Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:23

Δημοτική Αρχή Πρέβεζας : ιδιωτικοποιήσεις χέρι χέρι με τη λάσπη προς τους εργαζόμενους

662 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/06/2016, 7:56 πμ | 0 σχόλια

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και ειδικότερα με βάσει τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση του θέματος : «Έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Πρέβεζας», ξεδιπλώθηκε, για άλλη μια φορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η στρατηγική στόχευση που υλοποιείται και από τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να βάλουν χέρι στο χρυσοφόρο τομέα της καθαριότητας, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου στη συνέχεια.
Είναι μια πάγια πολιτική που υλοποιείται εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία περνά μέσα από την υποχρηματοδότηση των Δήμων, την απαξίωση των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία αξιοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη.
Είναι βέβαιο ότι, ο πραγματικός λογαριασμός για όλα αυτά, ο οποίος θα είναι πολλαπλάσιος από το σημερινό, θα φορτωθεί για ακόμη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και όχι σε αυτούς που βγάζουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης και τα αποφασίζουν, ως πλειοψηφία, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ ταυτόχρονα είναι σίγουρο, ότι θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγιεινής, καθώς αυτά δε συμβαδίζουν με τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Διαφάνηκε περίτρανα, ακόμη μια φορά, ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών των κατοίκων της Πρέβεζας αλλά η στήριξη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε, η στάση της γύρω από τη διαχείριση του Σταθµού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) της περιοχής, του ΧΥΤΑ, του λιμανιού και των ακτών, οι οποίες έχουν παραδοθεί και αυτές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ιδιώτες. Και σε αυτή τη ρότα έχει σκοπό να συνεχίσει…
Και επειδή κάθε αντιλαϊκό – αντεργατικό μέτρο, προκειμένου να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις και με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση», πάει χέρι χέρι με τον κοινωνικό αυτοματισμό, η δημοτική Αρχή, πιστή στην πολιτική που υλοποιεί, ξεκίνησε και πόλεμο λάσπης απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου, ισχυριζόμενη ότι τάχα εξαναγκάζεται να πάρει μέτρα για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων προμηθευόμενη με κατάλληλες συσκευές, με τεράστιο κόστος για το Δήμο, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπηρεσίες που υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου λόγω έλλειψης των αναγκαίων υλικών, όταν οι εργαζόμενοι στο Δήμο αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι, με προσωπικό κόστος, τα απαραίτητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημότες. Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι στο Δήμο που είναι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες. Όταν λόγω έλλειψης συντήρησης του εξοπλισμού και χορήγησης των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, η επικινδυνότητα για ατυχήματα και για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Και αλήθεια, μιας και έγινε επίκληση από το Δήμαρχο Πρέβεζας στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης,  αναρωτιόμαστε :
  • Πώς αυτοί δεν παρατήρησαν τους εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας γιατί δεν τους τα χορηγεί ο Δήμος, τα μηχανήματα και τα απορριμματοφόρα που έχουν μετατραπεί σε νεκροφόρες, τους εξαθλιωμένους συναδέλφους που έχουν χρόνια να δουν άδειες, καθώς η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου δεν αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής;
  • Πώς δεν παρατήρησαν την κατάσταση στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου όπου οι συνάδελφοι εκεί καθημερινά δίνουν σκληρή μάχη για να βγάλουν τον όγκο της δουλειάς που καθημερινά μεγαλώνει;
  • Πώς δεν παρατηρήθηκε η απλήρωτη εργασία στους συναδέλφους στις κοινωνικές δομές, στους παιδικούς σταθμούς, στις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων η οποία φτάνει μέχρι και τους 12 μήνες χωρίς κανένας από αυτούς που διοικούν να σκύβει με αγωνία να δει πώς ζουν αυτοί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους;
Το τραγελαφικό με όλη αυτή την κατάσταση έχει να κάνει και με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, που όταν εξυπηρετεί αναθέσεις, προμήθειες κλπ. οι αποφάσεις παίρνονται με συνοπτικές-fast truck, διαδικασίες, όταν όμως προκύπτουν ζητήματα που αφορούν στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών, ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους θα πρέπει να περάσουν μήνες για να ληφθούν, μέσα από το κόσκινο της γραφειοκρατίας.
Απέναντι σε όλα αυτά, καλούμε τόσο τους εργαζόμενους στο Δήμο Πρέβεζας όσο και τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα. Να κατανοήσουν ότι και ο Δήμος Πρέβεζας, μέσα από τις πολιτικές που υλοποιεί η δημοτική αρχή αποτελεί εργαλείο μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται σε τοπικό επίπεδο η αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία μας οδηγεί στη φτώχια και την εξαθλίωση προκειμένου να διασωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να έρθει η περιβόητη καπιταλιστική «ανάκαμψη» η οποία μόνο δεινά έχει να μας προσφέρει.
Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, κάθε λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις πολιτικές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε την πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία του Δήμου. Για ένα Δήμο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.


    Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Μισηρλής Γεώργιος                              Κατσάβαρου Ευαγγελία

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα