Σάββατο, 20/04/2024 | 11:08

Συνέντευξη Κώστα Μπάρκα στην εφημερίδα « Η Αξία» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Βασιλακόπουλο (30-07-2016).

755 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/07/2016, 10:14 πμ | 0 σχόλια

-Η κατάθεση των προτάσεων του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δίνουν την αίσθηση της φυγής προς τα εμπρός. Δεδομένου όμως του ότι η κοινωνία ακόμη υποφέρει υπό το βάρος των τελευταίων έξι ετών μνημονίου, αναρωτιέμαι πότε οι πολίτες θα αισθανθούν ότι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τους, ώστε αυτή η «φυγή» προς τα μπρος να έχει ουσιαστική αποτύπωση στην καθημερινότητα τους.
 -Μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, η «φυγή» προς τα εμπρός έχει , ήδη, ξεκινήσει με αργά , αλλά, σταθερά βήματα. Και αυτό που σας περιγράφω, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Είναι η πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι συμπολίτες μας. Και είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε , παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές  πιέσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η πολιτική μας έχει βάλει σε πρώτο πλάνο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στην προχθεσινή εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής τους επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που αφορούν την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική και την παιδεία.
Όσον αφορά το  σχέδιο της «δίκαιης ανάπτυξης», επιδιώκουμε την ανάπτυξη της χώρας μας με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, έχοντας στα χέρια  μας νέα εργαλεία, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τα προγράμματα του νέου Ε.Σ.Π.Α., η  χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πακέτο Γιούνκερ. Αφήνουμε πίσω τον φαύλο και πελατειακό τρόπο ανάπτυξης και ακολουθούμε ένα νέο υπόδειγμα, δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

–      Η πρώτη φορά Αριστερά συνέπεσε με την αναγκαιότητα εφαρμογής δύσκολων πολιτικών που απάδουν από αυτό που λέμε «γονιδίωμα» της αριστεράς. Το ζητούμενο είναι αν αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες ή αρχίζουν να σας χρεώνουν μερίδιο ευθύνης της μνημονιακής κατάστασης ;
-Τα περισσότερα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά δεν προέκυψαν χτες. Είναι χρόνια προβλήματα, τα οποία απορρέουν από το πελατειακό και φαύλο μοντέλο του παρελθόντος, που «καλλιέργησε» ο παλιός δικομματισμός, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η επίλυσή τους απαιτεί μεθοδική προσπάθεια και συγκροτημένο σχέδιο, όπως αυτό που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ, διορθώνοντας τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του παρελθόντος.
 Παρόλ’ αυτά, οι συμπολίτες μας φαίνεται να αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που κάνουμε για να «ορθοποδήσει» η χώρα. Και αυτό το διαπιστώνω στις καθημερινές επαφές μου, τόσο στην εκλογική μου περιφέρεια, στον νομό Πρέβεζας, όσο και στην Αθήνα.  Ο κόσμος έχει προσδοκίες από εμάς και δε θα τους διαψεύσουμε. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι η Αριστερά είναι «για τα δύσκολα».

–    Δύσκολος διεθνής περίγυρος κ. Μπάρκα. Ζούμε στη «γειτονιά της φωτιάς» και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που ανεξάρτητα από την σταθερότητα και την ηρεμία που τώρα απολαμβάνει η χώρα, σας ανησυχεί…
 -Η αλήθεια είναι ότι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική είναι ραγδαίες και σύνθετες. Επιπρόσθετα,  το πρόσφατο πραξικόπημα στη γειτονική Τουρκία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα, καθώς οι μαζικές εκκαθαρίσεις υπαλλήλων από το κρατικό μηχανισμό και  η περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων δημιουργούν εύλογη ανησυχία.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και εξετάζει προσεκτικά όλες τις εξελίξεις, με νηφαλιότητα και σύνεση, προασπίζοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.  Η χώρα μας αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί  φάρο δημοκρατίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

–    Ήταν «δώρο» για εμάς το πραξικόπημα στην Τουρκία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου;
–  Η  στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο τουριστικό κλάδο, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας,  για την επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού και την καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων έχει, ήδη,  παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα.  Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ανάγκη «δώρα» που προκύπτουν από προσπάθειες για πραξικόπημα στη γειτονιά μας.

–       Η απλή αναλογική νόμος του κράτους, από τις μεθεπόμενες εκλογές. Δεν φοβάστε όμως ότι η χώρα μπορεί να υποστεί μια παλαιού τύπου «ιταλοποίηση» , αν στο πολιτικό σύστημα δε λειτουργεί ο αυτοματισμός των συνεργασιών. Είναι ώριμο το πολιτικό μας σύστημα για κάτι τα τέτοιο;
 –  Η απλή αναλογική αποτελούσε αίτημα δεκαετιών όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά και για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας, που αγωνίζονταν για δεκαετίες για  διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Και, εμείς, καταφέραμε και το κάναμε πράξη. Πλέον, η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους.
Με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, προστατεύεται η ισοδυναμία της ψήφου, αρχή αδιαπραγμάτευτη στις σύγχρονες δημοκρατίες. Κατ’ επέκταση, δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την εκλογική τους δύναμη, να διαδραματίσουν ουσιαστικό, πολιτικό και θεσμικό, ρόλο για τη στήριξη της δημοκρατίας και την δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων, διαθέτοντας  απόλυτη νομιμοποίηση από την πλειοψηφία των πολιτών. Με άλλα λόγια, θα έλεγα ότι ο νέος εκλογικός νόμος προωθεί δημιουργικά μια φιλοσοφία πολιτικών συνεργασιών  και ευρύτερων πολιτικών συνθέσεων. Και αυτό δεν είναι ξένο με την ελληνική πολιτική κουλτούρα, καθώς έχουν περάσει πέντε χρόνια συμμαχικών κυβερνήσεων.
 Είμαι αισιόδοξος, γιατί το πολιτικό σύστημα έχει ωριμάσει και μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα της χώρας μας. Επομένως, το σενάριο για ενδεχόμενη «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν πρόκειται να βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.
–       Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το Λαό. Κάποιοι μιλούν για πιθανά συμπτώματα διαρχίας. Διενέργεια δημοψηφισμάτων. Κάποιοι μιλούν για «διχαστική» επιλογή. Τι απαντάτε;
–  Σαράντα δύο χρόνια μετά  την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο τόπο μας και όλα δείχνουν πως  έκλεισε ένας πολιτικός κύκλος, με τα θετικά και τα αρνητικά του, και βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, σε  ένα νέο πολιτικό σύστημα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και αυτή η νέα εποχή, πιστεύω, θα σηματοδοτηθεί από ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα αντανακλά τον εκδημοκρατισμό του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι.
 Ειδικότερα, η πρότασή μας για συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει στην ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών, στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στο «χτίσιμο» νέων θεσμών λαϊκής συμμετοχής. Επιπρόσθετα, εμείς επιδιώκουμε το νέο σύνταγμα να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών, μέσω της διαβούλευσης  που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στις περιφέρειες, στις πόλεις και τα χωριά όλης της χώρας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται   οι προτάσεις μας για  μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος και για  ενδυνάμωση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Επομένως, όχι μόνο δε συντρέχει κίνδυνος για ενδεχόμενη διαρχία και «διχαστικές» επιλογές, αλλά, απεναντίας, δημιουργούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις για εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα