Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:18

ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την Ελλάδα από το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

621 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/05/2016, 10:37 πμ | 0 σχόλια
Σήμα  για επισφράγιση της συμφωνίας με τους δανειστές και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο  Εurogroup της 24ης Μαΐου έστειλαν , τη Δευτέρα, οι Yπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, βάζοντας τέλος σε  σενάρια επιστημονικής φαντασίας της  αντιπολίτευσης για το μέλλον της χώρας μας και διαψεύδοντας  κατασκευασμένες ειδήσεις  χρεοκοπημένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μετά από έξι χρόνια άγριας λιτότητας και δυσάρεστων ειδήσεων, η ελληνική κοινωνία μπορεί, πλέον, να είναι αισιόδοξη για το μέλλον.
Γιατί, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πέτυχε τα εξής:
  1. Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
Προληπτικός μηχανισμός, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
  1. Καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά.
Ειδικότερα, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα: α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Παράλληλα, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  1. Το ποσό της δεύτερης δόσης του ESM θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 5,7 δις  που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης, η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα συμπεριλαμβάνει και τη ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
  2. Σε συνεργασία με τους Θεσμούς θα ολοκληρωθεί το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement.
  3. Τέλος, το Eurogroup συμφώνησε στις βασικές αρχές για μέτρα, που αφορούν α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας.
Παρά τη μεγάλη πίεση, την οποία δεχθήκαμε από τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, αλλά και από τους εγχώριους εκφραστές του,  είναι οφθαλμοφανές ότι η μάχη που δίνουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά αρχίζει και αποδίδει καρπούς.  Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup το επιβεβαιώνει.
Ωστόσο, χωρίς μεγάλα λόγια και  τυμπανοκρουσίες, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να έρθουν καλύτερες μέρες για το τόπο μας και τους συνανθρώπους μας.
Γιατί, γνωρίζουμε καλά ότι η επόμενη μέρα θέλει σκληρή και μεθοδική δουλειά,  αποφασιστικότητα και τόλμη για να κάνουμε πράξη τις μεγάλες τομές στην οικονομία και  στο κράτος.  Για να ορθοποδήσει η χώρα μας.
Γιατί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, Aριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, που ξέρεις ότι όσο και να την παλεύεις,  δεν είναι εύκολο να έρθει, αλλά να “ματώνεις” για να δημιουργήσεις -έστω σιγά-σιγά, αλλά σταθερά- τις συνθήκες, όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν αλλαγές υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των πολλών.


Γραφείο Τύπου

         Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα