Πέμπτη, 18/04/2024 | 19:33

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

685 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/09/2016, 5:57 μμ | 0 σχόλια

“Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο  ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου”

Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα, οι πολίτες της Φιλιππιάδας προσέφεραν εθελοντική εργασία, διανομή ρουχισμού, φαρμάκων ,τροφίμων στους ανθρώπους που έφτασαν στην χώρα μας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι χώρες τους.
Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, για τον υποτιθέμενο κίνδυνο, που διατρέχουν τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά-πρόσφυγες, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και, πολύ περισσότερο, κάθε παιδί αιτούντα άσυλο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα αποτελεί βασικό καθήκον και  υποχρέωση της πολιτείας.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως και η ίδια η Βουλή, έχουν συζητήσει το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην παιδεία και της ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, για όσο καιρό φιλοξενούνται στην χώρα μας.
Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο  ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου. Πρόκειται για πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα. Ο πόλεμος στέρησε από τα προσφυγόπουλα την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς το βιβλίο και το σχολείο.
Εν κατακλείδι, η διαχείριση του προσφυγικού μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες της Φιλιππιάδας και της Ηπείρου.
Κάνουμε το καθήκον μας, ανακουφίζοντας τον πόνο των προσφύγων που  φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Γιατί, εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και αυτός είναι ο πολιτισμός μας, όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους, ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα