Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:22

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΣΑΝΤΗ…και πολιτιστική πρωτοβουλία του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών

642 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/09/2016, 10:29 πμ | 0 σχόλια

Βρήκα στο αρχείο μου και θεωρώ σκόπιμο να κοινοποιήσω στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας μια πρώιμη προσπάθεια (1964) για την ίδρυση της δημοτικής μας βιβλιοθήκης που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Συλλόγου Πρεβεζάνων Σπουδαστών. Οπωσδήποτε βασίζεται ιδιαίτερα στη φιλικότατη και καλοσυνάτη (όπως ξέρουμε όλοι οι Πρεβεζάνοι) φυσιογνωμία και συμπεριφορά του άλλοτε δημάρχου μας Χαρίλαου Τσάντη.
Η δραστηριότητα για τη βιβλιοθήκη είχε αφετηρία τη συνεργασία μας με το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Η διεύθυνσή του (θυμάμαι τον πάντα πρόθυμο για εθελοντικές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικό Μήτσο Παπαγιάννη) είχε προτείνει στο σύλλογο να αναλάβουμε κι εμείς εκπομπές. Με όποιο περιεχόμενο θα θέλαμε και το οποίο, φυσικά, θα εγκρινόταν, ώστε να υπηρετεί το σκοπό της πρεβεζάνικης ραδιοφωνίας. Έτσι και έγινε. Μία από τις εκπομπές (δεκάλεπτες ομιλίες μας) είχε για περιεχόμενο την πρόταση και το σχέδιο της ίδρυσης και της λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Η εκπομπή έκανε καλή εντύπωση και μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη από το πολιτικό και υπηρεσιακό περιβάλλον του δημάρχου, ο οποίος μας κάλεσε για να μας συγχαρεί. Στη συνάντηση του δηλώσαμε πως πάντα θεωρούμε το φοιτητικό σύλλογο σαν εκπρόσωπο της Πρέβεζας στην Αθήνα. Και μάλιστα πως θα μπορούσαμε, εμείς, να δημιουργήσουμε τις διασυνδέσεις που χρειάζονται ώστε σαν σε «έρευνα αγοράς» να μάθουμε πώς μπορεί να εμπλουτισθεί μια δημοτική βιβλιοθήκη, στην αρχή, έστω, με μικρές δωρεές. Άλλωστε είχαμε εκδηλώσει την πρόθεσή μας για δουλειά στη βιβλιοθήκη και από την Αθήνα, όπου είχαμε λάβει σχετική απόφαση σε συνεδρίασή μας (βλ. έγγραφο 7).
Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν μια εξέλιξη χιονοστιβάδας, κάτι ασυνήθιστο για λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και μικρών φοιτητικών συλλόγων. Ο Δήμαρχος κάλεσε ένα δημοτικό υπάλληλο για σχετικές διαδικαστικές πληροφορίες και σε λίγες ημέρες εκδόθηκε από το Δήμο απόφαση του Δημάρχου με τη οποία ανέθετε στο «Σύλλογο Πρεβεζάνων Σπουδαστών» την προσωρινή διοίκηση και διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης(έγγραφο 1).
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του φοιτητικού και διδακτικού έτους, ωστόσο επιδοθήκαμε στην αναζήτηση πηγών εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης με πολύ μεγάλο ζήλο. Θυμάμαι ιδιαίτερα τον αείμνηστο Διονύση Σταθόπουλο, μεγάλο βιβλιόφιλο, και τις εύστοχες προτάσεις του για «να κρούσουμε ευήκοες θύρες» όπως έλεγε. Πράγμα που έγινε. Με ένα έγγραφο (έγγραφο 2) που συντάξαμε και στέλναμε ή παραδίδαμε στους εκδοτικούς οίκους και τους φορείς διακίνησης βιβλίου, εξηγούσαμε με πειστικότητα τις προθέσεις μας.
Μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου μείναμε και το καλοκαίρι στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τις επαφές που είχαμε διακόψει για τις φοιτητικές εξετάσεις μας Στο τέλος του καλοκαιριού, 27 Αυγούστου 1964, επισκεφτήκαμε το δήμαρχο για να του ανακοινώσουμε τον απολογισμό μας. Αφού τον ευχαριστήσαμε για την εμπιστοσύνη που μας είχε δείξει, του κοινοποιήσαμε κατάλογο με τις επαφές μας και τα σχετικά πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα (έγγραφα 3 και 4), ενώ ταυτόχρονα προτείναμε ‒το αυτονόητο‒ τη σύσταση του νομικού προσώπου «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας» (έγγραφο 5). Αυτό άλλωστε μας είχε υποδείξει προσωπικά και ο Γεώργιος Κουρνούτος, ως διευθυντής γραμμάτων, θέατρου και τεχνών του υπουργείου Παιδείας (βλ. και έγγραφο 6).
Και o δήμαρχος δεν παρέλειψε να μας εκφράσει τα ζωηρά συναισθήματά του και να μας συγχαρεί για την εθελοντική πρεβεζάνικη δραστηριότητα που είχαμε αναλάβει και τα αποτελέσματα που είχαμε επιτύχει για το Δήμο και την πόλη μας.
ΠΗΓΗ: Γιάννης Ρέντζος Δημόσιος χώρος Πρέβεζα- Λούρος- Ζάλογγο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα