Πέμπτη, 25/04/2024 | 07:10

ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στην μετά τη Χιροσίμα εποχή

1028 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/09/2016, 11:06 πμ | 0 σχόλια

Την άνοιξη έφυγε από αυτόν τον κόσμο ο πρώτος (κατά την εκτίμησή μου) Πρεβεζάνος πτυχιούχος Φυσικής της μεταπολεμικής εποχής. Ο Ταξιάρχης Φραντζής. Προερχόταν από τη γνωστή οικογένεια Φραντζή η Καμπανά. Θυμάμαι που συναντηθήκαμε στο «Χημείο», στην Οδό Σόλωνος, όταν είχα περάσει και εγώ στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Γράφω λοιπόν αυτό το κείμενο στη μνήμη του και στη μνήμη των άλλων συναδέλφων και φίλων φυσικών από την Πρέβεζα.
Γενάρχης όλων μας, βέβαια, πρέπει να θεωρηθεί ο Πρεβεζάνος Σπύρος Τσακαλώτος, που υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικός στο Γυμνάσιο Πρέβεζας. Ήταν αδελφός του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μαθηματικού (και παππού του πανεπιστημιακού και πολιτικού, φίλου Ευκλείδη Τσακαλώτου και των Αδελφών Σπύρου και Ευκλείδη Φονταρά). Ο Σπύρος Τσακαλώτος ήταν πατέρας της οδοντιάτρου Καρτερίας Τσακαλώτου. Ας υπενθυμίσουμε πως, την εποχή που υπηρετούσε ο Σπύρος Τσακαλώτος ως φυσικός, υπηρέτησαν και οι φυσικοί Χαβέλας καιΑρβανιτακης, που δεν είχαν πρεβεζάνικη καταγωγή.
Ως φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κατόπιν πτυχιούχους βλέπουμε στις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες (1945-1965) τους εξής φίλους (σε διάφορες χρονολογικές σειρές):
Ταξιάρχης Φραντζής
Σπύρος Παπαμιχαήλ
Χαράλαμπος Δράκος
Γιάννης Ρέντζος, Δημήτρης Κλάπας και Στέφανος Κάσδαγλης 
Διονύσης Σταθόπουλος και Θωμάς Οικονόμου
Γιώργος Τζούρος.
Εξάλλου, στο Γυμνάσιο Πρέβεζας, μετά τον Σπύρο Τσακαλώτο είχαμε τρεις φυσικούς που δεν προέρχονταν από την πόλη και την περιφέρειά της, Δημήτρη Πρωτόπαππα, κ. Αναστασάκου, Γιώργο Κιούση. Το Γιώργο διαδέχθηκα εγώ και εμένα η Βασιλεία Νατση, από το Θεσπρωτικό. Ήταν εποχή με μεγάλες φουρνιές φοιτητών και πτυχιούχων φυσικών από την Πρέβεζα αλλά δεν κατευθύνθηκαν προς την εκπαίδευση. Είναι όμως αξιομνημόνευτο πως ο Χαράλαμπος Δράκος ίδρυσε το πρώτο φροντιστήριο στην πόλη.
Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύω εδώ ένα παλιό στιχούργημα για τον καθηγητή φυσικών πολλών από εμάς, τον Δημήτρη ή Τζίμη (όπως τον αποκαλούσε η γυναίκα του και μετά εμείς οι μαθητές του) Πρωτόπαπα.
ΤΖΙΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Δάσκαλο είχα φυσικό
τον Τζίμη στο Γυμνάσιο
που πάντα θα τον θεωρώ
καλό και υπεράξιο.
Μ’ έστρεψ’ αυτός στη Φυσική
Καθώς και στη Χημεία
Μα πάντα είχα τη κρυφή χαρά
Για τη Γλωσσολογία.
Μας δίδασκε τα Φυσικά
Μα και Γεωγραφία
Με χάρη και απλότητα
Και χιούμορ κι ευφυία.
Πάντα είχ’ ο Πρωτόππας
Μια κάποια ταπεινότητα
Κι αυτή πολλά του πρόσφερε
Στη μεταδοτικότητα.
Αθήνα όταν φτάσαμε
Απ΄ της Πρεβέζης μέρη,
Οι μαθητές του οι «καλοί»
Ποιος να τον πρωταναφέρει.
Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα για τον κάθε έναν και κάθε μία από τους και τις συναδέλφους και να συμπληρώσουμε και τα απαραίτητα χρονολογικά στοιχεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Στη φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά οι Διονύσης Σταθόπουλος, Θωμάς Οικονόμου, Γιώργος Τζούρος, Στέφανος Κάσδαγλης και Γιάννης Ρέντζος.
ΠΗΓΗ: Γιάννης Ρέντζος-  Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα- Λούρος- Ζάλογγο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα