Παρασκευή, 29/03/2024 | 07:37

Κώστας Μπάρκας : «Στόχος του νέου Ε.Σ.Π.Α.η διαμόρφωση παραγωγικού μοντέλου για το Ν. Πρέβεζας»

742 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/07/2016, 7:36 μμ | 0 σχόλια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 8/7/2016 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων για τα τέσσερα πρώτα προγράμματα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Στόχος των τεσσάρων  δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για το Νομό Πρέβεζας, με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ενισχύοντας πρωτίστως τους νέους και καταρτισμένους ανθρώπους.

Το ενδιαφέρον που συνάντησαν οι νέες δράσεις, τόσο σε τοπικό, όσο και σε και σε πανελλαδική κλίμακα, ωθεί την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας επιπλέον αύξησης του προϋπολογισμού τους.

Αναλυτικά, για κάθε μια δράση:


• Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100% χρηματοδότηση).

Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων επιστημόνων (νομικών, γιατρών, μηχανικών κ.ά.) από ολόκληρη την επικράτεια- εκ των οποίων 120 από το Νομό Πρέβεζας. Η δράση στοχεύει στην ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων. Ο στόχος αυτός αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς η ανάκαμψη της  οικονομίας μας οφείλει να στηριχτεί στο νέο, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας.

• Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (100% χρηματοδότηση).

Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκ των οποίων 25 προτάσεις αφορούν το Νομό Πρέβεζας. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αφορά τομείς που έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: προπάντων τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τον τομέα της αγροδιατροφής.

• Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (50% χρηματοδότηση).

Ο τουρισμός αποτελεί κι εκείνος έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η περιοχή μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις σε πανελλαδική κλίμακα, εκ των οποίων  28 προέρχονται από την περιοχή μας.

• Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (50% χρηματοδότηση).

Η δράση συνάντησε  ενδιαφέρον από 34 επιχειρηματίες της περιοχής μας, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν  ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους.

Τέλος, προς την κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου στην περιοχή μας, θα ακολουθήσουν  έξι νέες  δράσεις. Ήδη, έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ. Σύντομα, θα δημοσιευτούν και οι υπόλοιπες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία,  που θα προσφέρουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα