Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:16

Δεύτερη μεγάλη έκθεση στη Σουηδία, του Πρεβεζάνου Σπύρου Βαγγελάκη!

701 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/06/2016, 6:36 πμ | 0 σχόλια

Το πρόσωπο της μετανάστευσης
15 γυναίκες με τις ρίζες τους στην Ελλάδα αφηγούνται

Έκθεση Κειμηλίων και φωτογραφίας

Χώρος Nordiska Museet (Σκανδιναβικό Μουσείο) Στοκχόλμη

Διάρκεια 25.5.2016 – 7.1.2017

Στις 25 Μαίου 2016 εγκαινιάστηκε στο Σκανδιναβικό Μουσείο της Στοκχόλμης (Nordiska Museet) η έκθεση Το πρόσωπο της μετανάστευσης: 15 γυναίκες με τις ρίζες τους στην Ελλάδα αφηγούνται την ιστορία τους.
Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Στοκχόλμης και την Πρεσβεία της Ελλάδας. Στην έκθεση συμμετέχει τιμητικά και ο Πρέσβυς της Ελλάδας κ. Δημήτριος Τουλούπας με την φορεσιά «Αμαλία» της μητέρας του.
Στην ομιλία της, η κα Sanne Houby Nilsen, διευθύντρια του Σκανδιναβικού Μουσείου, αναφέρθηκε στην αξία που αποκτούν τα αντικείμενα όταν αυτά σχετίζονται με την προσωπική ιστορία των κατόχων τους. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Τα αντικείμενα μεταφέρουν αφηγήσεις. Προκαλούν μνήμες, όπως μυρωδιές , γεύσεις, ήχους και φως. Είναι ένα βαθιά προσωπικό θέμα το ποια αντικείμενα, στο πέρασμα του χρόνου, θα παραμείνουν στη συνείδησή μας ως φορείς πολιτισμού και ιστορίας ενός τόπου.»
Η μορφωτική σύμβουλος της Πρεσβείας Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, μίλησε για την επίσκεψη της Καλλιρόης Παρρέν ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων στο Σκανδιναβικό Μουσείο το 1906 και την φιλία της με την Σουηδέζα γιατρό Κλάρα Σμιτ που το 1897 είχε έρθει στην Ελλάδα να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους τραυματίες του Ελληνοτουρκικού πολέμου.
Την φωτογράφιση των γυναικών στο περιβάλλον του σπιτιού τους καθώς και των αντικειμένων που επέλεξαν για την έκθεση έκανε ο φωτογράφος Σπύρος Βαγγελάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ο Βαγγελάκης εκθέτει την δουλειά του σε μεγάλα σουηδικά μουσεία. Η πρώτη, στο Μεσογειακό Μουσείο το 2014, είχε σαν θέμα “Ήπειρος, Ιστορίες και στιγμές”













Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα