Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:29

Τουρισμός: Αύξηση 8% ανακοίνωσαν οι Γάλλοι tour operators, μείωση 11,9% η ΤτΕ!

572 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/09/2016, 12:56 μμ | 0 σχόλια

Με έκπληξη αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των περιφερειών (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Κρήτης) που συμμετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Ιnternational French Travel Market -TOP RESA 2016 στο Παρίσι τα αποτελέσματα επταμήνου που ανακοίνωσε η ΤτΕ για τον τουρισμό. Αφού το κλίμα που επικρατούσε για την Ελλάδα ως προορισμό στη Γαλλία ήταν αντίστροφο των ελληνικών στατιστικών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου φορέα των tour operators της Γαλλίας, SETO, οι αφίξεις από τη Γαλλία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 1,65 εκατομμύρια έναντι 1,52 εκατομμυρίων αφίξεων το 2015. Ο SETO, ο οποίος καταγράφει μόνο τις κινήσεις των οργανωμένων πακέτων διακοπών που έχουν ήδη πωληθεί, εκτιμά ότι οι Γάλλοι τουρίστες στην Ελλάδα αυξήθηκαν 8% φέτος σε σχέση με το 2016.
Την ίδια στιγμή μόλις προχθές η ΤτΕ ανακοίνωσε οι αφίξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,9% στο επτάμηνο και διαμορφώθηκαν στις 630.000 ταξιδιώτες. Μέγεθος εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταγράψει οι Γάλλοι tour operators (1,65 εκατομμύρια) και δίχως να υπολογίζονται οι μεμονωμένοι Γάλλοι επισκέπτες. 
Ανάλογες διαφορές όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και με τους tour operatos των κυριότερων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία. 
Είναι λογικό λοιπόν, να δημιουργούνται αμφιβολίες για τον τρόπο που συγκεντρώνει η ΤτΕ τα στατιστικά της στοιχεία για τον τουρισμό. Καθώς, από τότε που ανέλαβε τη διοίκησής της ο Γ.Στουρνάρας παρατηρείται επισταμένα μία διαφορά μεταξύ των στοιχείων που καταγράφουν οι αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας. Κάτι που μέχρι και το 2014 δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν για τον τουρισμό.
Επιπλέον, οι διαφορές που παρατηρούνται είναι αρκετά μεγάλες, επηρεάζοντας προφανώς και τα στοιχεία των εσόδων του τουρισμού. 
Ίσως θα πρέπει η ΤτΕ να ερευνήσει πού οφείλονται αυτές οι τεράστιες διαφορές και να ελέγξει τον τρόπο που οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες συλλέγουν τα στοιχεία για τις αναλύσεις της ΤτΕ – όπως η ICAP – ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα