Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:35

Βίκη Ρίζου:Εύχομαι στα προσφυγόπουλα, να γνωρίσουν την πραγματική ζωή και όσα αυτή τους στέρησε πολύ νωρίς και με τον πιο βίαιο τρόπο.

1089 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/09/2016, 3:12 μμ | 0 σχόλια

Με προσωπικά βιώματα, σχολίασε στο προσωπικό της προφίλ στο facebook, η φίλη Βίκη Ρίζου, αναφορικά με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε μετά την προκλητική και ρατσιστική επιστολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας. Ένα σχόλιο που αξίζει να διαβάσετε και έχει ως εξής:

“Πριν δέκα χρόνια λοιπόν και για μια τριετία δίδασκα σε ένα πολύ όμορφο σχολείο, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στο γυμνάσιο Πωγωνιανής, στα τμήματα ένταξης για Αλβανάκια. Αφορούσε παιδάκια που έμεναν μακρυά από τους γονείς τους σε εστία χρηματοδοτούμενη από το Ίδρυμα Λάτση. Στο σχολείο φοιτούσαν παρέα με τα ελάχιστα ελληνόπουλα της ακριτικής Πωγωνιανής. Πανέμορφο σχολείο που ξαναζωντάνεψε το ερημωμένο μέχρι τότε χωριό και καταπληκτικά παιδιά που λατρεύουν την Ελλάδα. Εύχομαι σταπροσφυγόπουλα από τη Συρία να βρουν ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι όπως τότε τα Αλβανάκια και μερικούς δασκάλους που θα τα αγαπήσουν για να μπορέσουν να γνωρίσουν την πραγματική ζωή και όσα αυτή τους στέρησε πολύ νωρίς και με τον πιο βίαιο τρόπο. Για κάποια από αυτά τα παιδιά με σοβαρές οικογενειακές απώλειες, το σχολείο θα ήταν κάποιες φωτεινές ώρες σε μια ζωή γεμάτη πόνο. Είναι η ελπίδα τους που κάποιοι ημιμαθείς κινδυνολόγοι σκοτώνουν επειδή κοστολογούν ακριβότερα τις δικές τους ζωούλες και επειδή το λαχείο της ζωής τους έριξε στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Φιλιππιάδας ή του Ωραιόκαστρου και όχι της Συρίας. Υπάρχουν σχολεία κλεισμένα, σχολεία που μπορούν να λειτουργήσουν με μια γενναία πρωτοβουλία κάποιου ιδιώτη, όπως τότε του Λάτση και να στεγάσουν τα όνειρα -μαζί και τον πόνο – αυτών των παιδιών. Γιατί σε χώρο αφιλόξενο – όπως το β δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας ή το σχολείο στο Ωραιόκαστρο- δεν μπορεί πλέον να διεξαχθεί το ιερό έργο της διδασκαλίας.Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται.”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα