σήμερα- να εκτιμήσουμε τα πράγματα».
Αναφορικά με το εξώδικο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τριών σχολείων της Φιλιππιάδας, ο Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε « Έχω στα χέρια μου από χθες το βράδυ ένα εξώδικο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που απευθύνεται σε εμάς, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι τριών σχολείων. Το εξώδικο αυτό, το οποίο απευθύνεται προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο και αρχή και συντάχθηκε από τοπικό δικηγόρο, θέτει λογικά ερωτήματα που μας έθεσαν όλοι οι σύλλογοι γονέων σε όλη την Ελλάδα, με ένταση ή χωρίς ένταση και απαντήθηκαν παντού, όπως θα απαντηθούν και εδώ, δηλαδή το αν τα παιδιά είναι ασφαλή, τί γίνεται με την ηπατίτιδα, την ανεμοβλογιά, με τη φυματίωση. Ο κάθε γονιός ξέρει τί γίνεται ή μπορεί να ρωτήσει τον παιδίατρό του και να του πει. Όπως ξέρετε τα παιδιά μας όταν πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, κουβαλούν όλες τις ασθένειες του κόσμου. Είναι εκείνη η περίφημη περίοδος που ξέρουμε ότι θα αρρωστήσουμε κι εμείς. Εκεί, όντως, οι γονείς χρειάζονται ενημέρωση. Οι λογικές ερωτήσεις, γιατί επελέγησαν αυτά τα σχολεία και όχι άλλα, που επίσης έχουν δοθεί δημοσίως απαντήσεις και θα ξαναδοθούνε. Αυτό ,όμως, το εξώδικο καταλήγει σε μία απαράδεκτη παράγραφο, η οποία συντάχθηκε από δικηγόρο και λέει ότι αν (…) , δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στο σχολείο των παιδιών. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή την προτροπή σε αδίκημα την πρότεινε δικηγόρος στους πελάτες του. Πρέπει να πάει να βγάλει ξανά τη νομική αυτός ο άνθρωπος και να μάθει ότι ο δικηγόρος πρέπει να ενημερώνει τους πελάτες για τα δικαιώματα, αλλά και για το πώς θα τηρήσουν τα νόμο. (…) Το καταστατικό του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ορίζει ρητά ότι ο σύλλογος βοηθά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, κοπάζει τα πάθη, βοηθά το διευθυντή να εφαρμόζει τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας. Δε λέει πουθενά, ούτε πουθενά στον κόσμο, ότι μπορεί ο σύλλογος να ορίζει ποια παιδιά θα μπουν στις αίθουσες, σε ποιες αίθουσες θα γίνει μάθημα και σε ποιες όχι, ποια θα είναι τα μαθήματα ή όχι, σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, τους δύο τελευταίους αιώνες. Κυριολεκτώ σε αυτό. Αυτοί που ορίζουν αυτά τα πράγματα είναι μόνο τα Υπουργεία Παιδείας των δημοκρατικών κρατών.
Ο κύριος που προτρέπει τους γονείς να προβούν σε πράξεις άδικες και παράνομες, νομίζω ότι πρέπει να έχει μία πρόσκληση από τον Εισαγγελέα ή το Δικηγορικό Σύλλογο για να του θυμίσει τι πρέπει να κάνει ένας δικηγόρος. Είναι ακόμη χειρότερη η θέση του. Ο γονιός δε γνωρίζει νομικά. Ο δικηγόρος όμως γνωρίζει. Αυτόν τον τύπο εξωδίκου τον είχαμε δει και στο σχολείο του Περάματος, που πρωτοστάτησε ο γνωστός βουλευτής της Χ.Α. στα επεισόδια και στο σχολείο του Ωραιοκάστρου. Θα ήθελα να μη πιστέψω, πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εξωδίκων που εκπορεύεται από γνωστό κέντρο και που πάτησε πάνω στις ευαισθησίες των γονιών».
Ακολούθως, ο Νίκος Μπελαβίλας υπογράμμισε « Συναποφασίσαμε να μεταφέρω στο Υπουργείο Παιδείας και στην πολιτική ηγεσία από αύριο το πρωί την πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Την εικόνα ότι τα πράγματα στο camp της Φιλιππιάδας είναι εξαιρετικά καλά. Είχα την τύχη να επισκεφτώ πέρυσι το camp, τον Απρίλιο ή το Μάιο και έχω μία αίσθηση των αλλαγών που έχουν γίνει. Νομίζω ότι διοικείται πάρα πολύ καλά και ας μου επιτρέψει ο παλιός φίλος, ο Μίλτος ο Κλάπας, να του δώσω συγχαρητήρια, να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό που κάνει, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς, το στρατό, την αστυνομία».
Ο Νίκος Μπελαβίλας δεσμεύτηκε για την ενημέρωση του Δημάρχου Ζηρού και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Φιλιππιάδας από υψηλόβαθμο κλιμάκιο στελεχών  των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ώστε «να μπορέσει να ησυχάσει η Φιλιππιάδα, που δεν έχει κανένα λόγο να αναστατώνεται από αυτή την υπόθεση, γιατί  σε όλη την Ελλάδα τα σχολεία λειτουργούν εξαιρετικά και χωρίς προβλήματα».
Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Δ.Υ.Ε.Π. Φιλιππιάδας, ο Νίκος Μπελαβίλας απάντησε ««Εμπειρικά, μου φαίνεται ότι η Φιλιππιάδα θα μπορούσε να ανοίξει αύριο το πρωί. Πότε θα ανοίξει θα το αξιολογήσουμε. Δηλαδή από τον κύκλο των ζητημάτων υγείας νομίζω ότι είμαστε εντελώς καλυμμένοι, δεν σας διαβεβαιώνω γιατί δεν είμαι γιατρός αφενός και γιατί ακόμη δεν έχουμε και το επίσημο ΟΚ από τις υπηρεσίες υγείας, που υποθέτω πως αν τα πράγματα είναι όπως μου τα περιγράψανε οι υγειονομικοί της Φιλιππιάδας θα το έχουμε πολύ σύντομα. Εμείς είμαστε έτοιμοι ,πάντως, και με τους εκπαιδευτικούς και με το συντονιστή εκπαίδευσης».

                                    Γραφείο Τύπου Ν.Ε.     ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας      

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα