Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:27

Πρέβεζα: Αγορές αγροτών (Farmers market ) μια πονεμένη ιστορία !!!!!

888 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/06/2016, 10:47 πμ | 0 σχόλια
Πέρασαν μόνο!!!!! 4 ολόκληρα χρόνια από την προσπάθεια της ¨Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας να ξεκινήσει πρώτη στην Ελλάδα μια καινοτόμο εφαρμογή στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και οικονομίας . Το αποτέλεσμα είναι στο αέρα μιας και στην Ελλάδα το πιλοτικό (δοκιμαστικό) μπορεί να κρατήσει και για αιώνες γιατί κάποιοι βολεύονται!!!!!
Ας κάνουμε μία ανασκόπηση από τις 16 / 6 / 2012 που ξεκίνησε η προσπάθεια στην πόλη της Πρέβεζας μέχρι και τις 16 / 6 / 2016 .
Το να  προσπαθείς στην χώρα σου να ξεκινήσεις  κάτι διαφορετικό  όπως οι Αγορές αγροτών (Farmers market )  είναι καινοτόμο  αλλά για να το εφαρμόσεις στην πράξη είναι πολύ δύσκολο . Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν προχωράει τίποτα σ αυτήν την χώρα όσο και εάν θέλουν κάποιοι προοδευτικοί άνθρωποι .
Ας αρχίσουμε όμως ανάποδα μιας και μόνο στην χώρα μας φταίει μόνο η πολιτική , τα κόμματα και οι  κυβερνώντες .
Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι δεν συμβάλουν αλλά κανένας από όλους μας δεν παραδέχεται ότι φταίει έστω και σε μικρό βαθμό !!!! Η αγορά αγροτών Πρέβεζας ξεκίνησε από μια χούφτα 8 θαρραλέων παραγωγών  σε μισθωμένο  ιδιωτικό χώρο μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος- Δήμαρχοι) δεν τολμούσαν τόσα χρόνια να κάνουν  λαϊκή αγορά  σε μία παραγωγική περιοχή γνωρίζοντας ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος .Ήταν λοιπόν κάτι που έλειπε από την πόλη και το ήθελαν οι κάτοικοι της  αποδεικνύοντας το από τις 3000 υπογραφές που μαζεύτηκαν σε μία  εβδομάδα. Οι αγρότες από την άλλη στην δύσκολη εποχή που ζούμε ακόμη και σήμερα χρειάζονταν ένα μικρό εισόδημα παραπάνω για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν .
Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά ας δούμε τα πραγματικά προβλήματα που ξεκίνησαν από το 2012 .
Όταν κάποιος ξεκινάει κάτι όλοι του λεν μπράβο μαζί σου είμαστε αλλά ταυτόχρονα κάποιοι επιδιώκουν να του πάρουν την δόξα λες και αν την πάρουν κάτι θα καταφέρουν . Ο στόχος τους είναι να  εκμεταλλευτούν την δόξα για προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το κοινό συμφέρον . Οι παραγωγοί αυτής της αγοράς βλέποντας από την πρώτη φορά να βάζουν χρήμα στην τσέπη τους και πουλώντας ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους ενθουσιάστηκαν αλλά ταυτόχρονα θέλησαν να αυξήσουν τα έσοδα τους που τόσο πολύ χρειάζονταν. Δεν σκέφτηκαν ότι σε αυτήν την καινούρια προσπάθεια  για πρώτη φορά οι αγρότες θα μπορούσαν να καθορίσουν σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς την τιμή λιανικής πώλησης των τοπικών προϊόντων . Ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών ταυτόχρονα (τοπική αυτοδιοίκηση – βουλευτές- πολιτικά στελέχη  )βλέποντας ότι το πράγμα  έχει ψηφοθηρία αμέσως θελαν βοηθήσουν …..Οι παραγωγοί παρά τις προσπάθειες της Ε.Ν.Α Πρέβεζας  να τους εξηγήσει τι θα συμβεί πίστεψαν αυτούς που θα τους βοηθούσαν . ¨Έτσι η αγορά αυτή μεταφέρθηκε σε δημοτικό χώρο που ήταν προορισμένος για να γίνει λαϊκή αγορά που δεν ξεκίνησε ποτέ για τους λόγους που εξήγησα ποιο πριν. Ταυτόχρονα μετονομάστηκε σε Δημοτική αγροτική αγορά και είχαμε επισκέψεις και πολιτικών  στελεχών από τα περισσότερα κόμματα.
Η πολιτική ηγεσία εκείνης της εποχής (υπουργός Α. Τσαυτάρης ) κατανόησε ότι ξεκινάει μια διαφορετική και  καινούργια προσπάθεια από τις Λαϊκές αγορές γιατί στην συγκεκριμένη αγορά δεν συμμετέχουν μεταπωλητές (έμποροι)  και συνέβαλε με συνεχείς διαβουλεύσεις με την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και Π.Ε.Ν.Α. ώστε να θεσμοθετηθεί με νόμο. Το Φεβρουάριο του 2014 πράγματι θεσμοθετήθηκαν με νόμο (4235 άρθρο 56) οι αγορές αγροτών   .
Όμως  αυτά τα 4 χρόνια και στην πιλοτική λειτουργία υπήρξαν αρκετές εντάσεις και δικαστικές διαμάχες  από  πολλούς φορείς ακόμα και διάσπαση  χωρίς οι ίδιοι οι παραγωγοί να θέλουν να λυθεί το πρόβλημα μιας και βολευόταν όλοι (βάζοντάς χρήμα στην τσέπη) και ένα μέρος από παραγωγούς μπαταχτσήδες που εξακολουθούν να πουλούν σε  αυτήν την αγορά   ακόμα και σήμερα χωρίς ταμειακές, χωρίς να παράγουν  αγροτικά προϊόντα  αλλά με την ταυτότητα του Ελληνάρα απατεώνα !!!!!
Κανένας όμως από τους πραγματικούς αγρότες δεν παίρνει το ρίσκο να  διώξει αυτούς τους απατεώνες γιατί  δεν θέλει να στιγματιστεί ως ρουφίανος !!!! Ταυτόχρονα λέει ότι η υπηρεσίες του  κράτους πρέπει να αναλάβουν νομίζοντας ότι θα λυθεί το πρόβλημα !!! Ο Έλληνας λοιπόν θέλει από 1 χωροφύλακα αστυνομικό δίπλα του για να λύσει τα προβλήματα που έχει ο ίδιος και ο κλάδος του . Τα  πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν  οι πολιτικοί (κυβερνώντες και μη )  βλέποντας τον νόμο και για  να διευκολύνουν την κοινωνία ψήφιζαν την ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) που εκκρεμεί 2 χρόνια . Δεν το κάνουν όμως γιατί  εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους τους και διάφορα συμφέροντα .  
Να το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας !!!!!
Ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον χωρίς κανένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει ως πολίτης και πολιτικός  αυτής της χώρας
Σαφώς και σε όλες της κοινωνικές ομάδες ακόμα και στους πολιτικούς   υπάρχουν καλοί και κακοί. Η δουλεία είναι να  στιγματίσουμε τους κακούς   να τους απομονώσουμε και να τους διορθώσουμε  για το κοινό μας συμφέρον . Τα τάξιμο ήταν το εύκολο κόλπο για να ψηφίσεις κάποιον που θα σε βοηθούσε χωρίς να σκέπτεσαι εάν κάνει κακό στον διπλανό σου  και την δουλεία σου. Αυτό η κοινωνία μας το καταβαίνει σήμερα και το δείχνει με την συμπεριφορά της.
Το αποτέλεσμα :Μια αγορά πρότυπο που ξεκίνησε διαφορετικά  κατάντησε  να λειτούργει με νόμους Ουγκάντας από  κάποιους Ελληνάρες αρχηγούς   που δεν αφήνουν τους σωστούς Αγρότες να  συνεχίσουν κάτι καινούριο και διαφορετικό  που ξεκίνησε τις 16 / 6 / 2012 .
Θα μπορούσα να γράψω ακόμα 100 σελίδες με την πονεμένη ιστορία των Αγορών Αγροτών (Farmers market ) στην χώρα μας και το τι έχει γίνει από όλους μας αλλά δεν το κάνω γιατί η κοινωνία που ζούμε βαρέθηκε την μιζέρια  .
Ως υποψήφιος σε διάφορες θέσεις το πλήρωσα ακριβά και δεν εκλέχτηκα !!! γιατί μπαίνω στην μύτη κάποιων.  Πιστεύω όμως  σε όλα τα παραπάνω που σας διηγήθηκα και δεν έταξα τίποτα σε κανέναν  έχοντας καθαρή συνείδηση .   
Ως  αισιόδοξος αγροτοσυνδικάλιστής  πιστεύω ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το κακό παρελθόν και να απογειωθούμε με σταθερά βήματα στο καλό μέλλον αρκεί να αλλάξει λίγο η νοοτροπία μας  ποντάροντας περισσότερο σε σωστούς , καθαρούς ανθρώπους τις κοινωνίας   και  στις νέες γενιές  διδάσκοντας  την καλή μας  παιδεία .



Για την καταγραφή
Λεωνίδας Ι Ραβανός

Αγρότης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα