Τρίτη, 16/04/2024 | 20:45

Κώστας Μπάρκας «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προοπτική, προσελκύει νέες επενδύσεις, ανοίγει ορίζοντες σε νέους ανθρώπους να μπουν και να παράγουν».

606 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2016, 3:17 μμ | 0 σχόλια

Για τη νέα φιλοσοφία που διέπει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, για τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος, για την άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της Ηπείρου, καθώς και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Πρέβεζας, μίλησε ο Κώστας Μπάρκας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του  σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας «Θεσμικό πλαίσιο  για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων-Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».
«Η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή, μετά από επίπονη προσπάθεια, μετά από μακρά διαβούλευση με τους φορείς, έναν αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος, και η ίδια η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι δεν θα λύσει όλα τα  προβλήματα. Όμως, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα «όπλα», τα οποία χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να φέρει αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη, στην οποία όλοι αναφερόμαστε, είναι κι αυτός ο νόμος ένα παραπάνω εργαλείο, ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που κλείνουν έξι χρόνια μέσα στην κρίση, των επιχειρήσεων οι οποίες δεν βρήκαν καμία στήριξη τόσα χρόνια που βιώνει η χώρα μας την κρίση» τόνισε ο Κώστας Μπάρκας στην αρχή της ομιλίας του.
Στη συνέχεια, ο Κώστας Μπάρκας, καταλογίζοντας ευθύνες στις πολιτικές δυνάμεις του παλιού δικομματισμού, επισήμανε «Είναι δεδομένο ότι η μη ύπαρξη ουσιαστικών και λογικών αναπτυξιακών νόμων τα προηγούμενα χρόνια και οι στρεβλώσεις τις οποίες οι προηγούμενοι νόμοι είχαν, οδήγησαν όχι μόνο στη διατήρηση της ανεργίας, αλλά στην αύξησή της. Γιατί; Γιατί είχαμε αναπτυξιακούς νόμους, οι οποίοι δεν «πατούσαν» στην πραγματικότητα και οι οποίοι επί της ουσίας ήθελαν να βοηθήσουν -και αυτό έκαναν- λίγους ημετέρους, οι οποίοι είχαν αυτήν τη δυνατότητα, να έχουν πρόσβαση στα Υπουργεία».
Αναφορικά με τη νέα φιλοσοφία, που διαπνέει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο Κώστας Μπάρκας τόνισε «…  Φέρνει μια νέα λογική, μια νέα αντίληψη, η οποία έχει ,ουσιαστικά, βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία λένε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη μεσαία και μικρομεσαία επιχείρηση στη χώρα μας, πρέπει και αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στους αναπτυξιακούς, πρέπει να ολοκληρώνονται οι επενδύσεις, έτσι ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, πρέπει να βοηθάμε συνεταιριστικά σχήματα, clusters, νέες μορφές, δηλαδή, συνεταιρισμού…»
Για τη σταδιακή άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της Ηπείρου, ο Κώστας Μπάρκας υπογράμμισε «Η Ήπειρος είναι γνωστό τί περιοχή είναι, είναι μια περιοχή απομονωμένη. Η απομόνωση αυτή «σπάει» με τους οδικούς κάθετους άξονες, οι οποίοι δημιουργούνται. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός, που θα μάς βοηθήσει να έχουμε μια σχέση με τα αστικά κέντρα, με την Αθήνα, με την πρωτεύουσα της χώρας μας. Ολοκληρώνεται, φτιάχνεται και ο δρόμος Κορίνθου-Πατρών. Αυτό το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, αρχίζει και μπαίνει σε μια σειρά».
Όσον αφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Νομού Πρέβεζας, ο Κώστας Μπάρκας επισήμανε: «Ο Νομός Πρέβεζας είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Έχει τουρισμό, έχει αγροτοδιατροφή.  Έχουμε μεγάλη παραγωγή οπωροκηπευτικών. Έχουμε και κτηνοτροφία στα ορεινά» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σταθάκη, « Σε αυτή τη διαδικασία, όμως, παρατηρώ ότι δεν μπαίνει -με βάση τα χαρακτηριστικά με τα οποία εσείς εντάσσετε περιοχές, όπως σωστά κάνετε για τη χώρα- το 44%, 45%. Εντάσσεται μόνο μια δημοτική ενότητα και μια κοινότητα από τις εννιά που υπήρχαν (σ.σ. στο Νομό Πρέβεζας).  Σας το είπα και στην Επιτροπή και θα ήθελα να σας το πω και τώρα ότι ο Νομός της Πρέβεζας έχει χαρακτηριστικά και νομίζω ότι μπορεί να μπει σε μια διαδικασία ένταξης, τουλάχιστον δυο, δημοτικών ενοτήτων σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο, ακριβώς γιατί έχει αγροτοδιατροφή, ακουμπάει στην αγροτοδιατροφή, ακουμπάει και στον τουρισμό».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Κώστας Μπάρκας  τόνισε «Ο νέος αναπτυξιακός δίνει προοπτική, προσελκύει νέες επενδύσεις, ανοίγει ορίζοντες σε νέους ανθρώπους να μπουν και να παράγουν».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα