Παρασκευή, 19/04/2024 | 16:38

Απάντηση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας στην ανακοίνωση της Ν.Ο.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας.

591 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/06/2016, 2:53 μμ | 0 σχόλια
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: «Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους ήταν λαϊκή απαίτηση και το κάναμε πράξη».  


Σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4368/2016  (Παράλληλο Πρόγραμμα), υπογράφηκε στις  4 Απριλίου 2016 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) με θέμα: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο  Σύστημα Υγείας», η οποία εξειδικεύεται με την εγκύκλιο, που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στις 31 Μαΐου 2016 ( αρ. πρωτ Α3γ/ Γ.Π.οικ. 39364).  Η Κ.Υ.Α. διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι παροχές που διασφαλίζει η Κ.Υ.Α είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Έτσι, 2,5 εκατομ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, μόνο με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία,  δικαιούνται, πλέον,  ισότιμης πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως και οι ασφαλισμένοι. Καταργήθηκαν οι τριμελείς επιτροπές, καθώς και κάθε οικονομική επιβάρυνση για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, εισήχθη ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών (ασθενείς με χρόνια νοσήματα, Α.Μ.Ε.Α.) κριτηρίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα μέσω της «συνομιλίας» των ηλεκτρονικών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης και της Γ.Γ.Δ.Ε. 
Η προσπάθεια της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πρέβεζας να «τραυματίσει» την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης  Κ.Υ.Α.  πέφτει στο  «κενό», καθώς διαψεύδεται καθημερινά από τους χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι οποίοι δεν ξεχνούν ότι, η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη ήταν αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής , που άσκησε η Ν.Δ.
Είναι , τουλάχιστον, υποκριτικό, οι αρχιτέκτονες της προσπάθειας για διάλυση του κοινωνικού κράτους και  αυτοί που αναίρεσαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να  μετατρέπονται σε όψιμους θιασώτες της δημόσιας περίθαλψης.
Εν κατακλείδι, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας ήταν λαϊκή απαίτηση και το κάναμε πράξη. Με την ίδια  αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να προχωράμε βήμα το βήμα για ν’ ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, να διευρύνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα  και να βελτιώσουμε τη καθημερινότητα  των συμπολιτών μας.
                                                            Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα