Παρασκευή, 19/04/2024 | 03:29

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο…

740 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/11/2015, 8:05 πμ | 0 σχόλια

 θλίψη, ο πόνος, η αγάπη και οι αναμνήσεις, κυριαρχούσαν στο πλήθος που αποχαιρέτισε στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων, τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη. Τον συγγενή, φίλο, συνάδελφο, σύντροφο, δημοσιογράφο, που μόλις στα 48 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή, αναπάντεχα την Κυριακή.
Ανάμεσα στο πλήθος, ήταν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα, καθώς επίσης και πλήθος μελών και βουλευτών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης αφήνει πίσω του την αγαπημένη σύντροφό του Μάρσια και τον μικρό τους Στέλιο, και την αγαπημένη μητέρα του, την κυρία Παναγιώτα.
Για την ζωή του μίλησαν σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στους επικήδειους που εκφώνησαν, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας “Η Αυγή”, Δημήτρης Στούμπος (εκ μέρους των συναδέλφων του στην εφημερίδα) και ο σκιτσογράφος της Αυγής και ραδιοφωνικός παραγωγός του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο”, Βαγγέλης Χερουβείμ (εκ μέρους των συναδέλφων του στο ραδιόφωνο), οι οποίοι ενώνονταν μαζί του με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδελφικότητας επί δεκαετίες.
Οι επικήδειοι
Για την “υποδειγματική ευσυνειδησία και εντιμότητα”, την ευρυμάθεια του Γ. Ανανδρανιστάκη και την μεγάλη αγάπη του που ήταν ο Πολιτισμός, μίλησε ο Νίκος Φίλης, παρατηρώντας ότι ο Γιώργος ήταν αριστερός μέσα στο χιούμορ, μέσα στη ζωή.
Επισημαίνοντας τη διαφορετική αντίληψη και προσέγγισή του για τα πράγματα, μέσα από τον πολιτισμό και τον αριστερό προσδιορισμό του, ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι και στο οικονομικό ρεπορτάζ (σ.σ. το οποίο κάλυπτε στην Αυγή) ο Γ. Ανανδρανιστάκης αναζητούσε μέσα από τους αριθμούς μια διαφορετική προοπτική.
“Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο της γνώσης, της δράσης, του ευθύβολου χιούμορ. Ένα νέο αγχωμένο, όχι μόνον, ούτε κυρίως με την αβάσταχτη καθημερινότητα που ζούμε μέσα στις συνθήκες της κρίσης, αλλά αγχωμένο  για να προλάβει αυτά για τα οποία, με εμπιστοσύνη στις ιδέες της αριστεράς, ονειρευόταν και έβλεπε άλλοτε να έρχονται κ άλλοτε να ξεμακραίνουν”, είπε.
Ο Ν. Φίλης σχολίασε ότι αν είχε βάλει νερό στο κρασί του ο Γ. Ανανδρανιστάκης θα μπορούσε να είχε κάνει “καριέρα” και να αμείβεται πλουσιοπάροχα, αλλά ούτε που το σκέφτηκε. Επέλεξε, είπε ο Ν. Φίλης, “να ανδρωθεί πνευματικά-επαγγελματικά μέσα στον αντιφατικό χώρο της αριστεράς- τότε μάλιστα, που αν και μικρή, ήταν ανήσυχη και απαιτητική”.
Στο χιούμορ, την ευρυμάθεια, τον οξύ και ευθύβολο λόγο του Γ. Ανανδρανιστάκη επικέντρωσε ο Δημήτρης Στούμπος, ο οποίος έκανε λόγο για “αποχαιρετισμό, αλλά χωρίς κατάθεση όπλων”, διότι “ο αγώνας συνεχίζεται”.
Η αναφορά αυτή του Δ. Στούμπου αποτελούσε παραπομπή στον τίτλο: “Αποχαιρετισμός στα όπλα” του τελευταίου άρθρο του Γ. Ανανδρανιστάκη στη στήλη του “Στον αφρό” στην Αυγή, με το οποίο αποχαιρετούσε προ περίπου δύο μηνών τη στήλη του.
“Ο παρολίγον θεολόγος είχε μαζί του την αγάπη για τον άνθρωπο”, τόνισε ο Δ. Στούμπος και αναφερόμενος σε άγνωστες πτυχές της ζωής του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ως νεαρός είχε ασχοληθεί με το μπουζούκι και ήταν… παρολίγον δεξιοτέχνης.
“Διακωμωδούσε τα ζόρικα”, συνέχισε και εκθείασε την έντιμη και αποτελεσματική δουλειά του όταν το 2008 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο Κόκκινο (“δεν θύμιζε σε τίποτα έναν στεγνό διευθυντή”), βάζοντας τη σφραγίδα του στον σταθμό σε μια περίοδο γεμάτη εξελίξεις και απαιτητική δουλειά, την περίοδο των γεγονότων του 2008.
“Πρώτη φορά μας κάνεις να κλαίμε, όχι απ’ τα γέλια”, είπε ο Βαγγέλης Χερουβείμ, τονίζοντας για τον χαρακτήρα και την ποιότητα του ως ανθρώπου, ότι ο Γ. Ανανδρανιστάκης ήταν ο πρώτος που θα αφηνόταν να καεί για να γεμίσουν τα σκοτάδια μας με λάμψη.

Πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων, συντρόφων

Το “ύστατο χαίρε” στον Γιώργο Ανανδρανιστάκη είπαν συγγενείς και δεκάδες φίλοι, συνάδελφοι και σύντροφοί του. Πέραν του κ. Τσίπρα, παραβρέθηκαν στην τελετή για να τον αποχαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως, μεταξύ άλλων, η Αννέτα Καββαδία, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Χρήστος, Μαντάς, ο Χρήστος Καραγιαννίδης. Επίσης, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο ΓΓ της Βουλής, Κώστας Αθανασίου. Επιπλέον, από το κόμμα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας και μέλη της ΚΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, καθώς επίσης και πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Ακόμη, ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης και η πρώην βουλευτής του κόμματος Μαρία Κανελλοπούλου.
Εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Ανανδρανιστάκη ήταν ο διευθυντής της Αυγής, Κωστής Νικολακάκος, και η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, ο διευθυντής του Κόκκινου Κώστας Αρβανίτης, και οι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου από τα Μέσα στα οποία εργάστηκε. Επιπλέον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.
 
ΠΗΓΗ: Avgi.gr 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα