Σάββατο, 20/04/2024 | 16:17

ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Κοινωνικά δίκαιο Ασφαλιστικό για τους αγρότες

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/02/2016, 1:17 μμ | 0 σχόλια
Η εκστρατεία παραπληροφόρησης για το ασφαλιστικό των αγροτών από κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα  Μ.Μ.Ε.  έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Γι’ αυτό το λόγο, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την πρότασή μας, η οποία παρέχει εγγυήσεις για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζοντας τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα  εξής:
  1. Το νομοσχέδιο αποκαθιστά την δικαιοσύνη γιατί συνδέει το πραγματικό εισόδημα με την ασφαλιστική εισφορά. Βασίζεται στην βασική αρχή του Συντάγματος  (άρθρο 4, παρ. 5) που λέει: «Οι  Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις  στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».  Άρα, δεν υφίσταται άνιση μεταχείριση, αλλά δικαιότερη.  
  2. Για πρώτη φορά εντάσσεται στο κύριο ασφαλιστικό σύστημα ο ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ είχε εξαιρεθεί από τη ρύθμιση του ν. 3863/2010, γεγονός που σήμαινε ότι οι αγρότες δεν θα λάμβαναν βασική παροχή, αφού αυτή έβαινε μειούμενη σταδιακά έως το 2026, οπότε και θα καταργούνταν απολύτως.
  3. Στους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα αυξηθεί η σύνταξη. Επί παραδείγματι:
Ασφαλισμένος στον ΟΓΑ με 20 χρόνια ασφάλισης στην Κύρια Ασφάλιση (3 χρόνια στην 1η κατηγορία, 3 χρόνια στην 2η, 3 χρόνια στην 3η, 3 χρόνια   στην 4η και 8 χρόνια στην 5η) με το κατώτατο μηνιαίο ασφαλιστικό εισόδημα των  468 €,  θα λάβει με το ισχύον σύστημα 333,23 €, ενώ με το νέο νομοσχέδιο 463 € (384 € εθνική σύνταξη + 79 € ανταποδοτική), επομένως,  θα έχει 43% αύξηση.
  1. Λαμβάνεται, ήδη, μέριμνα ειδικά για τους αγρότες, δεδομένου ότι ο/η  σύζυγος του «αρχηγού» της Γεωργικής Εκμετάλλευσης (Γ.Ε.) και τα ενήλικα παιδιά ξεκινάνε με χαμηλότερη κατώτατη ασφαλιστική εισφορά. Επομένως, λαμβάνεται υπ’ όψη το γεγονός ότι η ελληνική γεωργία είναι οικογενειακού τύπου και συνεισφέρει όλη η οικογένεια.
  2. Ο αρμόδιος Υπουργός,  Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε ότι ο/η σύζυγος του αρχηγού της Γεωργικής Εκμετάλλευσης μπορεί να ασφαλίζεται είτε άμεσα, με την χαμηλότερη κλίμακα, είτε να δέχεται εργόσημα από τον αρχηγό της Γ.Ε. Αυτό σημαίνει ότι ο/η αρχηγός της Γ.Ε θα περνάει τα εργόσημα στα έξοδα της δραστηριότητας και ο/η σύζυγος θα έχει ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη σαν εργάτης γης.
  3. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυξάνονται κάθε τριετία. Δηλαδή κάθε τριετία αλλάζει η ασφαλιστική κατηγορία και οι αγρότες θα πληρώνουν περισσότερα.  Ήδη, η πρώτη αλλαγή τριετίας έγινε  και ο μεγάλος όγκος ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, από τα 851€ τον χρόνο πήγε στα 954€. Σε τρία χρόνια (2016 – 2018) θα πάει στα 1.096€.
Συνεπώς, είναι λάθος να συγκρίνεται η πρόταση της κυβέρνησης, που λέει ότι από 1/1/2019 η ασφαλιστική επιβάρυνση θα φτάσει στο τελικό ύψος του 20% (κλάδος κύριας σύνταξης) + 6,95% (κλάδος υγείας)+0,5% (Αγροτική Εστία)=27,45% επί του εισοδήματος.


Η πρόσκληση της Κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.  Ωστόσο, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση.
Βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές, όμως, δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Γραφείο Τύπου Νομαρχιακής

Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα