Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:53

15 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου

751 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/10/2016, 9:10 πμ | 0 σχόλια

Τη γυναίκα της υπαίθρου τιμάμε παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η νέα Διεθνής Ημέρα, που ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα της 62/136 της 18ης Δεκεμβρίου 2007,  αναγνωρίζει «τον κρίσιμο ρόλο και τη συμβολή των γυναικών της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων γυναικών, στην ενίσχυση της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και στην εξάλειψη της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το έτος 2007 μόλις το 29% των ατόμων, τα οποία κατείχαν στην ιδιοκτησία τους γεωργικές εκτάσεις, ήταν γυναίκες.

Στόχος του εν λόγω εορτασμού  είναι η  ανάδειξη της προσφοράς της γυναίκας της υπαίθρου και τα πολλαπλά οφέλη από την παρουσία της στην κοινωνία μας. Πρόκειται για μια ισχυρή παρουσία, που συνέβαλε στη διατήρηση και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, στην παραγωγή των τροφίμων και στην ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, ταυτόχρονα με την προβολή του ιδιαίτερου πολιτισμού του κάθε  τόπου.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το 50% των τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο καλλιεργούνται από γυναίκες, γεγονός που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου καθιερώθηκε για να υπενθυμίζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αγρότισσες και συνάμα να δημιουργεί δράσεις για την ενίσχυση της θέσης τους.

Διότι, οι ανάγκες των γυναικών αγροτισσών δεν εξαιρούνται από την ανάγκη πρόσβασης στη γνώση, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν τον πρωτογενή παράγοντα της οικονομίας κάθε χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) γνωρίζει την τεράστια συνεισφορά της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και το πόσο αυτή αυξάνεται στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας,  κάθε φορά που της δίνονται νέα εργαλεία και  της ανοίγονται  εξελικτικοί δρόμοι.

Ως εκ τούτου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μαζί με τα στελέχη της ΓΓΙΦ,  συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) για την επεξεργασία πολιτικών αλλά και τη δημιουργία ποικίλων δράσεων, που θα ενισχύσουν την ενεργή συμμετοχή των γυναικών της υπαίθρου στη λειτουργία και διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Τέλος, με  την ευκαιρία του  εορτασμού  της  Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας της υπαίθρου, η ΓΓΙΦ και το ΥπΑΑΤ συνεργάζονται για τη διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων, που ως στόχο έχουν την ανάδειξη της πολλαπλότητας του ρόλου των γυναικών της υπαίθρου στην κοινωνία μας.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 15/10/2016                                                                
Τηλ 2131511102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα