Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:48

Εισήγηση του Δημήτρη Παππά, στην Ημερίδα Παρουσίασης της Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Ηπείρου

742 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/07/2016, 11:23 πμ | 0 σχόλια
Στα Γιάννενα βρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ν. Πρέβεζας συμμετέχοντας σε Ημερίδα Παρουσίασης της Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου με στόχο την έγκαιρη θεσμοθέτηση του καθώς και τις προοπτικές ορθολογικής ανάπτυξης της περιοχής μας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθές, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρα 18:00. Παρόντες, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Ηπείρου Κος Παπαβρανούσης (Εισηγητής), οι Πρόεδροι των Ν.Ε. Άρτας – Θεσπρωτίας, η Διοικούσα – μέλη του ΤΕΕ, καθώς και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, και ο πρώην Υπουργός Κος Καλογιάννης Σταύρος. 
Η εισήγηση – τοποθέτηση του Δημ. Παππά είναι η κατωτέρα: Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρεια είναι επιβεβλημένος. Από τον σχεδιασμό αυτό προκύπτει, η μορφή της κάθε περιοχής, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα καθώς και οι τομείς που η κάθε περιοχή υστερεί.
Στόχος του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάδειξη των περιοχών , η ενδυνάμωση των πλεονεκτημάτων τους και η άμβλυνση των μειονεκτημάτων.
Ωστόσο διαβάζοντας το κείμενο, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά την Πρέβεζα υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις, στους περισσότερους τομείς , και δεν καθορίζεται ο στόχος και ο προορισμός της πόλης.
Για τον λόγο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν τα εξής:
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
• Σύνδεση Πρέβεζας με Εγνατία οδό μέσω ενός καθέτου δρόμου.
• Βελτίωση της Εθνικής οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων.
• Βελτίωση-Ηλεκτροφωτισμός-Σήμανση –Δημιουργία κόμβων στην παραλιακή εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας.
• Ολοκλήρωση υποδομών στο λιμάνι της Πρέβεζας και χαρακτηρισμός του ως λιμάνι εθνικής σημασίας.
• Κατασκευή δρόμου σύνδεσης λιμάνι-ΒΙΠΕ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Πρέβεζα διαθέτει ιαματικές πηγές, αναγνωρισμένες από το Κράτος. Η πόλη μετέχει στον Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών Ελλάδος.Επομένως θα πρέπει να συμπεριληφθεί  η ανάπτυξη του Ιαματικού τουρισμού  στην πόλη με δηημιουργία Θερμαλιστικού Κέντρου και βελτίωση εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτιρίου των Ιαματικών Λουτρών.Και αυτό να προβλεφθεί για την περίοδο 2017-2020.
Στην παράγραφο «Αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός στην Πάργα» θα πρέπει να προστεθεί και η Πρέβεζα.
Η Πρέβεζα διαθέτει τρία ενετικά κάστρα Παντοκράτορα-Αγιου Γεωργίου και το κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Επίσης πολλά μνημεία. Επομένως στην παράγραφο «Τουριστική προβολή (Ιωαννίνων και Άρτας, πολυθεματικών δικτύων, διαδρομών (αρχαία θέατρα, παράκτια κάστρα), ειδικών μορφών τουρισμού κ.α.» πρέπει να προστεθεί και η Πρέβεζα.
Δεν είναι κατανοητό τι σημαίνει «Δράσεις διαπεριφερειακής δικτύωσης για τουρισμό κρουαζιέρας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (Δωδώνη, Ιωάννινα, Μέτσοβο)».
Στον  τουρισμό «φυσιολατρικό- αθλητικό-πολιτισμικό- αγροτουρισμό» να συμπεριληφθεί και η Πρέβεζα. Αναφέρονται μόνο τα Ιωάννινα.
Επίσης το ίδιο και στον θρησκευτικό  τουρισμό.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην παράγραφο «Ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών κέντρων και μνημείων στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας (π.χ. Ιωάννινα, Άρτα)» είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και η Πρέβεζα. Είναι πόλη η οποία διαθέτει θεσμοθετημένο ιστορικό κέντρο και χαρακτηρισμένα μνημεία.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να συμπεριληφθεί η Δημιουργία Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.
ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ
Η Πρέβεζα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, γειτνιάζει και εξυπηρετεί τον νομό Αιτ/νίας και Λευκάδας. Το Καλοκαίρι συγκεντρώνει μεγάλο  αριθμό τουριστών αξιοποιώντας και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Για τους λόγους αυτούς εκτός των άλλων απαιτείται:
• Η δημιουργία νέου σύγχρονου Νοσοκομείου .
• Άμεσα  βελτίωση και στελέχωση του υπάρχοντος. 
• Ενίσχυση και στελέχωση του υπερσύγχρονου Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο την παρούσα στιγμή υπολειτουργεί.
Στο κείμενο αναφέρεται το ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Σ.Ο.Α.Π). Σύμφωνα με την νομοθεσία το σχέδιο αυτό μπορεί να συνταχθεί σε περιοχές που παρουσιάζουν κρίσιμα σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης κοινωνικής ή οικονομικής συνοχής ,περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής.
Εάν τέτοιες περιοχές είναι το Μέτσοβο η Κόνιτσα η παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, όπως στο κείμενο αναφέρεται, τότε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό είναι η Κρυοπηγή, ο Βράχος ,η Καμαρίνα κ.α.λ. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί η σύνταξη Σ.Ο.Α.Π και για τις περιοχές αυτές.  Σύντομα θα στείλουμε περισσότερες προτάσεις για τους Δήμους Ζηρού και Πάργας. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα