Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:00

Μετασεισμών συνέχεια στα Γιάννενα μετά τα 5,5 Ρίχτερ

721 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/10/2016, 7:39 πμ | 0 σχόλια

Νέα σεισμική δόνηση τάραξε τα Ιωάννινα τα ξημερώματα της Τρίτης. Στις 03:02 συγκεκριμένα ακόμη μια δόνηση της τάξης των 3,5 Ρίχτερ αναστάτωσε τους ανήσυχους κατοίκους που δεν έχουν ηρεμήσει μετά τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ, μιας και οι μετασεισμοί δεν σταματούν να κάνουν την αισθητή την παρουσία τους. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και αυτός ο σεισμός προέρχεται απ’ την ίδια περιοχή και σημειώθηκε σε βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.
Συνολικά, οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το Σάββατο το βράδυ ξεπερνούν τους τριακόσιους, ωστόσο όπως αναφέρουν σεισμολόγοι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται πλέον ομαλά και όλα δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση.
Όπως είπε τη Δευτέρα στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στα Ιωάννινα από τα ξημερώματα της Κυριακής, «σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε σχέση με χθες ότι η ισχυρή δόνηση το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο κύριος σεισμός». Ο ίδιος επεσήμανε ότι πέρα από τις μορφολογικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο σεισμός στο όρος Μιτσικέλι και είναι πλέον αντικείμενο των επιστημόνων να το μελετήσουν με ακρίβεια, «αυτό που θα μείνει ως χαρακτηριστικό του σεισμού των Ιωαννίνων είναι το πλήθος των μετασεισμών». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο από τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν περίπου 15 δονήσεις, της τάξης των 4 -5 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι αυτές οι δονήσεις έχουν πλέον περιορισθεί βοηθά σημαντικά στην βελτίωση τη ψυχολογίας των πολιτών, που σιγά- σιγά επιστρέφουν στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι των κτιρίων για την καταγραφή των ζημιών. Πάντως, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού είναι ουσιαστικά ελάχιστες.
Εν τω μεταξύ κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους, να παραμένουν και σήμερα, Τρίτη, κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, ενημερώνει πως η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ζημιές στη στέγη του αρχοντικού Πυρσινέλλα, όπου κεραμίδια έχουν αποκολληθεί και έχει σπάσει τμήμα πέτρινης καμινάδας. Το κτίριο έχει αποκλειστεί περιμετρικά με κορδέλα, ενώ απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στους πεζόδρομους Αραβαντινού και Παπάζογλου.
Πηγή: Protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα