Παρασκευή, 29/03/2024 | 08:13

Ο ΧΑΛΙΛΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και πρώτος Πρεβεζάνος πολίτης;

711 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/10/2016, 9:31 πμ | 0 σχόλια

Η σημερινή ημέρα και επέτειος της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τον ελληνικό στρατό συνδέεται, αναμφισβήτητα, με τη ζωή και τη δράση του Οθωμανού συμπολίτη Χαλίλ Χουλουσί εφέντη. Ο Πρεβεζάνος αυτός, μουσουλμάνος, ελληνομαθής δικηγόρος, ήταν εκείνο τον καιρό δήμαρχος της πόλης και θεώρησε ως ύψιστο καθήκον τη σωτηρία του πρεβεζάνικου λαού. Εάν, δηλαδή, υπερίσχυε η γνώμη του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή και επέλεγαν τη λύση «άμυνα μέχρις εσχάτων», αυτό θα ήταν σε βάρος των άμαχων και της πόλης, αφού ο ελληνικός στρατός θα αναγκαζόταν να αποδοθεί σε αγώνα για τη «δια παντός μέσου» επίτευξη του στόχου που ήταν η κατάληψη της πόλης.
Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο πως η ειρηνόφιλη παρέμβαση του Χαλίλ, με κάθετη και προσβλητική αντιπαράθεση στο στρατιωτικό διοικητή, οδήγησε στην αναίμακτη παράδοση της πόλης στην ελληνική πλευρά. Ο ακούραστος πρεβεζανολόγος και εκλεκτός φίλος Νίκος Δ. Καράμπελας, μας θυμίζει όλα αυτά με την κατά το δυνατόν πλήρη, έστω και συνοπτική, βιογραφία του Χαλίλ Χουλουσί που επίκαιρα ανήρτησε, τις ημέρες αυτές, στην Academia.edu. Διαβάζουμε:
 Ο Χαλίλ Χουλουσί εφέντης ήταν νομικός, μεγαλοκτηματίας και διετέλεσε δήμαρχος της Πρέβεζας για τέσσερα χρόνια πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό την 21 Οκτωβρίου 1912. Συνέβαλε στην αναίμακτη παράδοση της Πρέβεζας στον Ελληνικό Στρατό με την πίεση που εξάσκησε στον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της πόλης μαζί με άλλους προκρίτους και προξένους στην Πρέβεζα. Παρέμεινε δήμαρχος της Πρέβεζας και μετά την απελευθέρωσή της. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 πήγε στην Τουρκία, όπου αργότερα δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Θεωρώντας το μουσουλμάνο αξιωματούχο ως πρώτο Πρεβεζάνο πολίτη, αφού  πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι αντελήφθη και προέταξε το συμφέρον της πόλης και του πληθυσμού της και το αντιπαρέθεσε τίμια και ηρωικά στο εδαφικό συμφέρον του κράτουςτου, παραπέμπουμε τον φιλίστορα επισκέπτη του ιστολογίου μας στο συνολικό άρθρο του Νίκου Καράμπελα.

Γιάννης Ρέντζος- Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα- Λούρος- Ζάλογγο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα