Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:40

Πρέβεζα: COGITO ERGO SUM – ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ -Από τον Α. Ξυλουργίδη και το Σάκη Αλμπάντη

747 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/09/2016, 4:03 μμ | 0 σχόλια

υο συγγραφείς, από τους οποίους ο Σάκης Αλμπάντης δικηγορεί στην πόλη μας Πρέβεζα, και ο ομότεχνός του, Αντώνης Ξυλουργίδης, στην Έδεσσα, κάνουν μια ενδιαφέρουσα «κατάθεση» στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Μπροστά, δηλαδή, στο εθνικό ακροατήριο όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να στρατευτούν για το κοινό καλό, αρκεί να ακούσουν μια επιχειρηματολογία βιωμάτων, ήθους και καθαρής λογικής.
Με το βιβλίο που τιτλοφορείται «Σκέπτομαι, άρα υπάρχω», το φιλοσοφικό καρτεσιανό αξίωμα «Cogitoergo sum» για την ύπαρξη και την ανυπαρξία του κοινωνούντος ατόμου, αυτού που αμφιβάλλει για τις δικές του βεβαιότητες, οι συγγραφείς ανατέμνουν ένα πλήθος από ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής, θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και μας προσφέρουν τις δικές τους απαντήσεις.
Δεσμευμένοι από τον δικό τους τίτλο, ακολουθούν στην έκθεσή τους μια λογική πορεία τεκμηρίωσης, κρίσεων και συλλογισμών με αξιοποίηση πολυάριθμων στοιχείων που αντλούν από την παγκόσμια ιστορία, τη διεθνή πολιτική επικαιρότητα, τις εθνικές μας περιπέτειες, τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις της Μεταπολίτευσης, την πάντα αμφισβητούμενη πολιτειακή θεσμική μας θωράκιση, την επιστημονική έρευνα και εκλαΐκευση καθώς και από τη διεθνή κινηματική δράση σε θέματα οικονομίας, περιβαλλοντικής στράτευσης και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Οι δύο συγγραφείς διαυγάζουν πληθώρα θεμάτων και μάλιστα δομούν το κείμενό τους πολύ διδακτικά. Και ενώ μας διδάσκουν, είναι βέβαιο πως στόχος τους δεν είναι ούτε να μας δασκαλέψουν, ούτε «να μας τα πουν». Τα ψέλνουν βέβαια σε κάποιους. Κάποιους από εμάς. Εξάλλου, το λογικό συστηματικό πλαίσιο του βιβλίου επιτρέπει στον καλόπιστο αναγνώστη να κάνει, αν θέλει, τη δική του εποικοδομητική ανατροπή, σε όσα σημεία έχει τις αντιρρήσεις του.
Ομολογώ πως, διαβάζοντας το βιβλίο, έμαθα πράγματα και χάρηκα που είδα προεκτάσεις, συνδέσεις και συνθέσεις. Ευχαριστώ λοιπόν τον Σάκη που μου έκανε την τιμή να μου αφιερώσει ένα αντίτυπο, που διάβασα με πολύ μεγάλο κέρδος. Και σε άλλα με υγεία, παιδιά. Τίμια και αγωνιστικά, πάντα.
ΠΗΓΗ: Γιάννης Ρέντζος Δημόσιος χώρος Πρέβεζα- Λούρος-Ζάλογγο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα