Τρίτη, 19/03/2024 | 05:16

Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για τη νέα σχολική χρονιά

606 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/09/2016, 8:53 πμ | 0 σχόλια

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες
Αγαπητοί συνάδελφοι
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί αφετηρία νέων στόχων, νέας προσπάθειας, νέων προσδοκιών και ελπίδας. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν θα είναι μόνος. Η συνεργασία των στελεχών της εκπαίδευσης, του διδακτικού προσωπικού, των γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η φετινή χρονιά είναι επίσης αφετηρία διαμόρφωσης του νέου και δημοκρατικού σχολείου, ενός σχολείου που θα σέβεται την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να επιτύχουν τους στόχους της εκπαίδευσης.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας ανανεώνεται στη βάση δημοκρατικών αρχών, την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αλλαγές στην Ειδική Αγωγή, στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με την σταδιακή είσοδο των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου και των ΕΠΑΛ έχουν αναδιαμορφωθεί για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Οι προσπάθειες αυτές είναι η αρχή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα καταλήξουν σε ένα νέο αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα λαμβάνει υπόψη του και τις επιθυμίες των μαθητών.
Από την πλευρά της διεύθυνσης έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσει αυτή η σχολική χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία από το καλοκαίρι, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα διδάξουν και οι πρώτοι αναπληρωτές έχουν ήδη τοποθετηθεί για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών. Ένα μικρό μέρος των διδακτικών αναγκών περί το 5% που απομένει θα έχει και αυτό καλυφθεί τις επόμενες μέρες. Το στοίχημα όλα τα σχολεία να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα κερδήθηκε.
Αγαπητοί μαθητές,
Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του και σας υποδέχεται για να σας δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσετε τις ικανότητες και τα χαρίσματά σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η παιδεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για τον πολίτη. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία που σας παρέχεται για μάθηση. Προσπαθείστε κάθε μέρα να γίνεστε καλύτεροι και αυτό θα το πετύχετε όταν είστε υπεύθυνοι, όταν σέβεστε τον εαυτό σας και απαιτείτε από τους άλλους να σας σέβονται.
Σας καλώ να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τους δασκάλους και τους καθηγητές σας και να είστε σίγουροι ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που σας παρέχεται. Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, να έχετε στο νου σας ότι θα ζείτε σε ένα περιβάλλον με εκατοντάδες άλλα παιδιά, όπου η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα του καθενός είναι μοναδική και ανεκτίμητης αξίας και ομορφιάς. Γι’ αυτό οφείλετε να συνυπάρχετε πάντα μέσα σε πλαίσια αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης και αλληλεγγύης.
Σας εύχομαι, λοιπόν, δύναμη για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες, για να αναπτύξετε την κριτική σκέψη σας, για να δείτε τον κόσμο θετικά και να τον κάνετε καλύτερο.

Αγαπητοί γονείς,
Ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με την υλοποίηση των εκπαιδευτικών αλλαγών τα παιδιά μας δεν θα βρεθούν απροετοίμαστα στο δύσκολο κόσμο που έχει διαμορφωθεί, αλλά θα έχουν όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να είναι πετυχημένα και ευτυχισμένα. Αναμένω από εσάς να δείξετε εμπιστοσύνη στις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών μας στόχων.
Η συμβολή σας στην αποδοτικότερη λειτουργία του σχολείου είναι καθοριστική. Σχολείο και οικογένεια αγωνίζονται και οι δύο για «το παιδί» και έχουν κοινό στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγησή του. Γι’ αυτό συμπαρασταθείτε στις προσπάθειες του σχολείου, για να συντελέσουμε αποφασιστικά στην ηθική συγκρότηση, τη συναισθηματική ανάπτυξη, την ψυχική ισορροπία και τη σωματική υγεία των παιδιών μας.
Να συστρατευτούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και να συνδιαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας εξασφαλίζουν άριστα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Σας εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη και να έχετε κουράγιο για να συμπαραστέκεστε στο δύσκολο δρόμο των παιδιών σας.

Αγαπητοί συνάδελφοι – αγαπητοί συνεργάτες,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διαρκή και ακούραστη προσπάθειά σας, για την εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας. Η διδακτική πράξη είναι κάτι περισσότερο από το να μεταβιβάζεις τη γνώση και να αποστηθίζεις δεδομένα. Είναι να εμπνέεις την αλλαγή και να φτάνεις στην κατανόηση και στη σύνθεση. Είμαι βέβαιος πως με κάθε πρόσφορο τρόπο θα στηρίζετε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, ώστε να συμβάλετε καθοριστικά στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΠΥΣΔΕ και το προσωπικό που στελεχώνει την διεύθυνση, που εργάζονται συνεχώς για τον συντονισμό και την  εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του νομού μας.

Με την ευχή ότι το νέο σχολικό έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, σας καλωσορίζω στα σχολεία και σας εύχομαι μια χρονιά δημιουργική, μια χρονιά επιτυχιών και προόδου!

Καλή σχολική χρονιά!

Δρ. Κων/νος Καμπουράκης

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα