Παρασκευή, 19/04/2024 | 05:04

Η Πρωτουβουλία Αλληλεγγύης Πρέβεζας, για τους Πρόσφυγες, ενημερώνει…

540 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/05/2016, 9:22 πμ | 0 σχόλια

Την Τετάρτη, 11 Μάη 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες-Πρέβεζα.
Αρχικά αναφερθήκαμε στο σπίτι φιλοξενίας για εγκύους που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Απ’ όλους τονίστηκε η σπουδαιότητα του εγχειρήματος. Η τεράστια πρακτική του αξία (παροχή βοήθειας σε γυναίκες-θύματα πολέμου και φτώχιας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή) είναι αυτονόητη. Το πιο ευχάριστο είναι η θερμή υποστήριξη γειτόνων και συμπολιτών μας. Τρανή απόδειξη της μεγάλης καρδιάς και ανθρωπιάς. Κάνει πράξη την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο καταρρίπτοντας προκαταλήψεις και πρακτικές της πολιτείας που προσπαθούν να γκετοποιήσουν τους πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτά ευχαριστούμε για την ευγενική τους χορηγία με είδη των καταστημάτων τους που πρόσφεραν το Κρεοπωλείο η «ωραία Κρανιά» και τον φούρνο «Λιώλη», καθώς και όσους/όσες στήριξαν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ενημερώνουμε επίσης ότι ετοιμάζεται κι άλλο σπίτι φιλοξενίας στην πόλη.
Όσον αφορά κάποια φαινομενικά πρακτικά ζητήματα. Μετά και τη δημοσιότητα που πήραν με προηγούμενα κείμενά μας διάφορα προβλήματα στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, η διανομή του βρεφικού γάλακτος γίνεται, για την ώρα, κανονικά και μοιράζονται κρέμες για μικρά παιδιά από την αποθήκη. Δόθηκαν μια σειρά υποσχέσεων για: λειτουργία κοντέινερ με μπάνιο-ζεστό νερό (όλους αυτούς τους μήνες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με ότι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα τις μητέρες μωρών)/ κοντέινερ που θα λειτουργήσει ως παιδικό Ιατρείο/ πρωτοβουλίες σχετικά με το ψυχοκοινωνικό κομμάτι και την μέριμνα των ασυνόδευτων ανήλικων (από την οργάνωση Άρσις -συνεργάζεται με την Oxfam). Επίσης, φτιάχτηκε ο χώρος του Διοικητηρίου που μάλλον θα χρησιμοποιηθεί από τις οργανώσεις (Ύπατη Αρμοστεία, Oxfam, Άρσις) για συντονισμό των ενεργειών τους.
Παρ’ όλα αυτά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στον στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας. Εμείς, από την πλευρά μας (γνωρίζοντας καλά ότι όσα και να γίνουν πάλι στρατόπεδο θα παραμείνει· χώρος απαράδεκτος για πρόσφυγες του πολέμου και της δυστυχίας) προτείνουμε: να χρησιμοποιηθεί άμεσα με ωράρια η σκηνή όπου μοιράζεται το συσσίτιο για τη λειτουργία σχολείου ή ψυχαγωγίας για τους μεγάλους (μέχρι να τοποθετηθούν οι άλλες μεγάλες σκηνές που υποτίθενται προορίζονται για τους σκοπούς αυτούς)/ να ζητήσουμε από τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής να συμβάλουν δημιουργώντας υποδομές για αθλοπαιδιές, (π.χ. να τοποθετηθεί ένα φιλέ για βόλεϊ, μπασκέτες)/ να στηθεί στο χώρο η δορυφορική τηλεόραση που έχουν ήδη προσφέρει αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες της Λευκάδας/ να προχωρήσει η πρόσληψη μεταφραστών, ώστε να αποφεύγονται λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία ακόμη και για τη ζωή των προσφύγων (π.χ. αδυναμία επικοινωνίας λόγω μη γνώσης της γλώσσας για σοβαρά ιατρικά θέματα).
Οι προτάσεις μας αυτές δεν γίνονται τυχαία: αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς  η ευκαιρία να οργανώσουν τον χρόνο τους. Να αισθανθούν χρήσιμοι και ζωνταν·οί άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο και όχι ανθρώπινα σκουπίδια των ιμπεριαλιστικών πολέμων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας τονίστηκε από αρκετούς ότι η μέχρι τώρα παρουσία μας στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, υπακούει σε έναν και μόνο νόμο, το νόμο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε το ρόλο της «φιλανθρωπίας». Για εμάς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι «ανήμποροι ζητιάνοι» που απλώς προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε τροφή. Είναι άνθρωποι όπως εμείς που ξεσπιτώθηκαν και πήραν τον δρόμο της φυγής κυνηγημένοι από τις βόμβες.  Γι’ αυτό και καταγγέλλουμε ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι στο στρατόπεδο δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους. Πρέπει να επιμείνουμε για την άμεση έναρξη της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Επείγει η στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό της  αντίστοιχης υπηρεσίας. Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα, του κάθε ανθρώπου είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματά του. Διεκδικούμε μαζί τους την ευκαιρία να τα ασκήσουν! Οικογένειες σκορπισμένες καρτερούν την επανένωσή τους… Ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά με συγγενείς Α΄ βαθμού στην  Ευρώπη βρίσκονται εγκλωβισμένα εκτεθειμένα σε κίνδυνο… Γυναίκες μόνες με ανήλικα παιδιά και τον πατέρα σε ευρωπαϊκή χώρα… Ευάλωτοι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας είναι παρατημένοι στη μοίρα τους…
Καθημερινά, λοιπόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα προβλήματα. Με ερωτήματα στα οποία δεν είμαστε οι αρμόδιοι να απαντήσουμε και για τα οποία οι «αρμόδιοι» (κυβέρνηση, Ε.Ε.) συνειδητά σιωπούν!


Τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε ένα χώρο με αντίσκηνα και συνθήκες που όσο και να βελτιωθούν δεν θα είναι ούτε ανθρώπινες, ούτε αξιοπρεπείς.
Κι όμως, βλέπεις τόσους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν αυτή την άθλια καθημερινότητα με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Εμείς, ως συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες- Πρέβεζα, ΔΕΝ μπορούμε παρά να μην αναδείξουμε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα παύσης λειτουργίας των στρατοπέδων, των hot spot και της ιδρυματοποίησης των ανθρώπων εκεί. Δεν μπορούμε να μην προτείνουμε ως μόνη ανθρώπινη λύση, την «απελευθέρωση» τους. Το δικαίωμά τους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. Την ένταξη στους κοινωνικούς ιστούς των πόλεων μας για όσους θέλουν να παραμείνουν. Αλήθεια, αναρωτιόμαστε ποιο κόστος είναι μεγαλύτερο; Οι υποδομές για την εδραίωση ενός απαράδεκτου γκέτο ή η ενοικίαση 80 διαμερισμάτων (γιατί τόσες είναι οι οικογένειες στο Πετροπουλάκη), σε Φιλιππιάδα, Άρτα και Πρέβεζα; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Η πολιτική βούληση είναι που λείπει.
Επιπλέον επείγει:
–  η άμεση διευθέτηση των νομιμοποιητικών τους εγγράφων.
– η κανονικότητα της καθημερινής ζωής τους για όσο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.
Επείγει και είναι επιτακτική η συνεχής επαναφορά του αιτήματος όλων μας για ανοιχτά σύνορα με αντιπολεμικό συλλογικό πρόταγμα.
Γι αυτό:
 Καλούμε όλους/όλες να συμμετέχουν ενεργά στην Πρωτοβουλία μας. Ο αγώνας και τα δικαιώματα είναι κοινά για ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία. Κοινός και ο «εχθρός» που μας τα στερεί!
 Καλούμε όλες και όλους,  τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, κάθε συλλογικότητα της βορειοδυτικής Ελλάδας, να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Κυριακή στις 22 Μάη, στις 5:30 μ.μ. έξω από τη βάση του Ακτίου. 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες- Πρέβεζα

ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ


ΒΡΕΦΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
-πάμπερς (όχι Νο 7)
-φορμάκια για νεογέννητα
-πούδρα
-μωρομάντηλα
-κρέμες συγκάματος


ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
-οδοντόβουρτσες (ΜΟΝΟ παιδικές)
-οδοντόκρεμες ( ΜΟΝΟ παιδικές)
-σαμπουάν/αφρόλουτρα (παιδικά/ενηλίκων)
-ξυραφάκια
-σαπούνια (πλάκα)
-εσώρουχα μιας χρήσης
-αποσμητικά
-σακούλες σκουπιδιών
-αντισηπτικά μαντηλάκια


ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ
-εσώρουχα (παιδικά/ενηλίκων)
-γυναικεία νυχτικά
-πιτζάμες (παιδικές/ενηλίκων)
-γυναικείες πουκαμίσες
-μακριά φορέματα
-φορμάκια (0-3 μηνών)


ΤΡΟΦΙΜΑ
-Κομπόστες φρούτων
-Μπισκότα (χωρίς γέμιση)
-Φρυγανιές/Κριτσίνια
-Ρύζι
-Ρεβύθια
-τσάι
-ζάχαρη


ΔΙΑΦΟΡΑ
-σάκοι (καθαροί)
-σεντόνια (καθαρά)
-καρότσια, ρηλάξ
-γάντια μίας χρήσης

(8/5/2016)


Essential items list for the refugee camp of Filliapada


Baby care:
Pampers (all sizes except no 7)
Baby grows or onesies for newborns 
Baby powder
Baby wipes 
Sudocream or any nappy rash cream


Personal hygiene:
Toothbrushes ( children’s only)
Toothpaste (children’s only)
Shampoo/shower gel (children and adults)
Razors (disposable)
Bars of soap
Disposable underwear ( for hospital use)
Deodorant 
Garbage bags
Antiseptic wipes 


Clothing:
Underwear (children and adults)
Nightdresses
Pajamas (children and adults)
Women’s blouses (must be modest and long enough to cover the bum area)
Long dresses (again modest)
Baby grows or onesies (0-3 months)


Food items:
Canned fruit
Biscuits (plain , without filling)
Rusks, breadsticks 
Rice
Chickpeas
Tea
Sugar


Various items:
Backpacks / Carrier bags
Clean sheets
Children’s pushchairs, strollers, prams, baby bouncers.

Disposable latex gloves 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα