Σάββατο, 20/04/2024 | 06:23

Άρχισαν τα πρόστιμα για τα “μαύρα” του εξωτερικού

814 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/01/2016, 10:33 πμ | 0 σχόλια

Οι πρώτοι 20 καταθέτες της UBS, που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους για «ύποπτα» εμβάσματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες ημέρες από το εισαγγελικό γραφείο και να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση αυτών χρημάτων. 

Ανάμεσά τους, γιατροί και δικηγόροι που έχουν ταυτοποιηθεί και οι οποίοι θα χρειαστεί πλέον να δικαιολογήσουν το ύψος των ποσών αυτών προκειμένου να διευκρινιστεί αν έχουν φορολογηθεί για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα ή αν είναι «μαύρα».

Οι κλήσεις των οικονομικών εισαγγελέων αφορούν τα «ευρήματα» από την έφοδο στη UBS, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα οποία «έδεσαν» με τα στοιχεία που περιέχει η λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τους 10.588 κωδικούς Ελλήνων καταθετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν στο εισαγγελικό γραφείο και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες ηθοποιοί, γνωστές από την τηλεόραση με καταθέσεις ύψους 1,5 εκ. ευρώ η καθεμία και άλλοι.

Πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί εάν οι ελεγκτικές Αρχές θα δείξουν ανάλογα αντανακλαστικά σε υποθέσεις όπου ενέχονται κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης.

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Παπασταύρου

Την ίδια ώρα πάντως, πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ καταλογίζεται στον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, για τον λογαριασμό ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC.

Ο πρώτος έλεγχος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το ΚΕΦΟΜΕΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του και του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που διατάχθηκε σε βάρος του από το 2000-12, ποσό 3,3 εκατ. ευρώ. 

Δηλαδή, οι φορολογικές Αρχές απορρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς του κ. Παπασταύρου, θεωρώντας μάλιστα πως όχι μόνο είναι ο πραγματικός δικαιούχος, αλλά και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα στη δωδεκαετία, και αυτά αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών, που δεν πρόλαβε να
προσκομίσει στην 5ημερη προθεσμία που του δόθηκε, και αρνήθηκαν μάλιστα να παρατείνουν. 

Η οριστική κρίση βέβαια θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του, εντός του οφείλουν να αποφανθούν οι Αρχές.

«Πολιτική δίωξη με στόχο την εξόντωσή μου»

 
Ο ίδιος, ωστόσο, ο κ. Παπασταύρου μιλά για πολιτική δίωξη με στόχο την εξόντωσή του. Καταγγέλλει πολιτική στοχοποίησή του με «χυδαία υπονοούμενα και  ιστορίες συνωμοσίας», υποστηρίζοντας πως επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη του «με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία». 

Ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά από τις 29-12-2014 αναφέρει: «Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σε αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. 

Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπασταύρου, ο μόνος δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού που ανήκει στην εταιρία STABRI είναι ο φίλος του επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνί, ενώ ο ίδιος και οι γονείς του εμφανίζονται στις επίσημες καρτέλες της HSBC ως πληρεξούσιοι.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, τόσο σε κατάθεσή του όσο και σήμερα, «λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταυρου και τους γονείς του με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI, έτσι ώστε αν του συνέβαινε τίποτα να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα».

Αυτά αποτυπώθηκαν και σε πληρεξούσια που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη και τις φορολογικές Αρχές. Όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που παρουσίασε, αλλά και από την κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο μοναδικός που κατέθεσε χρήματα στον λογαριασμό χωρίς ποτέ να γίνει ανάληψη είναι εταιρίες του κ. Μιωνή. 

Επίσης, δεν προκύπτει καμία εντολή κατάθεσης ή ανάληψης από την πλευρά του κ. Παπασταυρου: «Με παρουσιάζουν δηλαδή σαν έναν  πολύ βολικό ιδιοκτήτη που δεν ασχολείται καθόλου με τα λεφτά του», είπε ειρωνικά ο δικηγόρος. 

Μάλιστα, παρουσίασε κι άλλο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύει πως, το 2011 σε ανύποπτο χρόνο, όλα τα χρήματα του λογαριασμού φεύγουν από την HSBC και πηγαίνουν σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή σε άλλη τράπεζα. Από τότε ο λογαριασμός έχει κλείσει. 

«Τότε είχα ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας μου και δεν χρειαζόμουν άλλο το trust. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Είναι τρέλα να προσπαθούν να τον διασύρουν και να του τελειώσουν έτσι τη ζωή. Χωρίς να έχουν στοιχεία και να τα κατασκευάζουν. Είναι σαν αυτό που λένε “μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία”. Αισθάνομαι άσχημα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να με βοηθήσουν και τώρα διασύρονται», είπε ο Σάμπι Μιωνής.
 
Ο κ. Παπασταύρου επικαλείται, μάλιστα, τη διχογνωμία που υπήρξε μετά τον έλεγχο που είχε διαρκέσει 10 μήνες με τον έναν ελεγκτή να κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο και το δεύτερο να κρατά επιφυλάξεις, ζητώντας νέο έλεγχο.

Ένα στοιχείο, όμως, που έφτασε στα χέρια του κ. Παπασταύρου στα τέλη του 2015, συγκεντρώνει ιδιαίτερα τα «πυρά» του άλλοτε συμβούλου του κ. Σαμαρά. Πρόκειται ένα cd το οποίο εκλήθη στις 31 Δεκεμβρίου 2015, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η πλευρά Παπασταύρου να παραλάβει από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Ήταν εγγραφή excel, γυμνή χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης ή σφραγίδα, στην οποία ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owners) του λογαριασμού της STARBI. Το συγκεκριμένο excel προέρχεται προφανώς από τα αρχεία που κατέθεσε στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές τον τελευταίο καιρό ο άνθρωπος που υπέκλεψε τη λίστα, Εβρέ Φαλτσανί

Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά Παπασταύρου είναι πως ένα «αγνώστου προελεύσεως» έγγραφο -αφού δεν παρατίθεται καμία επίσημη εξήγηση για το περί τίνος πρόκειται ή από πού προέρχεται- γίνεται δεκτό ως ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο «από την επίσημη λίστα Λαγκάρντ που
παραλήφθηκε από το Γαλλικό ΥΠ.ΟΙΚ. και στην οποία εμφανίζεται ως πληρεξούσιος». 

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρει με νόημα πως το έγγραφο έγινε γνωστό στις αρχές μετά το Σεπτέμβρη του 2015 (κυβέρνηση Συριζα) και πως «η αυθεντικότητα αυτού του αρχείου είναι προφανώς αμφισβητήσιμη, αφού αυτό είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που οι γαλλικές Αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές και δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι αυθεντικό. Πώς είναι δυνατόν ένα πρόχειρο excel αγνώστου πατρός και ταυτότητας να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ισχυρό τόσο από τα στοιχεία του γαλλικού ΥΠΟΙΚ  όσο και το μετοχολόγιο της STARBI και την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού;» διερωτάται ο πρώην σύμβουλος του κ. Σαμαρά.

Zougla.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα